Schwarzenegger dostal kardiostimulátor.Čtk/
StoryEditor

Schwarzenegger dostal kardiostimulátor. Vtipkuje, že má bližšie ku svojej slávnej filmovej úlohe Terminátora

iDnes.cz26.03.2024., 10:00h

Akčný herec Arnold Schwarzenegger (76) sa minulý týždeň rozhodol podstúpiť implantáciu kardiostimulátora. V minulosti prekonal tri otvorené operácie srdca, z ktorých jedna ho takmer stála život. Posledná operácia prebehla úspešne a herec teraz žartuje o tom, že je trochu viac strojom.

Lajkuj Brainee.sk na

„Minulý pondelok som podstúpil operáciu, aby som sa stal trochu viac strojom: Dostal som kardiostimulátor,“ povedal Schwarzenegger vo svojom podcaste Arnold‘s Pump Club.

„Už len to, že som vám to všetkým povedal, je v rozpore s mojou výchovou v Rakúsku, kde nikto nikdy nehovoril o zdravotných problémoch. Všetko, čo sa týkalo zdravia, sa nechávalo pre seba. Ale dostal som toľko správ a e-mailov od ľudí, ktorí sa narodili s bikuspidálnou aortálnou chlopňou ako ja, a hovoria mi, že im rozprávanie o mojich operáciách výmeny chlopne dodalo odvahu a nádej, aby sa vysporiadali so svojou vlastnou. Keď teda viem, že ísť proti svojmu tajnostkárskemu inštinktu a byť transparentný ľuďom pomáha, akú mám možnosť?“ pokračoval herec.

image

Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50

„Predovšetkým chcem, aby ste vedeli, že sa mi darí skvele! V pondelok som podstúpil operáciu a v piatok som už bol na veľkej ekologickej akcii so svojou kamarátkou a kolegyňou, fitness bojovníčkou Jane Fondovou. Mimochodom, keď hovoríme o tom, že cvičenie je jediná kúzelná pilulka, ktorá spomaľuje starnutie, pozrite sa na Jane. Je o desať rokov staršia ako ja, tento rok jej bude osemdesiatsedem rokov! Ale hlavne: nikomu by nenapadlo, že som týždeň začal operáciou,“ povedal s poďakovaním lekárom a sestrám Clevelandskej kliniky.

image

Jane Fondová

Profimedia.cz/

Po dvoch operáciach srdca 

Kardiostimulátor bol podľa lekárov už nutný. „Kvôli jazve po predchádzajúcej operácii mám nepravidelný srdcový tep. Bolo to tak už niekoľko rokov, takže som zostal v kontakte so svojím lekárskym tímom a aspoň raz ročne som ho osobne navštívil, aby som sa podrobil kompletnej kontrole a zistil, ako je na tom moje srdce. Taký je život s vrodeným srdcovým problémom. Ale nebudete počuť ma sťažovať sa,“ odkázal Schwarzenegger, ktorý si v roku 2020 nechal v Clevelande vymeniť aortálnu chlopňu.

Dva roky predtým podstúpil výmenu pľúcnej chlopne, ktorú mu zaviedli v apríli 2018 v Los Angeles.

Prvú výmenu chybnej chlopne podstúpil už v roku 1997 v Mexiku. Lekári to síce nepovažovali vtedy za nevyhnutné, ale Schwarzenegger sa pre operáciu rozhodol, kým je ešte mladý as ohľadom na to, že neskôr by bol zákrok rovnako nutný.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 19:03