Satanova búrka spôsobila peklo na ZemiBrainee x Canva
StoryEditor

Ľudia si mysleli, že nastal koniec sveta. Satanova búrka zahalila mesto a vzduch zohriala na 60 stupňov

Miroslav Kamody23.07.2024., 10:00h

Kukurica sa varila na stopkách a obyvatelia mestečka boli presvedčení, že nastal koniec sveta. Satanova búrka trvala štyri hodny a už sa nikdy nikde neobjavila.

Lajkuj Brainee.sk na

Svet aktuálne trápi hneď niekoľko foriem extrémneho počasia. Len máločo sa však podobá na apokalypsu, ktorá sa udiala pred vyše 60 rokmi v Texase. Ako píše portál Spectrum Local News, obyvateľom tohto štátu nie je teplo cudzie. 

Ak tu chceš prežiť a prosperovať, musíš si zvyknúť na nespočetné množstvo dní, kedy teplota prekoná hranicu 38 stupňov a ďalej stúpa. Na to, čo sa stalo 15. júna 1960, sa však nedokázal pripraviť nikto. Udalosť to bola taká šokujúca, že ľudia sa pripravovali na smrť. Aj preto si extrémne vyčíňanie počasia pamätajú ako „Satanovu búrku”.

image

Vážne nebezpečenstvo na olympijských hrách. Športovcom aj divákom hrozí smrteľné riziko, toto je dôvod

Dokonale hrozivé spojenie

Tento typ búrky je mimoriadne zriedkavý, pretože si vyžaduje veľmi špecifické a nezvyčajné atmosférické podmienky a všetky sa musia zbehnúť súčasne. A ako to teda vyzeralo v malom mestečku Kopperl?

Neskoro v noci nad oblasťou zúril komplex letných búrok. Keď sa tento veľmi veľký a vyspelý systém zaokrúhlil bližšie k mestu, táto silná búrka sa stretla s rýchlym zosilnením v dôsledku kolízie so suchším vzduchom.

Dážď, ktorý sa stretne s veľmi suchým vzduchom, sa zvyčajne ochladí absorpciou latentného tepla. V tomto špecifickom prípade sa všetky zrážky, ktoré ochladzovali vzduch, vyparili. V priebehu okamihu bola masa hustejšia ako okolitý vzduch, takže rýchlo klesala a rútila sa rýchlosťou takmer 130 kilometrov za hodinu.

Takéto „výbuchy tepla” sú veľmi zriedkavé a vyžadujú si veľmi špecifické atmosférické podmienky. Zhodou nešťastných okolností sa však v tú noc v Texase všetky dokonale spojili.

Mysleli si, že nastal koniec sveta

Krátko po polnoci tento stĺpec vzduchu rýchlo klesol, otepľoval sa suchou adiabatickou kompresiou (stláčanie alebo znižovanie objemu plynu bez odvodu či prívodu tepla) a narazil na zem ako prehriaty vietor s teplotou 60 stupňov Celzia.

Teplota stúpala, rosný bod prudko klesal a vriaci vietor zavýjal. Ľudia v mestečku vyskočili z postelí a lapali po dychu v úmornom teple. V panike zabalili svoje deti do mokrých uterákov a posteľnej bielizne. Bolo tak ohnivo horúco, že ľudia si mysleli, že je koniec sveta. Mnohí sa zmierili so svojim osudom a očakávali koniec.

image

VYSVETĽUJEME Čo je Golfský prúd, máme sa obávať, že do roku 2025 skolabuje, a čo sa stane v takom prípade s ľudstvom?

Peklo na zemi

Najhoršie na tom bolo, že ľudia toto peklo zažívali celé štyri hodiny. Úroda vyschla a kukurica sa varila na stopkách. Listy boli všetky scvrknuté, ako keby boli zvnútra upečené. Jeden farmár uviedol, že 140 akrov jeho bavlny doslova zhorelo. Okrem toho sa hovorilo, že chladiče v autách dosiahli v tú noc bod varu.

Keď bolo po všetkom, nikto si nedokázal vysvetliť, čo sa vlastne stalo. Meteorológovia až neskôr dokázali potvrdiť výnimočný jav. A čo je najdôležitejšie - dobrou správou je, že podobná udalosť, aká sa stala v meste Kopperl, sa už potom nikdy viac neopakovala. A nám zostáva dúfať, že ju na vlastnej koži nikde na svete nezažijeme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 01:51