Prezidentské voľbyTASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Politici reagujú na výsledky prvého kola prezidentských volieb. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, odkazuje Fico

TASR24.03.2024., 11:16h

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Pozri si, ako na voľby reagujú politici.

Lajkuj Brainee.sk na

Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 51,91 percenta (2 265 656 voličov). Platný hlas odovzdalo 2 254 206 voličov. „V mestách volilo 53,19 percenta voličov, v obciach 50,47 percenta,” spresnil predseda Štatistického úradu SR Martin Nemky.

Podľa Fico ide všetko podľa plánu

Koaličný Smer-SD očakáva v druhom kole prezidentských volieb tesný súboj. Naďalej plne podporuje kandidáta Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že Pellegrini je pre Slovensko lepším riešením ako občiansky kandidát Ivan Korčok.

image

Pellegrini alebo Korčok? Pozri si profily kandidátov, z ktorých jeden sa stane budúcim prezidentom Slovenskej republiky

„Výsledky zodpovedajú analýzam, ktoré mal Smer-SD k dispozícii. Očakávali sme výhru Korčoka v prvom kole o tri percentuálne body a výsledok Štefana Harabina nad desiatimi percentuálnymi bodmi,” skonštatoval Fico.

Premiér zároveň zablahoželal Korčokovi aj Pellegrinimu k výsledkom, ktoré dosiahli v prvom kole prezidentských volieb. Poďakoval aj voličom Smeru za účasť vo voľbách. „Zo zrejmých dôvodov sa ich časť na prvom kole volieb nezúčastnila a časť dala podporu Harabinovi,” podotkol.

O budúcnosť Hlasu sa neobávajú

Ministri Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok a ani Tomáš Drucker (všetci Hlas-SD) sa neobávajú o budúcnosť Hlasu-SD po prípadnom víťazstve predsedu strany Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách.

„Myslím si, že keby bol Pellegrini zvolený za prezidenta, strana si tým vie pomerne silno polepšiť. A to je iba dobré pre pokoj a stabilitu celej vládnej koalície,” povedal médiám Šutaj Eštok. Pellegrini avizoval, že sa po prípadnom víťazstve v prezidentských vzdá pozície šéfa strany.

Minister vnútra doplnil, že pre stranu je prioritou funkčná a stabilná vláda. Predpokladá, že o prezidentovi sa rozhodne v druhom kole volieb. Saková hovorí o ambícii osloviť voličov ostatných kandidátov i ľudí, ktorí v prvom kole neprišli k volebným urnám. Cieľom kampane je podľa jej slov presvedčiť voličov, že Pellegrinimu ide o Slovensko a dôstojný život ľudí.

image

Matúš Šutaj Eštok.

Miroslava Spodniaková

Šéf Hlasu-SD je podľa Druckera človek, ktorý rozumie problémom ľudí v regiónoch. „Rozumie aj tým, ktorí bývajú v mestách. Ľudia ho poznajú. Je to človek, ktorý prináša pokoj a dokáže spájať,” podotkol.

Prezidentka si želá férovú kampaň

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa poďakovala občanom za účasť v prvom kole prezidentských volieb. Vyzdvihla, že mali pokojný priebeh. Želá si, aby bola kampaň pred ďalším kolom férová, korektná a kultivovaná.

„Gratulujem víťazovi a blahoželám obom postupujúcim do druhého kola,” zdôraznila. Podľa prezidentky sa ukázalo, že občanom záleží na osude Slovenska a nie je im ľahostajná budúcnosť krajiny.

image

GALÉRIA Slovenský internet reaguje na výsledky prezidentských volieb. Běž domů, Ivane! Ví-ťaz je len je-den

Ľudia chcú prezidenta, ktorý bude slúžiť ľuďom, tvrdí Šimečka

Ukazuje sa, že ľudia na Slovensku chcú prezidenta, ktorý bude slúžiť ľuďom. Uviedol to podpredseda parlamentu a líder opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka po zverejnení priebežných neoficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb. Zagratuloval Ivanovi Korčokovi, ktorý po zrátaní väčšiny okrskov vedie.

„Ukazuje sa, že naozaj veľa ľudí na Slovensku nechce, aby sa prezidentom stal niekto, kto bude slepo poslúchať Roberta Fica,” podotkol. Pripomenul, že pred druhým kolom zostávajú dva týždne. Označil ich za dôležité a náročné. „Poďme na to, pozvime k týmto voľbám čo najviac ľudí a zvoľme si Ivana Korčoka za prezidenta SR,” dodal.

image

Prvé kolo prezidentských volieb

Peter Mayer

SNS ocenila výsledok Štefana Harabina

Koaličná SNS ocenila výsledok kandidáta Štefana Harabina v prezidentských voľbách, ktorý skončil v prvom kole na treťom mieste. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Predseda SNS Andrej Danko odstúpil z prezidentských volieb v prospech Harabina.

„Je zrejmé, že ďalší osud prezidentských volieb je v rukách Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Opätovne však vyjadrujeme presvedčenie, že bez toho, aby si uvedomil potrebu tvrdého politického boja, je veľmi ťažké uspieť v boji s kandidátom Ivanom Korčokom,” uviedla Škopcová.

Poukázala na to, že SNS bude presadzovať fyzické sčítavanie hlasov. Tieto prezidentské voľby boli prvýkrát elektronické. „SNS je však presvedčená, že sa pri sčítavaní v záujme ich objektívnosti musíme prinavrátiť k ručnému sčítaniu, ako aj k vytváraniu nového systému kontroly volieb,” doplnila Škopcová.

image

Najmenej transparentnú prezidentskú kampaň má Pellegrini, mlčí o väčšine výdajov. Najlepšie sú na tom Korčok a Harabin

Majerský verí v slušnú kampaň

Predseda opozičného KDH Milan Majerský gratuluje Ivanovi Korčokovi k víťazstvu v prvom kole prezidentských volieb a Petrovi Pellegrinimu k postupu do druhého kola. Zároveň verí, že kampaň pred druhým kolom bude bez osobných útokov.

„Verím, že kampaň pred druhým kolom bude slušná a bez osobných útokov, ktoré budú namiesto spájania rozdeľovať spoločnosť,” zdôraznil šéf KDH na sociálnej sieti.

Remišová 2. kolo označila za výzvu pre spoločnosť

Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje výzvu pre spoločnosť a demokratické politické spektrum. Skonštatovala to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Zároveň zagratulovala Ivanovi Korčokovi, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil v prvom kole volieb prezidenta. Verí, že súboj zvládne aj v druhom kole.

image

Patrik Dubovský

Peter Mayer

„Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje obrovskú výzvu pre celú slobodnú občiansku spoločnosť a demokratické politické spektrum. Musíme potiahnuť za jeden povraz a urobiť všetko pre to, aby mala naša vlasť svojprávneho a demokratického prezidenta, nie figúrku v područí Roberta Fica (Smer-SD), pripravenú vykonať akýkoľvek špinavý pokyn,” uviedla Remišová.

Okrem toho sa Remišová poďakovala kandidátovi Patrikovi Dubovskému. Ten podľa jej slov v prvom kole prezidentských volieb čestne reprezentoval konzervatívne, demokratické a kresťanské hodnoty.

Druhé kolo bude 6. apríla

Do druhého kola sa nedostali Štefan Harabin (11,73 percenta), Krisztián Forró (2,9 percenta), Igor Matovič (2,18 percenta), Ján Kubiš (2,03 percenta). Pod jedno percento hlasov získali Patrik Dubovský (0,71 percenta), Marian Kotleba (0,56 percenta) a Milan Náhlik (0,13 percenta).

image

Peter Pellegrini

Miroslava Spodniaková

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volia prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič.

Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie 15. júna. Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 6. apríla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 00:58