Niektorí členovia rodiny Ulasovcov chodia po štyrochYouTube/Sterling Documentaries
StoryEditor

VIDEO Rodina z odľahlej oblasti Turecka chodí po štyroch. Popierajú tak milióny rokov evolúcie človeka

Miroslav Kamody28.08.2024., 14:00h

Dokument o tureckej rodine ich označuje ako chýbajúce spojenie medzi človekom a opicou a naznačuje, že by vôbec nemali existovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Hovorí sa, že rodinu si nevyberáš, a niektorí z nás by o tom vedeli povedať svoje. Predsa len sa však nájdu aj také rodiny, ktoré sa totálne vymykajú tomu, čo považujeme za bežné a normálne. Portál Indy100 upozornil na jednu rodinu v odľahlej časti Turecka, ktorá má tak jedinečnú vlastnosť, že ich vedci označili za úplnú anomáliu ľudského druhu.

Rodina Ulasovcov je už roky predmetom evolučnej fascinácie, pretože jej členovia chodia na všetkých štyroch končatinách. Začiatkom roku 2000 bola publikovaná vedecká práca o piatich súrodencoch a ich podivnom štýle pohybu podobnom medveďovi, pričom odborníci sa dodnes nezhodli, čo je príčinou abnormality.

image

Monogamne dokáže žiť len zlomok populácie, hormóny lásky môžu zhoršiť naše správanie, hovorí sexuológ

Štvornohý problém

V rokoch po uverejnení tohto článku evolučný psychológ profesor Nicholas Humphrey z London School of Economics (LSE) cestoval do Turecka, aby sa stretol s výnimočnou rodinou. Matka a otec Ulasovci mali 18 detí, avšak len šesť z nich sa narodilo so štvornožkou (chôdza po štyroch), ktorá u moderných dospelých ľudí nikdy predtým nebola pozorovaná.

„Nikdy som nečakal, že aj pri tej najvýnimočnejšej vedeckej fantázii by sa moderné ľudské bytosti mohli vrátiť do zvieracieho stavu,“ povedal Humphrey pre 60 Minutes Australia, ktorý v roku 2018 natočil dokument o rodine.

„Vec, ktorá nás odlišuje od zvyšku sveta zvierat, je skutočnosť, že sme druh, ktorý chodí po dvoch nohách a drží hlavu vo vzduchu,“ dodal. „Samozrejme, je to jazyk a všetky ostatné veci, ale je to strašne dôležité pre náš pocit, že sa odlišujeme od ostatných v živočíšnej ríši. Títo ľudia prekračujú túto hranicu.“

Nemali by existovať

Dokument opisuje Ulasovcov ako „chýbajúce spojenie medzi človekom a opicou“ a naznačuje, že by vôbec „nemali existovať“. A napriek tomu ešte nikto neprišiel na presnú príčinu zvláštneho štýlu chôdze.

Zatiaľ čo niektorí odborníci tvrdili, že je to spôsobené genetickým problémom, ktorý „zničil posledné tri milióny rokov evolúcie“, iní odmietli myšlienku, že existuje špecifický „gén“ pre vzpriamenú chôdzu a navrhli, že v hre je niečo iné. Humphrey poukázal na to, že postihnutí súrodenci – z ktorých päť je stále nažive – trpia určitou formou poškodenia mozgu.

V dokumente 60 Minutes ukázal skeny magnetickou rezonanciou, ktoré odhalili, že každý z nich má zmenšenú časť mozgu nazývanú mozoček. Profesor však tiež poznamenal, že to samo osebe „[nezodpovedá] ich chôdzi po štyroch“.

image

Pár rebier naviac, či končatiny vyrastajúce z hlavy. Tieto orgány sa najčastejšie vyskytujú navyše v ľudskom tele

Takto mohli kráčať naši predkovia

A zatiaľ čo tieto primáty chodia na kĺboch, turecké deti používajú dlane – zaťažujú svoje zápästia a dvíhajú prsty zo zeme. „Významné na tom je, že šimpanzy si takto ničia prsty,“ povedal Humphrey pre BBC News v roku 2006, keď BBC odvysielala svoj vlastný dokument o rodine.

Na rozdiel od týchto primátov dokázali dievčatá v rodine bez problémov používať palce, pričom vedeli háčkovať a vyšívať. Humphrey vyslovil hypotézu, že by to skutočne mohol byť spôsob, akým kráčali naši priami predkovia.

Tým, že si naši raní predchodcovia zachovali zručnosť prstov, boli schopní manipulovať aj s nástrojmi, čo bolo rozhodujúce pre vývoj ľudského tela a inteligencie. „Myslím si, že je možné, že to, čo vidíme v tejto rodine, je niečo, čo zodpovedá dobe, keď sme nechodili ako šimpanzy, ale bol to dôležitý krok medzi tým, že sme zliezli zo stromov a stali sa úplne dvojnohými,“ povedal Humphrey.

Jednoduchšie vysvetlenie

Výskumník LSE tiež navrhol, že existuje viac základných vysvetlení chôdze detí - jednoducho neboli povzbudzovaní, aby chodili po dvoch nohách.

V tureckej dedine, kde vyrastali, neexistovala žiadna miestna zdravotná služba, ktorá by pomohla postihnutým deťom prejsť od plazenia k úplnej vzpriamenej chôdzi. Humphrey pre 60 Minutes povedal, že poskytol Ulasovcom vychádzkový rám a v priebehu niekoľkých hodín „nastala úžasná premena“.

„Deti, ktoré nikdy neurobili krok vzpriamene na dvoch nohách [používali] tento rám na to, aby prechádzali miestnosťou s takou rozkošou v tvárach a pocitom úspechu,“ spomínal a dodal, že to bolo, akoby „náhle urobili prielom do sveta, o ktorom si nikdy nepredstavovali, že by mohli niekedy vstúpiť.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. august 2024 15:03