Dostane TikTok stopku?Dado Ruvic/Reuters
StoryEditor

Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?

ČTK23.04.2024., 12:00h

Po Spojených štátoch amerických si na populárnu platformu posvietil aj Brusel. Kým v USA leží na stole zákon, ktorý by úplne zakázal používanie TikToku, Európska komisia chce pozastaviť obľúbenú funkciu.

Lajkuj Brainee.sk na

TikTok čelí čoraz väčšej kritike pre svoj toxický obsah. Na populárnej sociálnej sieti sa totiž okrem nevinných krátkych videí náramne darí nebezpečných výzvam, dezinformačným obsahom, a takisto pornografickému obsahu.

S čínskou aplikáciou sa navyše spájajú kybernetické hrozby, kôli čomu už viaceré krajiny pristúpili k jej regulácii alebo úplnému zákazu. Okrem toho čelí kritike aj za to, že podporuje závislosť maloletých od mobilného telefónu. Dostane TikTok nadobro stopku?

image

Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií

Popularitu nestráca

Aj napriek tomu, že odvrátená tvár TikToku nie je ničím neznámym sa sociálna sieť teší popularite. Podľa dát agentúry We are Social má TikTok 1,5 miliardy aktívnych používateľov a na celom svete, čím sa z nej stala je šiesta najpoužívanejšia sociálna platforma. V Európskej únii má približne 130 miliónov aktívnych užívateľov, no podlieha prísnym nariadeniam o digitálnych službách. Väčšinu jej užívateľov tvoria ľudia vo veku 18 až 24 rokov.

K jeho najsledovanejším tvorcom obsahu patrí taliansko-senegalský influencer Chaby Lame a americká tanečnica Charli d‘Amelio - obaja majú viac ako 150 miliónov sledujúcich.

Úspech TikToku sa odráža aj v jeho príjmoch z reklamy. Tie v druhej polovici roka 2023 predstavovali približne 29 miliárd dolárov, čo je o 40 percent viac ako v rovnakom období v roku 2022.

image

Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac

Problémy s bezpečnosťou

Majiteľom aplikácie je čínska spoločnosť ByteDance, ktorá v novembri 2017 kúpila firmu musical.ly so sídlom v Šanghaji, ktorá prevádzkovala podobnú aplikáciu cielenú na americký trh. Užívateľská základňa tejto aplikácie bola zlúčená do vlastnej aplikácie Douyin, čo sa stalo základom pre expanziu spojenej aplikácie na západný trh pod názvom TikTok.

TikTok dlhodobo čelí podozreniam z predávania dát svojich používateľov čínskej vláde. Hoci sa snaží ubezpečiť vlády a regulačné úrady, že k osobným údajom užívateľov nemá prístup a že s obsahom nemôže manipulovať tretia strana, veľmi sa mu to nedarí. K reguláciám a čiastočnému zákazu pristupuje čoraz viac krajín.

image

Čoraz viac krajín vydáva úplný zákaz používania aplikácie.

Mike Blake/Reuters

Krajiny aplikáciu postupne zakazujú

Už v roku 2020 napríklad TikTok zakázala India, čo zdôvodnila obranou svojej suverenity. Stalo sa tak po konfliktoch na hranici s Čínou. Vlani v novembri k rovnakému kroku pristúpil aj Nepál, s odôvodnením, že obsah na TikToku „narúšal sociálnu harmóniu“.

K týmto krajinám sa postupne pridávajú ďalšie. Kvôli obavám z predávania informácií o používateľoch sociálnej siete Komunistickej strane Číny Spojené štáty americké už v minulosti zakázali používanie sociálnej siete na vládnych zariadeniach. Teraz však na stole leží zákon, ktorý by nariadil celoštátny zákaz TikToku.

image

Aitana očarila sociálne siete a zarába pritom milióny. Na rande ju radšej nevolaj, vytvorila ju totiž umelá inteligencia

Podobne ako USA aj Európska komisia vlani zakázala svojim zamestnancom používať TikTok na služobných zariadeniach. Neskôr zákaz rozšírila aj na osobné zariadenia, v ktorých majú nainštalované pracovné aplikácie. Tento rok v marci navyše začala Európska komisia prvé vyšetrovanie technologických spoločností (Apple, Google, Microsoft, Amazon, Meta a ByteDance, ktorá vlastní platformu TikTok) v súvislosti s možným porušovaním Nariadenia o digitálnych trhoch.

Pred rokom dostal Tiktok v Európskej únii pokutu 345 miliónov eur za to, že pri spracovávaní osobných údajov detí porušoval zákony o ochrane osobných údajov. Išlo o piatu najvyššiu pokutu v EÚ za porušenie GDPR.

K čiastočným obmedzeniam používania aplikácie štátnymi zamestnancami pristúpili aj krajiny ako Česko, Kanada, Dánsko a Francúzsko. K podobnému kroku pristúpilo pred rokom aj Slovensko.

image

Muskova sociálna sieť X spustí vlastného chatbota. Je inšpirovaný knihou Stopárov sprievodca galaxiou

Európska komisia hrozí stopkou

Tento týždeň začala Euróska komisia ďalšie konanie s platformou TikTok, a to v súvislosti so spustením jej novej aplikácie TikTok Lite vo Francúzsku a Španielsku. Pohrozila zastavením jedného z kľúčových prvkov tejto aplikácie kvôli obavám z jeho negatívnych dopadov na duševné zdravie užívateľov. Nové konanie sa týka systému úloh a odmien, ktorým sa aplikácia TikTok Lite snaží podporovať svoje používanie.

Užívatelia v rámci tohto systému dostávajú body za plnenie určitých úloh, napríklad sledovanie videí či pozývanie priateľov. Komisia sa obáva, že systém bol spustený bez predchádzajúceho dôkladného posúdenia a minimalizácie rizík, a to najmä v oblasti závislosti užívateľov. Domnieva sa, že „existuje riziko vážneho poškodenia duševného zdravia užívateľov“. Sociálna sieť TikTok sa však bráni a tvrdí, že program odmien nie je prístupný osobám mladším ako 18 rokov.

image

Krajne pravicová umelá inteligencia dobýva internet. Na jej čele stojí chatbot s Hitlerom, Stalinom či bin Ládinom, s ktorými si môžeš pokecať

TikTok Lite je zoštíhlenou verziou základnej aplikácie TikTok. Body získané v systéme úloh a odmien môžu užívatelia aplikácie TikTok Lite vymeniť napríklad za poukazy na nákup v internetovom obchode Amazon. Systém je síce zameraný na užívateľov vo veku minimálne 18 rokov, EK však poukazuje na absenciu efektívneho mechanizmu kontroly veku užívateľov.

„Nekonečný prúd krátkych a dynamických videí môže prinášať zábavu, ale tiež vystavovať naše deti hrozbe závislosti, úzkosti, depresie, porúch príjmu potravy či zhoršenej schopnosti udržať pozornosť,“ uviedol eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Komisia má podľa neho podozrenie, že aplikácia TikTok Lite „by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety“.

image

VIDEO Neuralink konečne ukázal pacienta s implantovaným čipom. Ochrnutý Noland môže hrať hry, no hovorí aj o obmedzeniach

EK už minulý týždeň požiadala TikTok o predloženie správy o rizikách spojených s aplikáciou TikTok Lite, správu však v stanovenom termíne nedostala. Teraz požaduje, aby TikTok správu predložil do utorka a aby do 3. mája poskytol ďalšie informácie. Ak tak neurobí, môže mu EK vymerať pokutu.

Komisia tiež uviedla, že má v úmysle pozastaviť systém odmien aplikácie TikTok Lite v Európskej únii, kým sa neposúdi jeho bezpečnosť. Dodala, že TikTok má pred zavedením tohto opatrenia do stredy čas na predloženie argumentov na svoju obhajobu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:59