TASR/AP
StoryEditor

Mladík strieľal v anglickom meste. O život prišlo šesť ľudí, je medzi nimi aj malé dievča

TASRred13.08.2021., 15:00h
Hrôzostrašné správy prišli z anglického mesta Plymouth. Podľa slov polície však incident nesúvisí s terorizmom.
Lajkuj Brainee.sk na

V anglickom meste Plymouth sa strieľalo. Šesť ľudí, vrátane páchateľa, zahynulo pri vážnom incidente so strelnými zbraňami, informuje portál NY Times.

Muž nakoniec namieril podľa svedkov zbraň voči sebe

Policajné zložky boli vo štvrtok večer, tesne po šiestej hodine, privolané do štvrte Keyham v Plymouthe na juhozápade Anglicka, kde došlo k incidentu.

Muž najprv zastrelil ženu v obytnej zóne vo štvrti Keyham, ktorú podľa polície poznal. Šéf polície v grófstvach Devon a Cornwall Shaun Sawyer odmietol potvrdiť, či boli príbuznými. Či poznal i ostatné obete, zatiaľ nie je známe. Po tom, ako usmrtil prvú obeť, sa presunul na ulicu Biddick Drive, kde „okamžite postrelil a zabil veľmi mladé dievča“ a jedného z jej mužských príbuzných. Svedkom tohto činu boli viacerí okoloidúci.

Následne na ďalšom mieste činu na tej istej ulici strieľal na dvoch miestnych obyvateľov – muža a ženu, ktorí utrpeli síce vážne, ale nie život ohrozujúce strelné zranenia. V neďalekom parku útočník zastrelil ďalšieho muža, ktorý zomrel na mieste. Jeho obeťou sa stala i žena, ktorú zasiahol na námestí Henderson Place a ktorá zraneniam podľahla v nemocnici. Muž nakoniec namieril podľa svedkov zbraň voči sebe.

Portál Daily Mail informoval, že malo ísť o päťročné dievča. „Ľudia sa prebúdzajú do hrôzostrašných správ, že pri streľbe zomrelo päť ľudí a strelec. Počuť, že jedným z mŕtvych je malé dieťa, je srdcervúce,“ napísal labouristický poslanec Luke Pollard na Twitteri.

Meno páchateľa je známe 

Páchateľom štvrtkovej streľby v anglickom meste Plymouth, pri ktorej zahynulo šesť osôb vrátane „veľmi malého dievčaťa“, ako aj samotného útočníka, je 22-ročný Jake Davison. Na piatkovej tlačovej konferencii to potvrdil šéf polície v grófstvach Devon a Cornwall Shaun Sawyer, uvádza TASR s odvolaním na stanicu Sky News.

Na otázku novinárov o motíve tohto skutku náčelník miestnej polície zopakoval, že vyšetrovatelia „sa nezaoberajú (verziou) terorizmu či napojenia na krajne pravicové zoskupenie“.

Zvláštne myšlienky 

Sky News napísala, že podozrivý niekoľko týždňov pred útokom zverejnil na sociálnych sieťach príspevky, v ktorých tvrdil, že je „zbitý životom“. Na kanáli YouTube 28. júla uviedol, že nemá „vôľu už nič viac urobiť“. Často vo svojich videoklipoch spomínal tzv. incelov, čiže mužov žijúcich v „nedobrovoľnom celibáte“. Hoci samého seba takto neidentifikoval, hovoril o „ľuďoch mne podobných, ktorí nemajú nič, len samých seba“.

Portál Metro zas poukazuje na iné znepokojujúce myšlienky, ktoré mladík zdieľal. „Neznášam, keď ľudia hovoria, že sa pubertálna láska preceňuje. Chlapci, ktorí sú panici až do vyššieho veku, si myslia, že o tom musia premýšľať ako o nejakom romantickom filme. Ja o tom tak nepremýšľam,“ uviedol v jednom z videí.  

Incident podľa polície nesúvisí s terorizmom

Takéto úmrtia sú však v krajine zriedkavé, keďže tam platia prísne zákony v súvislosti so strelnými zbraňami.

Podľa agentúry DPA ide o prvú masovú streľbu v Británii od júna 2010, keď taxikár Derrick Bird v grófstve Cumbria zabil dvanásť osôb a jedenásť ďalších zranil. „Myslím na priateľov a rodiny tých, ktorí prišli o život, a na všetkých, ktorých sa tragická udalosť v Plymouthe dotkla,“ uviedol britský premiér Boris Johnson na Twitteri.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 07:53