Taylor SwiftTASR/AP/Scott A Garfitt/Invision
StoryEditor

Šokujúca správa pre fanúšikov Taylor Swift. Všetky jej koncerty vo Viedni sú pre hrozbu teroristického útoku zrušené

ČTK08.08.2024., 07:55h

Viedenské koncerty americkej popovej hviezdy Taylor Swiftovej, plánované na štvrtok, piatok a sobotu, boli kvôli teroristickej hrozbe zrušené. Informovala o tom dnes večer rakúska tlačová agentúra APA. Polícia predtým oznámila, že dnes zadržala dve osoby pre podozrenie z prípravy teroristických útokov vo Viedni v čase ohlásených koncertov.

Lajkuj Brainee.sk na

Swift mala vystúpiť na viedenskom štadióne Ernsta Happela. „Vzhľadom na bezpečnosť všetkých nemáme inú možnosť ako trojicu plánovaných šou zrušiť,” uviedol organizátor Barracuda Music na instagrame a citoval pritom vládnych predstaviteľov, ktorí podľa neho „potvrdili” chystaný útok na štadión.

Niekoľkohodinový zásah polície

„Vďaka intenzívnej spolupráci našej polície a spravodajskej služby DSN so zahraničnými službami bola hrozba včas identifikovaná, čím sa predišlo tragédii,” napísal na sieti X rakúsky kancelár Karl Nehammer.

image

Taylor Swift má údajne kráľovské korene. Jej rodokmeň má siahať až k francúzskemu trónu a jednému s najslávnejších panovníkov

Oznámeniu o zatknutí dvoch osôb predchádzal niekoľkohodinový zásah polície južne od Viedne. Generálny riaditeľ pre verejnú bezpečnosť na ministerstve vnútra Franz Ruf neskôr podľa agentúry APA na tlačovej konferencii oznámil, že dnes ráno bol v dolnorakouskom meste Ternitz v súvislosti s plánmi útokov vo viedenskej aglomerácii zadržaný a vzatý do väzby 19-ročný muž.

Zradikalizoval sa na internete

Okrem toho bola popoludní zatknutá ďalšia osoba v rakúskom hlavnom meste. Zatknutý 19-ročný mladík podľa Rufa pred niekoľkými týždňami prisahal vernosť takzvanému Islamskému štátu. Podľa doterajších zistení vyšetrovateľov sa tento rakúsky občan radikalizoval na internete. Úrady u neho našli chemické látky, ktoré teraz skúmajú.

image

Oznámenie o zrušení

Reuters//Barracudamusic.at

„Počas vyšetrovania sme odhalili prípravné akcie a zaznamenali sme, že 19-ročný podozrivý sa zvlášť zameral na koncerty Taylor Swiftovej vo Viedni,” povedal Ruf.

Zrejme chcel útočiť výbušninami

Radikalizovaný mladík chcel zrejme na fanúšikov americkej speváčky Taylor Swift zaútočiť za pomoci výbušniny, píše rakúsky server Krone. Kancelár alpskej krajiny Karl Nehammer situáciu, kvôli ktorej usporiadatelia v stredu zrušili trojicu viedenských koncertov popovej hviezdy, označil za „veľmi vážnu”.

Krone s odvolaním sa na svoj zdroj tvrdí, že cieľom plánov 19-ročného zadržaného muža nebola sama Swift, ale jej fanúšikovia; každého z trojice vypredaných koncertov sa malo zúčastniť na 65-tisíc ľudí.

image

Taylor Swift, Blake Lively alebo niekto úplne iný? Vieme, kto v očakávanej komiksovke stvárnil Lady Deadpool

Chemikálie potrebné na výrobu výbušniny vraj mladík odcudzil u svojho bývalého zamestnávateľa, ktorým bol kovospracujúci podnik vo východorakúskom Ternitze. Či mohol za pomoci týchto látok skutočne zostaviť bombu, je predmetom vyšetrovania, podľa serveru sa to ale zdá byť možné.

Rakúska polícia informácie o chystanom útoku výbušninou zatiaľ oficiálne nepotvrdila, uviedla ale, že u muža našla viaceré chemické látky a tiež technické zariadenia. Teraz ich skúma. Usporiadateľ koncertov zase oznámil, že mu vládni predstavitelia „potvrdili” chystaný útok na štadión Ernsta Happela, kde sa koncerty mali konať.

Koncerty boli plánované na dnešok, na piatok a na sobotu a každého z nich sa podľa agentúry DPA malo zúčastniť 65-tisíc fanúšikov. Popri tom polícia počítala s tým, že v okolí bude ďalších 15 až 20-tisíc priaznivcov popovej speváčky. Podľa Nehammera sa vďaka spolupráci polície a spravodajskej služby DSN so zahraničnými službami podarilo zabrániť tragédii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 08:33