Chrám s bohatstvom, ktorému sa nevyrovná nič na svete, vraj v sebe skrýva katastrofickú kliatbu.Twitter, Paramount Pictures/brainee X Canva/
StoryEditor

Indický chrám ukrýva poklad za bilión dolárov. Údajne ho chráni kliatba a ak sa otvorí siedma komora, svet postihne katastrofa

mor28.05.2023., 14:51h

Indické média obletela správa o nájdení tajnej komnaty v honosnom chráme Sree Padmanabhaswamy, ktorého vonkajšie steny sú obložené zlatom. Ide vôbec o najbohatší chrám sveta, v ktorého útrobách je niekoľko komnát plných pokladov. A prednedávnom sa náhodou našla ďalšia.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci odhadujú, že celková suma pokladov skrývajúcich sa v chráme by pokojne mohla presiahnuť 1 bilión dolárov. Aby si si toto abstraktné číslo vedel predstaviť, tak skús pripísať za 1-ku dvanásť núl.  Problémom však je, že sa nikomu akosi nechce do otvárania skrytého trezoru, uvádza sa na portáli Forbes.

image

Koruny zo zvieracích koží či vtáčieho peria. Netradičné slávnosti, pri ktorých menujú kráľov, sú skutočne bizarné

Ako všetky príbehy o skrytých pokladoch, aj chrám Shree Padmanabhaswamy v Kerale fascinuje Indiu už mnoho rokov a je zahalený tajomstvom aj strachom. Podľa legendy vraj najvnútornejšiu skrytú komoru chránia dve obrovské kobry.

A aby toho nebolo málo, povera tiež hovorí, že každý, kto otvorí trezor, bude prekliaty, čo bude mať katastrofálne následky na jeho život. Chrám je známy ešte z ranostredovekej tamilskej literatúry (6. až 9. storočia) a isté štrukturálne doplnky sa k nemu robili počas 16. storočia.

Tajomný trezor B držal všetkých na uzde dlhé roky, hoci v roku 2011 otvoril tím (s odobrením indického Najvyššieho súdu) päť ďalších trezorov. Inventár odhalil veľký poklad nevyčísliteľnej hodnoty. Boli odkryté obrovské hromady šperkov, sošiek a mincí.

image

Vzácny samurajský meč putuje na Slovensko. Má cenu ako prémiové auto strednej triedy

Kliatba skazy

Tiež sa verí, že siedma komora chrámu je prekliata, uvádza sa na portáli News Track Hindi. Kto sa pokúsi otvoriť jej bránu, zomrie. A nie len to, verí sa aj v to, že otvorením týchto dverí dôjde ku katastrofe na celej Zemi. Hovorí sa, že raz sa bránu už niektorí pokúšali otvoriť, no zomreli na uštipnutie jedovatým hadom. Sedme dvere boli zavreté spevom, hovorí legenda, a dajú sa otvoriť len spevom.

Poklad chránia kobry

Mýtus o tomto trezore a jeho nebezpečenstvách bol však nedávno vyvrátený, keď generálny audítor Vinod Rai informoval Najvyšší súd, že trezor B bol podľa jeho vedomostí otvorený najmenej sedemkrát od roku 1990 a nič strašné sa nestalo.

image

Dočkáme sa najväčšieho archeologického pokladu? Vedci tvrdia, že odhalili tunel vedúci ku Kleopatrinej hrobke

Podľa India Times audit vykonaný na majetku slávneho chrámu Sree Padmanabhaswamy v keralskom Thiruvananthapurame ukázal, že obrovské množstvo zlata z jeho úložísk záhadne zmizlo. Bolo hlásených nezvestných až 769 zlatých nádob a strieborných tehličiek.

Niektorí skeptici tiež naznačujú, že pod komorou je skrytý tunel, ktorý architektom umožnil zamknúť dvere komory zvnútra, čo znemožňovalo ich prelomenie. Tento tajný tunel mohol vždy viesť k mnohoročnému drancovaniu pokladnice bez toho, aby si to niekto všimol.

Podľa správy v Hindustan Times sa na najvyšší súd obrátil expertný tím, ktorý mal inventarizovať majetok v chráme, aby mu povolili otvorenie trezoru. Správa tiež dodala, že kráľovská rodina Travancore spolu s časťou oddaných a správou svätyne boli proti otvoreniu trezoru B, svoj boj však môžu prehrať po rozhodnutí Najvyššieho súdu.

image

Himmlerova tajná skrýša: Hľadači pokladov tvrdia, že našli štyri tony nacistického zlata

Najväčší poklad v dejinách

Indický súd neuznal existenciu skrytej vnútornej komory za trezorom B. O tejto komore sa historicky hovorí, že má hrubé steny vyrobené z masívneho zlata a je to miesto, ktoré by mohlo obsahovať doposiaľ najväčší poklad v dejinách sveta.

Hinduistický chrám Sree Padmanabhaswamy je zasvätený Višnuovi. Svätyňu v súčasnosti spravuje kňaz na čele s kráľovskou rodinou Travancore. Najvyšší súd ale kráľovskú rodinu odvolal z vedenia správy chrámu.

Najvyšší súd Indie a jeho sedemčlenný výbor už otvorili šesť z tajných trezorov a pod zemou objavil poklad v hodnote približne 22-miliárd dolárov vrátane zlatých slonov a bôžikov s diamantovými náhrdelníkmi dlhými niekoľko desiatok centimetrov, taktiež aj nespočetné množstvo vriec zlatých mincí z celého sveta a slávnostné kostýmy vrátane 66 librových pevných zlatých kokosových škrupín posiatych rubínmi a smaragdmi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:46