Call DominikaCalldominika/instagram/
StoryEditor

Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey

Vanessa Parašínová14.04.2024., 12:00h

K svojim starším skladbám sa väčšinou vraciam iba vtedy, keď opäť raz vystihujú moju životnú situáciu, hovorí pre Brainee mladá umelkyňa.

Lajkuj Brainee.sk na

25-ročná speváčka a skladateľka Dominika Rusnáková alias Call Dominika je medzi mladými poslucháčmi stále viac a viac obľúbená. Pochádza z Košíc, určite jej tvár a texty poznáš z Tik Toku, kde so svojou hudobnou kariérou začínala.

Dominika sa v našom rozhovore podelila o svoj hudobný vzor, pocity pri svojich koncertoch či osobnú guilty pleasure.

Tvoj umelecký pseudonym Call Dominika údajne vznikol zo skutočnosti, že nikdy nezdvíhaš telefón. Sedí stále toto pomenovanie?

Áno, stále je aktuálne (smiech). Ak ide o niečo dôležité, nemám na výber a musím telefonát zdvihnúť, pri neuložených číslach je to pre mňa však stále problém. Telefonovanie mi príde veľmi neosobné a spôsobuje mi úzkosť. Oveľa radšej praktizujem videohovory.

image

Súčasťou albumu „Tekutá skutočnosť” je aj Dominikina najpočúvanejšia skladba „Slepá main”, ktorá sa na Tik Toku stala virálnou

Calldominika/instagram/

Musela si prekročiť svoju komfortnú zónu, keď si prvýkrát zverejnila video, v ktorom spievaš?

Určite som musela prejsť za hranice svojej komfortnej zóny, no išlo o veľmi krátke úryvky, takže sa to dalo prekusnúť. Na moje počudovanie boli už od začiatku reakcie okolia na môj spev iba pozitívne.

image

Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami

Ktorú z tvojich vlastných skladieb by si nazvala osobnou „srdcovou záležitosťou”?

Povedala by som, že asi pieseň „tekutá skutočnosť”. Páči sa mi, že pekne sumarizuje ako vyzeral celý rok, počas ktorého vznikal album.

Veľa tvojich skladieb opisuje lásku, sklamanie, vzťahy a ich nástrahy v dnešnej dobe. Tvoríš texty na základe vlastných skúseností alebo sa snažíš svojim poslucháčom priniesť niečo s čím by sa mohli stotožňovať?

Bohužiaľ, z vlastných skúseností. Preto si veľmi cením, keď mi niekto povie, že prežíva to isté, čo zaznelo v mojej piesni. Na druhej strane je mi však naozaj ľúto, keď vidím ako veľa ľudí si musí v živote prejsť rovnakými situáciami.

Aké sú tvoje najobľúbenejšie miesta v Bratislave?

Okrem môjho bytu určite Medická záhrada. Keď mám chuť na drink, rada si zájdem do JUICY baru.

Je nejaká činnosť okrem spevu, ktorá ti mimoriadne ide?

Som majstrom vo vytratení sa zo spoločenských akcií bez ohlásenia. Skvele vidím do diaľky a som dobrá v slovenskej gramatike.

Máš nejakú guilty pleasure?

Zbožňujem sashimi, teda surového lososa!

Si ty sama jedným zo svojich poslucháčov? Pustíš si občas svoje skladby?

Musím sa priznať, že veľmi nie. Rada sa k nim však po dlhšom čase vraciam, najmä keď opäť raz vystihujú moju aktuálnu životnú situáciu.

Od minulého roka si mala viacero živých vystúpení. Cítiš, že sa každým z nich posúvaš viac vpred?

Pred svojím úplne prvým koncertom som mala celkom stres, no keď opadol cítila som sa na pódiu ako ryba vo vode. Každým vystúpením je moja nervozita slabšia. Keďže moje skladby nie sú veľmi tanečné, chcem aby sa na koncerty pekne pozeralo. V tom zohrávajú veľkú úlohu svetlá, pozadie či kapela. Takže keď budú vyzerať po estetickej stránke tak ako si predstavujem, budem maximálne spokojná.

Ak by si si mohla vybrať hocijaké meno z hudobného sveta po boku ktorého by si chcela mať koncert, kto by to bol?

Jednoznačne Lana del Rey. Bola som na jej koncertoch a bol to skutočný audiovizuálny zážitok. Počúvam ju od jej začiatkov dodnes a cítim sa pri tom veľmi nostalgicky a pokojne. Dúfam, že sa takto budú mnohým počúvať aj moje skladby.

Kto je tvojou najväčšou inšpiráciou?

Najdlhšie sledujem už spomínanú Lanu del Rey, ďalej Nessu Barrett, Madison Beer, The Neighbourhood, no pre inšpiráciu ma baví počúvať takmer všetky Pop ikony, ktoré existujú.

image

Dominika na koncerte Madison Beer v Prahe

Calldominika/instagram/

Je podľa teba na Slovensku dostatok priestoru pre „menších” umelcov?

Myslím, že áno. Treba si uvedomiť, že ste v podstate zabávač, ktorý sa musí vedieť predať. Nemôže to však zájsť tak ďaleko, že by ste stratili samých seba. Priestor a možnosti však určite sú.

Keby môžeš zmeniť jednu vec na našej krajine, aká by to bola?

Mentalitu ľudí. Slováci by sa mali viac sústrediť sami na seba. Keď nebudú riešiť životy iných, ich vlastný bude oveľa jednoduchší.

Čo považuješ za svoj najväčší osobný či kariérny úspech?

Za osobný svoj emocionálny rast, teda že som schopná spracovať svoje emócie a vysporiadať sa s nimi. Za kariérny úspech, že sa to vôbec celé rozbehlo a napreduje to.

image

Call Dominiku na hudobnej platforme Spotify mesačne počúva takmer 40-tisíc ľudí

Calldominika/instagram/

Riadiš sa nejakým životným mottom?

Všetko sa deje z nejakého dôvodu.

Čo by si odkázala všetkým mladým ľuďom, ktorí majú svoje sny, no boja sa neúspechu?

Keď to skúsiš, možno príde úspech. Keď neskúsiš nič, tak určite neuspeješ. Ak ty sám nebudeš v seba veriť, tak kto bude?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:32