Pozor na falošné lístky.Michal Runák/Tasr
StoryEditor

Pozor na falošné lístky. Priekupníci mali na hokejových majstrovstvách sveta oklamať stovky fanúšikov

Václav JanoušiDnes.cz13.05.2024., 09:30h

Predávajú ich za dvojnásobok a pri tom vôbec nemusia byť pravé. Priekupníci pred hokejovými arénami a vo fanzónach však aj tak všetky lístky predajú, aj pri prísnych policajných kontrolách.

Lajkuj Brainee.sk na

Od piatku, keď majstrovstvá začali, už polícii nahlásilo podvod so vstupenkami viac ako 250 ľudí. Škoda ide do tisícov eur, v skutočnosti ale bude podvedených fanúšikov oveľa viac. Väčšina ľudí, keď zistí, že majú neplatné vstupenky, nahnevane od vstupu odchádza a s políciou prípad nerieši.

„Je to každého biznis. Ak chceš, tak ber, či nie, tak nie. Mne je to fuk. Niekto to kúpi,“ prezradil predajca Peter v reportáži pre iDnes.cz.

image

Z brutálneho vraha sa stala celebrita. Známy londýnsky gangster na dôchodku vozil turistov na miesta svojich zločinov

Hoci sa rozhliada po okolí, či neprichádzajú policajti, hovorí sebaisto a opisuje, že lístky má aj na iné zápasy. Za rôzne ceny. Na český tím ale žiadnu zo vstupeniek nebude ponúkať lacnejšie ako za štyri tisícky (160 eur), čo je takmer dvojnásobok originálnych lístkov. „Desať minút pred začiatkom, to možno zľavím, ale veľmi nie. A skôr budem mať dávno predané,“ priznal.

Zľavovať skutočne nemusí. Ľudí, ktorí chcú riskovať a kúpiť lístok od priekupníkov, je tu dosť. Proti takémuto predaju sú však organizátori. Na priekupníkov sú tu preto pripravení policajti spolu s dodávkou so stožiarom plných kamier a policajným kamiónom, kde kriminalisti rovno vypočúvajú ľudí a spisujú s nimi protokoly.

Stovky oklamaných

Napriek tomu sa každú chvíľu objaví niekto ďalší, kto lístky predáva. Drvivá väčšina ľudí je dopredu dohodnutá, že sa stretnú osobne. Zábavné sú príbehy, ako predajcovia k lístkom prišli a prečo ich predávajú. Niektorí rozprávajú, že nemôžu ísť kvôli chorobe, že manželka kvôli práci zápas nestíha alebo že vstupenky vyhrali, ale nie sú až takí veľkí fanúšikovia. A lístky samozrejme predávajú za vyššiu cenu.

image

Dve hodiny pred zápasom slovenských hokejistov proti Nemecku na MS v Ostrave bolo vo fanzóne počuť prevažne slovenčinu. 

Michal Runák/Tasr

„Vyzeral hrozne slušne. Hovoril, že to kúpil pre seba, ale nepôjde, pretože chcel ísť so synom a ale ten ochorel, tak chce, aby urobili lístky radosť niekomu inému. Dával ich ani nie o päťsto korún (20 eur) drahšie, než ich kúpil. Vôbec ma nenapadlo, že by klamal,“ opisuje František Marek, ďalší z podvedených, ktorý kúpil lístok priamo pred halou.

Pôvodne šiel s kamarátom len do fanzóny, ale kývli na ponuku dvoch lístkov po 110 eur. Pri vstupe ani jeden nefungoval.

„Vôbec som nepremýšľala a hovorila si, že urobím manželovi radosť, a rýchlo som to kúpila, aby to nekúpil niekto iný. Holt skúsenosť za deväť tisíc,“ dodáva Ďalšia podvedená žena. A podobných prípadov stále pribúda.

image

Na snímke slovenskí hokejoví fanúšikovia trávia čas vo fanzóne pred zápasom základnej B-skupiny Slovensko - Kazachstan na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v nedeľu 12. mája 2024. 

Michal Runák/Tasr

„Počas prvého dňa sme v Prahe zaznamenali asi 200 prípadov falošných alebo niekoľkokrát predaných lístkov. Spôsobenú škodu odhadujeme asi na 400 tisíc korún. Znovu apelujeme na všetkých, aby kupovali lístky iba od oficiálnych predajcov,“ zhrnuli policajti po piatkovom úvodnom zápase českého tímu. V sobotu k podvedeným pribudlo ďalších niekoľko desiatok ľudí, ktorí sa prihlásili ako poškodení.

Namiesto hokeja kaderníctvo

Polícia ľudí za predaj lístkov môže pokutovať za priestupok. Platnosť vstupeniek dopredu nie je možné overiť, zistí sa až pri pokladni a vstupe. Niektorí ľudia sa pokúsili QR kód načítať cez čítačku v mobile - keby boli lístky platné, nemalo by im to fungovať. Niekedy však zistili, že kód odkazuje na kaderníctvo, do zubnej ordinácie, do hotela alebo že ide o skopírovaný kód napríklad z obchodných centier.

image

Na hokejový súboj sme vyzvali ako prvých Nemcov. Otestujte sa v našom kvíze, ako dobre ovládate ich jazyk

Skutočné počty podvedených sú oveľa vyššie, než ktoré zachytila polícia. „Veľa ľudí – v sobotu to určite bolo niekoľko sto – si prídu overiť na informačné stánky vstupenku, a keď zistia, že naleteli podvodníkovi a majú falošnú, ani to nechcú riešiť a jednoducho odchádzajú. Sú zmierení s tým, že to riskli a nevyšlo to,“ hovorí policajná hovorkyňa Eva Kropáčová. Policajti z oddelenia kybernetickej kriminality teraz rozpletajú, kto za často anonymnými inzerátmi stojí. Nezadržali však ani jedného.

Priemerné ceny oficiálnych lístkov sa pohybujú od 35 eur až do 65 eur. Zápasy českého a zároveň slovenského tímu sú však drahšie - ceny začínajú v prepočte približne na 80 eurách a končia na 130 eurách. Najdrahšie je finále, tam stojí základné vstupné od 7 190 korún (290 eur) do 360 eur.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 10:48