Prehľadný zoznam obsesií generácie ZInstagram/bunni_bows, trauma.core._, Night Café Creator
StoryEditor

Prehľadný zoznam obsesií generácie Z. Prečo milujú stredoveké prerábky populárnych songov a čo znamená ošiaľ so žabami?

mor29.04.2023., 11:00h

Frogcore, traumacore, bardcore, hatecore... Nič ti to nehovorí? Tieto rôzne estetické prúdy začali ešte v roku 2010 a odvtedy ovládli internet. TikTok spôsobil, že sa rozšírili ešte viac, pričom generácia Z organicky prevzala tento trend a často si okolo neho buduje celú svoju identitu.

Lajkuj Brainee.sk na

Nové „cores“ sa neustále objavujú takmer na dennej báze. V súčasnosti ich existuje viac ako 200 a je s nimi pomerne ťažké držať krok, uvádza sa na webe EuroNews.

Niektoré z týchto internetových subkultúr vymierajú, odchádzajú do ústrania, ďalšie naopak zažívajú rozmach. Prinášame ti najzaujímavejšie z nich, o ktoré by si nemal prísť. 

image

Uvedomelá generácia Z? Mladí vymieňaju smartfóny za tlačidlové telefóny, chcú obmedziť pozeranie do obrazovky

Angelcore

Ak chceš vyzerať a cítiť sa, akoby keby si práve zostúpili z neba, no bez vynaloženia všetkého úsilia byť v skutočnosti nebeskou bytosťou, angelcore môže byť pre teba tým pravým. Myslia sa tým cherubíni, nadýchané oblaky, trblietky a krídla - veľa krídel...

Angelcore má za cieľ zachytiť éterickú krásu a nadpozemskosť, ktorú si spájame s európskymi zobrazeniami anjelov. Ale nie je to obmedzené len na jeden systém viery alebo kultúru. Angelcore môže predstavovať celý rad estetiky od gréckeho pohanstva cez judaizmus až po kresťanstvo a ďalšie.

image

Príslušníčka generácie Z v angelcore.

Night Café Creator

Vizuál angelcore je rovnako očarujúci ako jeho koncept. Predstav si zlaté akcenty, stĺpy v klasickom rade, girlandy kvetov a zdobené vzory, to všetko na pozadí snovej oblohy. Nájdeš tu aj jedlo, módu a médiá, ktoré vyjadrujú atmosféru angelcore, od šiat s perím po melódie z hudobnín a zborovú hudbu z obdobia renesancie.

Ak budeš niekedy v Paríži, môžeš tiež roztiahnuť krídla a navštíviť La Boutique des Anges, obchod venovaný výlučne móde a dizajnom angelcore.

image

V USA sa čoraz viac ľudí hlási k LGBTI+ komunite. Pomohli tomu najmä mladí

Bardcore

Snáď jednou z najzaujímavejších vecí, ktoré vzišli z pandémie, bol bardcore, krátkodobý internetový trend, vďaka ktorému sa populárne piesne zmenili na stredoveké majstrovské diela. Nemeckému hudobníkovi Corneliusovi Linkovi sa pripisuje odštartovanie žánru jeho stredovekým coverom skladby „Astronomia“, známej aj ako pieseň z Coffin Dance Meme.

„Začalo to ako vtip pre mojich priateľov," povedal Link pre Euronews. „Potom som videl, že vyhliadky tohto štýlu sú stále lepšie. V tej chvíli to bolo pre mňa neskutočné a stále nemôžem uveriť tomu, že sa to vôbec stalo.“

Jeho cover verzie, ktoré zahŕňajú ďalšie populárne piesne ako „Pumped Up Kicks“ a „What is Love“, získali na YouTube milióny zhliadnutí. Explóziu záujmu zaznamenali aj ďalší tvorcovia, z ktorých niektorí začali robiť tento štýl hudby ešte pred Linkom.

Link hovorí, že skutočný výraz bardcore pochádza od poslucháčov: „O mojich videách v sekcii komentárov sa diskutovalo o tom, ako by ľudia mali nazývať tento nový žáner. Myslím, že tam bolo viacero nápadov, napríklad knightcore.“ Ale Bardcore sa uchytil a zvyšok je už len história.

Cottagecore

Cottagecore, ktorý sa pôvodne vracal k poľnohospodárskemu životu, sa vyvinul z farmcore a cuntrycore a je o zbavení sa nadbytočného digitálneho nánosu, ktoré sužuje našu každodennú existenciu, aby sme sa prinavrátili k jednoduchšiemu životnému štýlu.

Čiastočne je to reakcia na fakt, že pred obrazovkami trávime stále viacej času, ale ide aj ruka v ruke so záujmami o zdravie a udržateľnosť, ktoré podporujú sebestačnosť. Táto subkultúra dosiahla svoj vrchol v roku 2020 a pandémia len posilnila jadro, ktoré sa už vybudovalo.

image

Triezve mysle generácie Z: Mladí odmietajú alkohol, prečo pijú menej?

Túžba byť izolovaný v prírode, naplno sa venovať umeniu a remeslám, pripraviť si lahodné predjedlá z kysnutého cesta s ručne vyberanou lahodnosťou rastúcou vo vašej ideálnej fantasy bylinkovej záhrade a neskôr počúvať to, čo musí byť jedným zo základných soundtrackov tohto jadra: album Taylor Swift s názvom Folklore.

Cottagecore je predovšetkým o útulnosti. Poznáš ten pocit pod prikrývkou, ktorý máš pri jemnom ohni v kamennej chalúpke, zatiaľ čo si spomínaš na zlaté leto, keď vám láska po prvý raz jemne pohladila ruku a dala vám náhly príval tepla a... tak ďalej.

Alebo prechádzku po poli vo voľnej flanelovej košeli alebo kvetinových šatách, keď jemný jesenný vánok rozkýva kvety a zavedie ťa k nejakému pohodlnému miestu. 

Earthcore

Si eko-bojovníkom milujúcim granolu a objímajúci stromy, ktorý žije a dýcha pre udržateľný spôsob života, má rád dlhé túry, popíja remeselné latté a popri tom počúva Pustvopol od Kataríny Málikovej? Tak v tom prípade, vitaj, toto je tvoja kategorizácia.

Earthcore je najvyšším štádiom estetiky pre tých, ktorým záleží na udržateľnosti, starostlivosti o seba a záchrane planéty. Je to ako byť hippie, ale bez sexu, drog a rokenrolu. Takže ak si pripravení prijať svoje vnútorné eko-vedomé ja, potom už ďalej ani nehľadaj.

Obleč sa do útulných, skromných svetrov v zemitých tónoch, kombinuj ich s obľúbenými hnedými čižmami a spoľahlivými montérkami. Udržuj to všetko neutrálne, akoby si si manifestoval do života celú rodinu Weasleyovcov.

image

Žaba obsiahnutá v bardcore.

Night Café Creator

Frogcore

Žaby sú neoddeliteľnou súčasťou internetovej kultúry už od jej začiatku. V skutočnosti je ikonický mém žaby Pepe v mysliach generácie Z úplne starodávnou relikviou, ktorá sa dostala na vrchol popularity v roku 2005 a Kermit - slávy Muppet - je možno najznámejší medzi generáciou pre svoj mém, v ktorom si „usrkáva čaj“.

V poslednej dobe sú žaby v online svete považované za roztomilé a zdravé - inšpirujú kawaii umenie a často sú z nejakého dôvodu nakreslené v kovbojských klobúkoch. 

Malé zelené stvorenia sú kľúčovými piliermi aj estetiky goblincore a cottagecore a tiež hlboko rezonujú s LBGTI+ ľuďmi.

Aj keď zdôvodnenie nie je úplne jasné, myšlienka homosexuálnych žiab začala tvrdením kontroverzného konšpiračného teoretika Alexa Jonesa, že americká vláda pridávala chemikálie do vody, aby „premenila žaby na gejov“. To sa Jonesovi moc nevydarilo, no bez ohľadu na sexualitu žiab sú určite jedným z najrozkošnejších „​cores”.

Hatecore

Ak sa cítiš trochu rebelsky a chceš sa ponoriť do temnej strany, je tu hatecore. Táto estetika je o posúvaní hraníc a skúmaní drsnejších častí ľudskej psychiky. 

Hatecore nie je pre slabé povahy, pričom scéne dominuje agresívna a surová snímka. Horiace budovy, krv a nekvalitné VHS kazety sú len špičkou ľadovca pri vytváraní znepokojujúcej atmosféry, ktorá vás očarí aj vyruší zároveň.

image

GALÉRIA Obsesia, anime a kyklopi: Japonské subkultúry ovplyvňujú mnohých ľudí, zásadne ich však mení internet

Čo sa týka hudby, Hatecore tiež nie je pre slabé povahy. Ťažké beaty, surové výkriky a texty, ktoré riešia bolesť, násilie a osobné zápasy, sú normou. Hatecore čerpá inšpiráciu z punkového hnutia. Teda tmavé oblečenie, roztrhané džínsy, reťaze a čižmy. A nezabudnite na make-up - červený alebo čierny rúž, očné tiene a lak na nechty sú nevyhnutnosťou na dotvorenie vzhľadu.

Ratcore

Ratcore je o zdieľaní mémov a roztomilých fotografií potkanov. Aj keď sú hlodavce často spájané s chorobami a smrťou, tento core to všetko odsúva nabok s tým, že potkani tak znovu získavajú faktor roztomilosti.

Hlavné farby sú sivá, hnedá a ružová a je to estetika veľmi obľúbená u tých, ktorí majú potkany ako domáce zvieratá.

Traumacore

Pre každého na internete to boli ťažké roky, keď prišla pandémia. Vzhľadom na to, že prinútila každého ísť do interiéru na dlhší čas, všetci sme sa obrátili na internet ako na náš primárny prostriedok vzájomného spojenia.

Toto prerástlo do nekonečných diskusií na Twitteri, parasociálnych vzťahov s celebritami a samozrejme rozvojom traumacore. Ten je internetovou odpoveďou na terapeutické sedenia.

Vyvracanie všetkých vašich najosobnejších a najtemnejších právd, aby ich videla celá verejnosť, no zároveň tak, aby to bolo estetické. Traumacore tak pripravil cestu mnohým izolovaným ľuďom, aby verejne vyjadrili svoje skúsenosti so sexuálnymi útokmi, duševnými chorobami a zneužívaním spôsobom, ktorý offline svet neznesie.

To, že tieto priznania často prichádzajú ako statické videá s hlboko znepokojivými vyhláseniami s niektorými klasickými kapelami 90. rokov ako Nirvana, Nine Inch Nails a Radiohead v pozadí, to robí ešte viac medzigeneračným.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/memecka, menuAlias = memecka, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:05