Martina ŠimkovičováTASR/Martin Baumann, Brainee x Canva
StoryEditor

Šimkovičová ukazuje, že nechápe význam slova kultúra. Chce zastaviť podporu queer neziskoviek, sú jej vraj proti srsti

Miroslav Kamody15.01.2024., 10:30h

Keby to bol medzinárodný workshop na výrobu žinčice (pôvodne z Rumunska) a bábik zo šúpolia (pôvodne zo severských krajín), zrejme by to pre ministerku kultúry nebol taký veľký problém, ako v prípade drag workshopu.

Lajkuj Brainee.sk na

Martina Šimkovičová ako ministerka kultúry pokračuje v rozbehnutom trende - viac vecí v kultúre zatiaľ ruší ako podporuje. A najviac na to dopláca práve LGBTI+ komunita. Ostré kroky proti nej si dokonca všímajú aj v zahraničí - o ministerkinom najnovšom videu informoval aj český portál HEY FOMO.

Šimkovičová takmer štvorminútove video zverejnila na oficiálnom instagramovom profile ministerstva a opiera sa v ňom do queer Slovákov a Sloveniek. Hovorí v ňom o blížiacom sa viacdennom drag workshope, ktorý sa má uskutočniť aj za podpory Európskej únie a štátu v Košiciach. Zúčastniť sa na ňom majú ľudia z 11 krajín.

image

TROŠKA TROSKA: Prečo Martinu Šimkovičovú pohoršujú chlapci v sukniach?

Nedostanú ani cent

Medzi organizátormi je okrem iných aj mimovládna organizácia Saplinq, ktorá sa zasadzuje o rovnaké práva LGBTI+ ľudí. S odporom k akcii vymenovala zoznam finančných prostriedkov, ktoré boli na jej konanie vynaložené. Doplnila, že z dôvodu kolapsu verejných financií bude ministerstvo šetriť na prideoch a ďalších akciách spojených s LGBTI+ komunitou. A to až tak, že nedostanú žiadnu podporu.

„LGBTI+ MIMOVLÁDKY UŽ OD MINISTERSTVA KULTÚRY NEDOSTANÚ ANI CENT. Mimovládka Saplinq a ho podobné, na peniazoch z rezortu kultúry už viac parazitovať nebudú. Pod mojím vedením to určite nedovolím,“ píše sa v popise videa.

V ňom následne Šimkovičová queer komunitu vyzýva, aby spoločnosti nevnucovali svoj pochmúrny štýl správania. Zároveň dodáva, že odmieta „progresívnu normalizáciu“. Pochovávanie rôznorodosti na Slovensku tak pokračuje, tentokrát skrz škrtanie financií a podivné frázy (čo sa to vlastne skrýva pod pojmom progresívna normalizácia?).

15 mesiacov od vraždy

To všetko sa pritom deje len 15 mesiacov po vražde Juraja a Matúša pred gay barom v Bratislave. Mimochodom, práve tento týždeň začína súdny proces v prípade verejného schvaľovania útoku na Zámockej ulici.

image

Kto je Martina Šimkovičová? Z najväčšej hviezdy televízneho spravodajstva sa stala modla konšpirátorov a hoaxerov

Obžalobe podanej pre trestný čin niektorých foriem účasti na terorizme čelí Jozef B. Obžalovaný na hlavnom pojednávaní odmietol vypovedať. Čítala sa jeho skoršia výpoveď z prípravného konania. „Ľutujem toho nebohého strelca, že nevystrieľal celý bar,“ uviedol Jozef B. na sociálnej sieti po útoku na Zámockej ulici.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus je presvedčený o vine obžalovaného. Poukázal na to, že na Zámockej ulici išlo o skutok namierený proti LGBTI+ komunite. „Útok na akúkoľvek menšinu, národnostnú, sexuálnu, náboženskú je vždy útokom, ktorého cieľom je zastrašiť obyvateľstvo,“ podotkol. Schvaľovanie takéhoto skutku považuje za schvaľovanie terorizmu.

Aktualizované - Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdila obžalovaného Jozefa B. za schvaľovanie útoku na Zámockej ulici v Bratislave na peňažný trest v sume 700 eur. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, prokurátor sa odvolal, obžalovaný sa vzdal práva na podanie odvolania.

image

Šimkovičová je ministerka len pár dní, no už je na smiech. Do Česka poslala list, ktorý by neprešiel ani na základnej škole

Situácia v krajine je čoraz horšia

Portál HEY FOMO upozorňuje, že diskriminácia LGBTIí sa na Slovensku stupňuje. Výskum Open For Business medzi rokmi 2017 a 2022 zaznamenal nárast úzkosti a depresií u queer osôb na Slovensku o takmer 20 percent. Významne vzrástli aj skúsenosti s diskrimináciou a obťažovaním.

Prieskum bol navyše v roku 2022 vykonaný ešte pred teroristickým útokom v Bratislave, takže ich potenciálny vplyv na skúsenosť LGBTI+ ľudí nebol v rámci štúdie zachytený. Iba 31 percent Slovákov a Sloveniek si myslí, že by gayovia, lesby alebo bisexuáli mali mať rovnaké práva ako heterosexuáli, čo je najnižšia hodnota zo všetkých krajín Európskej únie.

image

Martina Šimkovičová

TASR/Martin Baumann

„Údaje pritom ukazujú, že otvorené, inkluzívne a rozmanité spoločnosti sú lepšie pre podnikanie aj hospodársky rast. Podľa vyššie uvedeného prieskumu by iba desaťpercentné zvýšenie práv LGBTQIA+ ľudí na Slovensku viedlo k nárastu HDP na obyvateľa o asi 3-tisíc eur,“ uvádza portál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:45