Queer múzeum vo VaršaveX/Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie
StoryEditor

Vo Varšave otvorili prvé poľské queer múzeum. Je len piate na svete, aj napriek kritike si získalo podporu mesta

Miroslav Kamody03.07.2024., 10:00h

Ideologická neutralita mesta neznamená nepodporovanie kultúrnych, historických alebo s identitou súvisiacich aktivít v rôznych oblastiach, odkázalo mesto. Ak môžu podporiť koncerty v kostoloch, queer múzeum nemôže byť výnimkou.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo Varšave koncom tohto roka otvoria prvé poľské queer múzeum – dokumentujúce históriu LGBTI+ komunity. Portál Notes from Poland informuje, že inštitúciu zriadili s podporou mestských úradov.

„Na jeseň bude Varšava obohatená o QueerMuzeum – ľudový, otvorený priestor pre stretnutia s históriou LGBTQ+ komunity,“ napísala v piatok radnica pri ohlásení projektu. Inštitúcia, ktorá bude sídliť v mestských priestoroch na ulici Marszałkowska v centre mesta, bude len tretia svojho druhu v Európe a piata na svete.

image

FOTO Danko, Záborská či Kuffa na bratislavskom Pride. AI poslala konzervatívnych politikov priamo do dúhového davu

„Toto múzeum je pre Varšavu veľmi dôležité, pretože rozpráva príbeh o identite Varšavy,“ povedala námestníčka primátora Aldona Machnowska-Góra na vyhlásení, ktoré citoval denník Gazeta Wyborcza. „Varšava je mesto s queer históriou a queer identitou.“

Unikátna zbierka

Múzeum bude zhromažďovať a zdieľať dokumenty, artefakty a svedectvá súvisiace s LGBTI+ komunitou. Bude hostiť archívy Lambda, najstaršieho poľského LGBTI+ združenia, ktoré obsahujú približne 100-tisíc položiek z obdobia rokov 1945-2024.

Medzi vystavenými predmetmi bude písací stroj Tadeusza Olszewského, spisovateľa a aktivistu Varšavského homosexuálneho hnutia (WRH), priekopníckej LGBTI+ skupiny, ktorá pôsobila v komunistickom Poľsku.

Ďalším bodom bude akt nominácie Anny Grodzkej do parlamentu, ktorá sa v roku 2011 stala prvou otvorene transosobou v Európe zvolenou do národného zákonodarného zboru. V múzeu bude umiestnená aj pamätná tabuľa queer obetiam druhej svetovej vojny a v Poľsku sa zorganizuje prvá verejná spomienka na tieto obete.

Pamätná vlajka so silným príbehom

Priestor, v ktorom bude múzeum pôsobiť, už obsahuje veľkú, ručne vyrobenú dúhovú vlajku ušitú v roku 2005 na plánovanú prvú prehliadku LGBTI+ rovnosti vo Varšave. Akciu však vtedajší starosta Lech Kaczyński zakázal.

Vlajka vykazuje známky spálenia – v dôsledku toho, že na ňu nacionalistickí demonštranti odporujúci pochodu v meste Lublin zaútočili svetlicami – a roztrhli ju, čo je výsledkom pokusu o jej zničenie, keď ju vyvesili na varšavskom moste Łazienkowski na pripomenutie si samovraždy mladého queer aktivistu Mila Mazurkiewicza.

Varšavský sprievod rovnosti sa však začal každoročne konať v roku 2006 a od roku 2019 sa koná pod čestnou záštitou súčasného primátora Rafała Trzaskowského, ktorý sa pochodu tiež zúčastňuje. Tento rok sa k nemu po prvý raz pripojili ministri novej poľskej vlády.

Jasná odpoveď mesta

Na otázku o nevyhnutnej kritike, ktorá vyplynie z podpory takejto inštitúcie, zástupkyňa primátora Machonowska-Góra pre denník Gazeta Wyborcza odpovedala, že „ideologická neutralita mesta neznamená nepodporovanie kultúrnych, historických alebo s identitou súvisiacich aktivít v rôznych oblastiach“.

image

Ukrajinskí queer vojaci v prvej línii nečelia len guľkám nepriateľa. Bojovať musia aj s homofóbiou z vlastných radov

„Podporujeme organové koncerty v kostoloch, máme Centrum myslenia [pápeža] Jána Pavla II.,“ poznamenala. „Toto sú prvky identity mesta, rovnako ako vznikajúce Queer múzeum.“

Portál Notes from Poland pripomína, že Poľsko sa za posledných päť rokov umiestnilo ako najhoršia krajina v Európskej únii pre LGBTI+ ľudí v každoročnej dúhovej mape, ktorú vydáva ILGA-Europe, mimovládna organizácia so sídlom v Bruseli. Nová vláda, ktorá sa ujala úradu v decembri, sa zaviazala zaviesť väčšie práva pre komunitu - vrátane možnosti uzatvárať právne uznané občianske partnerstvá. Zatiaľ sa tak však nestalo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 10:02