Tradíciám musí ustúpiť aj zmena časuUnsplash/Lee Pigott
StoryEditor

Španielske mestečko kvôli veľkonočným oslavám prejde na letný čas o deň neskôr. Nezničíme si tradície, odkazujú svetu

ČTK28.03.2024., 10:00h

V mestečku Tobarra na juhovýchode Španielska si v nedeľu ráno neposunú hodiny o hodinu dopredu, ako to urobia vo zvyšku krajiny aj Európe. Tamojšia radnica totiž rozhodla, že zmenu zimného času na letný odloží o deň. Dôvodom je Veľká noc, ktorá je v Španielsku veľkým sviatkom s množstvom tradičných rituálov.

Lajkuj Brainee.sk na

Mestečko Tobarra s asi ôsmimi tisíckami obyvateľov, ktoré ležia v provincii Albacete, je preslávené aj takzvanými tamboradas. To sú slávnosti, pri ktorých davy ľudí súčasne bubnujú na námestiach a v uliciach. Aj táto tradícia, ktorá je od roku 2018 zapísaná na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO, je súčasťou takzvaného Svätého týždňa.

Čas sa bude posúvať neskôr

Nepretržité bubnovanie trvá zvyčajne vo veľkonočnom týždni od stredajšieho popoludnia do nedeľňajšej polnoci. Kvôli zmene času by ale bubnovanie bolo o hodinu kratšie, a preto sa predstavitelia v Tobarre rozhodli odložiť posun hodiniek na letný čas o deň, teda na 02:00 1. apríla. Podobne to miestna radnica urobila už v rokoch 2002, 2005, 2013 a 2016, uviedol rozhlas COPE.

image

PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov?

Veľkonočný týždeň, ktorý pripomína úseky evanjelií popisujúce okrem iného poslednú večeru, zatknutie, smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, si v Španielsku pripomínajú veľkými alegorickými sprievodmi. Známe sú najmä procesiou v juhošpanielskej Andalúzii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 12:06