Policajta vylákali na stretnutie do lesa pod zámienkou, že ho tam čaká 14-ročná Terezka.X/
StoryEditor

Samozvaní lovci mlátia pedofilov. Deviantov vylákajú na osobné stretnutie, nútia ich priznať sa vlastným rodinám

Václav JanoušiDnes.cz20.08.2024., 11:00h

Terezka, 14 rokov. Jednoduchý profil na sociálnej sieti, na ktorom sa priživil 50-ročný Jarda. Policajt z južnej Moravy, ktorý jej začal písať o tom, ako sa s ňou chce stretnúť a mať s ňou sex. A vybral sa za ňou na kraj lesa. Namiesto dieťaťa však prišla trojica mladých chlapcov oblečených v maskáčoch, bomberách a kuklách. Lovci pedofilov.

Lajkuj Brainee.sk na

Sú mladí, väčšinou vo veku od 16 do 20 rokov, a inšpirovali sa videozáznamom, ktorý sa objavil na internete. Z Anglicka, Švédska, Rakúska, Holandska, Maďarska, Francúzska, Fínska, Dánska a Nemecka.

„Moju kamarátku sa pokúsil znásilniť. Nesie si to so sebou od chvíle, keď sa to stalo, keď mala 14 rokov až doteraz, keď má 25 rokov. Bolo to ňu pre ňu hrozné a dodnes sa bojí mužov. Ja lovím, aby sa to nestalo inej,“ opisuje pre MF DNES jeden z nich, ktorý komunikuje len cez šifrovanú aplikáciu. Tvrdí, že takto chytil päť pedofilov. Spočiatku vraj svoje konanie nenahrával. „Dostali len lekciu,“ hovorí.

Ďalší z lovcov, ktorý hovorí, že sa živí ako IT špecialista, nebol nikdy stíhaný za žiadne násilie alebo bitku. „Títo ľudia ma obťažujú. Vadí mi, že majú 50 rokov a sú schopní ísť a čakať pri lese na 14-ročné dievča, ktoré ani nevie, čo sa jej môže stať,“ hovorí.

Takýchto poľovníkov, ako sú títo dvaja, sú v Českej republike desiatky. Jednotlivci, ktorí skončia pri natáčaní pedofila, fungujú už roky. Teraz však skupiny mladých mužov prešli na bitie a filmovanie tých, ktorých chytia. A videá zverejňujú väčšinou na profiloch Lovcov pedofilov.

Presne takto „chytili“ juhomoravského policajta Jaroslava. Ten si s údajným 14-ročným dievčaťom písal na sociálnej sieti Instagram. „Sľúbil jej sex. Vedel, že má 14 rokov,“ tvrdí zdroj MF DNES.

image

Policajta vylákali na stretnutie do lesa pod zámienkou, že ho tam čaká 14-ročná Terezka.

X/

Jaroslav veril, že dievča naňho bude čakať v lese na okraji dediny. Miesto si mladíci vybrali zámerne - chodí tam veľmi málo ľudí. Zároveň ťahali policajta hlbšie do lesa, aby nehrozilo, že ich niekto uvidí.

Zobrali mu telefón. Na kameru ukázali jeho rozhovor s dievčaťom, potom ukázali jeho služobný preukaz so služobným číslom, na ktorom bola aj fotografia jeho manželky. Medzitým ho zbili a strojčekom na vlasy mu oholili pás na hlave.

Len za posledných niekoľko týždňov vyšetrovali policajti niekoľko takýchto incidentov vo viacerých okresoch. Okrem Moravy boli aj v Prahe a Stredočeskom kraji.

Polícia nechce poskytnúť ďalšie podrobnosti, ale snaží sa lovcov vypátrať. Na niektorých fórach užívatelia tvrdia, že v niektorých prípadoch ich už "identifikovali".

„Títo samozvaní lovci však môžu svojím konaním porušovať zákon a páchať množstvo trestných činov vrátane obzvlášť závažného zločinu lúpeže alebo ťažkého ublíženia na zdraví. Alarmujúcim faktom je, že najväčšiu skupinu podozrivých, ktorou sa kriminalisti zaoberajú v spolupráci s Obvodným štátnym zastupiteľstvom pre Prahu 9, tvoria najmä maloleté osoby,“ uviedol hovorca policajného prezídia Jakub Vinčálek.

image

Policajta vylákali na stretnutie do lesa pod zámienkou, že ho tam čaká 14-ročná Terezka.

X/

Policajti pripúšťajú, že tento jav je na vzostupe. Šíri sa podľa nich z Anglicka, Švédska, Dánska a Nórska. „Jediným správnym riešením je, aby sa verejnosť vždy obrátila na Políciu Českej republiky. V prípade akýchkoľvek informácií o lovcoch a sexuálnych predátoroch," dodal policajný hovorca Vinčálek.

Noví „záujemcovia“ z radov lovcov pedofilov sa hlásia aj na sociálnych sieťach pod samotnými videami. Na sociálnej sieti Telegram existuje aj niekoľko kanálov, kde sa zverejňujú videá z celej Európy a lovci si navzájom radia, ako postupovať v prípade, že na dohodnuté stretnutie príde človek s „dieťaťom“ a čo mu urobiť.

Zavolajte a povedzte im, čo ste urobili

Niektorí nútia pedofilov, aby zavolali svojim rodinám a povedali im, čo sa pokúsili urobiť, iní im na tvár čiernou fixkou napíšu skratku PH ako Pedo Hunters.

image

Roblox má obrovský problém s pedofilmi, ktorí lovia nevinné deti. Teraz to už priznávajú aj jeho prevádzkovatelia

Na niektorých fórach sa hovorí, že polícia už niektorých lovcov identifikovala a vypočúva ich. Iní tvrdia, že polícia spolupracuje s Europolom, čo potvrdili MF DNES aj dva zdroje z bezpečnostných zložiek.

„V súvislosti s týmto fenoménom sa riešia veľmi závažná trestná činnosť - fyzické útoky, vyhrážky, lúpeže - samozvaných poľovníkov vrátane osôb mladších ako 18 rokov. Orgány činné v trestnom konaní už v tejto súvislosti začali trestné stíhanie viacerých osôb vrátane maloletých,“ uviedlo pražské mestské štátne zastupiteľstvo. Upozornilo tiež rodičov, aby svojim deťom opakovali, ako sa vyhnúť kontaktu s predátormi.

Prípad zadržaného policajta z južnej Moravy, ktorého meno je MF DNES známe, už vyšetruje Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov.

Lovci pedofilov si ho pri bitke natočili, rovnako ako jeho služobný preukaz policajta. Muž pracoval pre políciu dlhé roky. V súčasnosti je suspendovaný zo služby.

„Služobný funkcionár policajta po informáciách Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov okamžite zbavil výkonu služby,“ uviedol hovorca juhomoravskej polície Pavel Šváb.

Policajt bez známky v životopise

MF DNES sa pokúšala policajta kontaktovať, ale bezvýsledne. Neaktívny je aj jeho profil na sociálnej sieti Instagram, ktorý má pre verejnosť uzamknutý.

Podľa jeho kolegov je to skúsený policajt, ktorý slúži v policajnom zbore už roky a nikdy v minulosti nebol disciplinárne stíhaný ani podozrivý zo sexuálneho zneužívania detí.

„Všetci boli jeho správaním prekvapení. Neexistoval jediný náznak, že by mal sklony oslovovať deti pod zámienkou sexu,“ povedal jeden z policajtov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 18:27