Herci najnovšie vydaných seriálov sa stretávajú s rasizmom.Hbo Max, Amazon Prime Video/
StoryEditor

Herci nových seriálov terčom rasizmu: Viete uveriť v drakov, ale neveríte, že černoch môže byť hobitom alebo elfom?

Nikola Michalkova04.09.2022., 14:00h

Seriálový svet momentálne ovládol House of Dragon a pridáva sa k nemu už aj Lord of Rings: Rings of Power. V oboch seriáloch obsadili hercov čiernej farby pleti, čo sa u fanúšikov nestretlo s pochopením, keďže postavy v knihách sú opísané inak.

Lajkuj Brainee.sk na

Prípadov rasizmu je na svete neúrekom. Útoky či dokonca aj napadnutie zažívajú ľudia inej farby pleti takmer na dennom poriadku. Rozruch tentokrát spôsobili herci, ktorí obsadili úlohy v dvoch najočakávanejších seriálov. 

Lord of Rings: Rings of Power

Lenny Henry stvárnil postavu Sadoca Burrowsa, jedného zo slávnych malých hobitov. Jeho postava je správca účtovných kníh. Seriál však nemá byť úplne rovnaký ako knižné spracovanie. Autori sa tentokrát rozhodli posunúť dopredu a obsadiť muža čiernej farby pleti na postavu hobita. 

„V skutočnosti si rozprávači môžu robiť, čo chcú, pretože sú rozprávači. V reimaginácii týchto príbehov spred 1000 rokov nie sú súčasťou kanónu, ktorý každý pozná, toto je reimaginácia a pretkanie príbehu,“ vyjadril sa herec v rozhovore GQ. 

Úlohu herec prijal, aby ukázal deťom, že jedného dňa to môžu dokázať aj oni. Rovnako priznal, že cíti istý nátlak, keď sa jedná o farbu pleti. „Ak vojdete do miestnosti a ste tam jediný černoch, jediná žena alebo gay, máte pocit, že sa musíte brániť, musíte sa postaviť za to, čomu veríte a odkiaľ pochádzate. Takže strávite veľa času presadzovaním svojho pohľadu alebo tlmočením pohľadu ľuďom, ktorí nevedia, o čom hovoríte,“ vyjadril sa v rozhovore.

image

Po Westerose opäť otvorí svoje brány aj Stredozem. Najdrahší seriál predstavil brutálny finálny trailer

Nebol jediný

S rasizmom sa pravdepodobne stretol každý herec, ktorý bol inej farby pleti. Svoje však vie aj herec Steve Toussaint, ktorý stvárnil postavu menom Corlys Velaryon v novom seriáli House of Dragon. Nedávno sa stretol s rasizmom na internete po tom, ako bola oznámená jeho rola v seriáli, na ktorý čakali všetci fanúšikovia Game of Thrones. 

„Keď oznámili moje obsadenie, jedna z prvých vecí, ktoré som videl na sociálnych sieťach, bola kresba postavy z kníh vedľa mojej fotky. A potom tu boli rasistické urážky, ktoré s tým prišli,“ vyjadril sa na portáli The Guardian. 

V knihách, ktorých autorom je George R. R. Martin, je rod Velaryonov znázornený ako postavy s bielou pokožkou, príznačne bielymi vlasmi a fialovými očami. V novej sérii je však klan prepracovaný a rod Velaryonov sa skladá aj z čiernych šľachticov s dlhými striebornými dredmi. 

image

Draci, orgie a odrezané údy. Seriál House of the Dragon začal vo veľkom štýle a láme rekordy

Herec sa zamýšľal nad odporom fanúšikov. „Chápem. Keď sme boli zločinci, piráti a otroci v inej relácii, boli ste s tým v poriadku. Ale akonáhle tento muž stvárňuje postavu, ktorá je bohatšia a noblesnejšia, máte s tým problém,“ pokračuje. Svoje vyjadrenie povedal aj napriek riziku, že uznanie odporu by mu mohlo dať väčší význam. Herec si však myslí, že je dôležité riešiť to. 

„Nechcem, aby to bol môj príbeh. Nebudem však popierať, že sa to nestalo. Pretože sa to stalo. A nikdy by to nemalo byť niečo, čo niekoho odradí od toho, čo chce robiť,“ vysvetlil. 

Lenny Henry vo svojom rozhovore spomenul aj vyjadrenie Stevea Toussainta, keďže obaja sa pre svoje postavy stretli s rasizmom. „Nemajú problém uveriť v draka, ale majú problém veriť, že by černoch mohol byť súčasťou súdu. Alebo že by černoch mohol byť hobit alebo elf.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 17:05