Anna Záborská: „Sexuálna výchova podľa WHO je návod, ako si užívať sexualitu,“ povedala v rozhovore pre Refresher.Tasr/jakub Kotian/
StoryEditor

Reagujú na citlivú otázku. Vatikán oznámil, že transrodoví katolíci môžu byť pokrstení

TASR09.11.2023., 11:00h

Transrodoví veriaci môžu byť v katolíckej cirkvi pokrstení, ak to nespôsobí škandál alebo „zmätok“, oznámil v stredu Vatikán. Objasnil tak citlivú oblasť v náuke cirkvi.

Lajkuj Brainee.sk na

Dikastérium pre náuku viery, inštitúcia poverená ochranou katolíckej viery, nemá ani námietky proti pokrsteniu detí párov osôb rovnakého pohlavia - či už adoptovaných alebo narodených náhradnej matke.

Tieto vyhlásenia obsahuje dokument, ktorý reaguje na otázky brazílskeho biskupa, a ktorý bol napísaný 31. októbra, ale zverejnili ho až teraz.

Dokument schválil pápež František, ktorý opakovane vyhlásil, že cirkev má byť otvorená každému vrátane veriacich z LGBTQ komunity.

image

Z tohto slovenským kresťanom zabehne. Pápež navrhuje možné požehnanie pre zväzky osôb rovnakého pohlavia

Pápež však jasne povedal, že homosexualitu považuje za „hriech, tak ako je ním každý pohlavný akt mimo manželstva“.

Katolícka náuka definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy za účelom mať deti.

V dokumente dikastérium uvádza, že transrodoví veriaci „môžu prijať krst na základe tých istých podmienok ako ostatní veriaci, ak neexistuje žiadna taká situácia, v ktorej hrozí vznik verejného škandálu alebo nejasnosti medzi veriacimi“.

Vzťahuje sa to na niekoho, kto podstúpil hormonálnu liečbu a/alebo operáciu na zmenu pohlavia, píše sa v dokumente.

V odpovedi na otázku, či pár osôb rovnakého pohlavia môže byť pokladaný za rodičov dieťa, ktoré má byť pokrstené, dikastérium len uviedlo, že musí existovať „opodstatnená nádej“, že dieťa bude vychovávané v katolíckej viere.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:43