Tradícia, ktorá bola v roku 2005 postavená mimo zákon, sa trestá „až“ tromi mesiacmi väzenia a pokutou 3 000 nepálskych rupií, čo je 20 eur. Profimedia.cz/
StoryEditor

Dievča kvôli menštruácii vyhnali z dediny, v chatrči ju uštipol had. Kvôli barbarskej tradícii zomrela

iDnes.czMichal Čiernik14.08.2023., 09:00h

V Nepále zomrelo šestnásťročné dievča, keď bolo počas menštruácie nútené žiť mimo domova v chatrči.

Lajkuj Brainee.sk na

16-ročné dievča z Nepálu zomrelo v dôsledku nezákonnej praxe chhaupadi, kde sú menštruujúce ženy nútené zostať v chatrčiach mimo svojich domovov. Anita Chandová z okresu Baitadi na západe krajiny hraničiacej s Indiou zomrela v stredu na uštipnutie hadom, uvádza The Guardian. Jej smrť je prvou hlásenou smrťou počas praktiky chhaupadi od roku 2019.

Chhaupadi vychádza zo stáročného presvedčenia, že ženy a dievčatá sú počas menštruácie nečisté a nedotknuteľné. Nesmú vykonávať celý rad činností a v niektorých prípadoch sú na čas vyhnaní do takzvaných „menštruačných chatrčí“. Maličké stavby bez okien, však často vyzerajú ešte horšie, ako prístrešky pre domáce zvieratá. Prax, ktorá má spojenie s hinduizmom, je najrozšírenejšia v západnom Nepále.

image

Tradícia, ktorá bola v roku 2005 postavená mimo zákon, sa trestá „až“ tromi mesiacmi väzenia a pokutou 3 000 nepálskych rupií, čo je 20 eur. 

Profimedia.cz/

Tradícia, ktorá bola v roku 2005 postavená mimo zákon, sa trestá „až“ tromi mesiacmi väzenia a pokutou 3 000 nepálskych rupií, čo je 20 eur. Anitinu smrť aktuálne vyšetruje polícia okresu Baitadi. Jej rodina však poprela, že mala menštruáciu, keď zomrela.

Kampane proti barbarskej tradícii 

Posledná hlásená smrť chhaupadi bola v roku 2019. 21-ročná Parwati Budha Rawat zomrela po tom, čo strávila tri noci vo jednej z takýchto chát. Jej smrť bola piatym hláseným prípadom toho roku. Ženy a dievčatá zomreli na útoky zvierat a na vdýchnutie dymu po zapálení ohňa v chatrčiach bez okien. Jej švagor bol vtedy odsúdený na tri mesiace väzenia.

image

Dievčatá majú poruchy príjmu potravy, vynecháva im menštruácia. Slovenská fitneska opísala, ako sa pripravuje na súťaže

Parwatina smrť podnietila po celej krajine kampane na ukončenie tejto praxe. Tisíce menštruačných chatrčí boli zničené, no zdá sa, že sa začínajú stavať nové. „Po smrti Parwati sme v tejto oblasti zničili viac ako 7000 menštruačných chatrčí,“ povedal Pashupati Kunwar, ktorý 25 rokov vedie kampaň proti chhaupadi.

Následne však svet zasiahla pandémia covidu-19 a v krajine sa o tejto barbarskej praktike prestalo hovoriť, to spôsobilo jej ďalší rozmach.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 19:50