Sziget FestivalSziget Festival
StoryEditor

História festivalu Sziget. Organizátori prvého ročníka roky splácali stratu, dnes nemá v Európe takmer žiadnu konkurenciu

Miroslav Kamody29.05.2023., 11:00h

Začínalo to mestským festivalom pre 40-tisíc ľudí, dnes je z neho jeden z najväčších a najznámejších európskych festivalov. Pozri sa, ako vyzerala cesta Szigetu na vrchol hudobného leta.

Lajkuj Brainee.sk na

Kto by nepoznal festival Sziget. Koniec koncov, ide o jeden z najväčších hudobných festivalov v celej Európe. Koná sa každoročne v auguste priamo v centre Budapešti na Óbudai-sziget (Starodbudínsky ostrov), ktorý máš vyše 100 hektárov.

Možno ťa prekvapí, no festival láka hlavne návštevníkov zo západnej Európy. Aj preto do Budapešti zvážajú ľudí takzvané párty vlaky s DJ-mi. O jeho kvalite svedčí nielen dvojnásobné víťazstvo European Festivals Awards v kategórii Najlepší veľký európsky festival, ale aj označenie európsky Burning Man.

image

Skvelá správa pre návštevníkov festivalu Sziget. Popri Billie Eilish či Macklemorovi vystúpi aj Slovák Adam Pavlovčin alias Adonxs

My sme sa však rozhodli ukázať ti jeho úplné začiatky. Ako vyzerali prvé roky festivalu a čo všetko viedlo k rekordnému ročníku 2019, kedy na festival dorazilo šialené množstvo 565-tisíc návštevníkov?

Skromné začiatky

Aby sme sa vrátili na úplný začiatok, vydať sa musíme do roku 1989. Po skončení komunistickej éry čelila dovtedy vyhlásená letná festivalová scéna v Budapešti obrovskej kríze. Chýbali vládne peniaze a o veľkých akciách už ľudia pomaly prestávali aj snívať.

Vtedy sa rozhodla jedna skupina umelcov a rockových nadšencov vytvoriť podujatie, ktoré by pomohlo preklenúť túto priepasť. Začal sa pripravovať Sziget (z maďarčiny ostrov, pozn.). Prípravy vyvrcholili v roku 1993, kedy sa konalo vôbec prvé podujatie s názvom Diáksziget (Študentský ostrov).

Stratu doplácali ešte roky

S ním však vtedy prišli aj prvé problémy. Za akciou stáli hudobní fanúšikovia, ktorí celý festival pripravovali len vo svojom voľnom čase. Na akciu prišlo viac ako 40-tisíc návštevníkov a vystúpili známe maďarské mená.

Chaotická príprava sa podpísala pod to, že organizátori značne prekročili rozpočet. A to až natoľko, že splatenie strát sa podarilo až v roku 1997. Druhý ročník dostal podtitul Eurowoodstock a navštívilo ho o 100-tisíc ľudí viac než ten prvý.

Festival nabral ten správny smer, získal sponzorstvo od Pepsi, ktoré sa dostalo aj priamo do jeho názvu a prilákal mená ako Iggy Pop, Slash, The Prodigy, David Bowie, Faith No More, Foo Fighters, Motörhead, Boney M či Rammstein. 

image

Hudba je základ, no nie všetko. Pozreli sme sa, čo všetko na teba čaká na tohtoročnom festivale Sziget

Festivalová legenda

V roku 2000 si na festival našlo cestu už 324-tisíc návštevníkov, o dva roky na to skončilo sponzorstvo Pepsi a festival si odvtedy drží svoj prostý názov Sziget. Z ostrova na Dunaji v centre hlavného mesta Maďarska sa stal prístav kvalitnej hudby, dokonalého festivalového feelingu a zábavy. 

Postupne sa vyprofiloval na multižánrový festival - už v roku 2006 sa napríklad objavilo bluesové pódium, jazzový stan či world music pódium. Odvtedy toho pribudlo omnoho viac. O všetkých sprievodných stageoch a podujatiach nadchádzajúceho ročníka sa dočítaš v tomto článku.

V roku 2014 festival prvýkrát prekonal hranicu 400-tisíc návštevníkov. Absolútny rekord prišiel v roku 2018, keď na Sziget dorazilo 565-tisíc ľudí. Po 530-tisícovom ročníku v roku 2019, na ktorom nechýbali Ed Sheeran, Foo Fighters, Post Malone, Florence + the Machine, Martin Garrix, twenty one pilots či Macklemore, však prišla stopka v podobe koronavírusu.

Blížiaci sa ročník bude epický

Po dvoch rokoch sa však festival vrátil v plnej sile a teraz je pripravený opäť v auguste privítať stovky tisíc návštevníkov. Sziget festival sa v roku 2023 uskutoční od 10. do 15. augusta na budapeštianskom ostrove Óbudai v širšom centre Budapešti.

image

Lineup festivalu Sziget

Sziget Festival

Aktuálny zoznam zverejnených koncertov je na www.szigetfestival.com, fanúšikovia sa môžu tešiť aj na Imagine Dragons, Billie Eilish, Florence + the Machine, David Guetta, Macklemore, Lorde, Mumford & Sons, Niall Horan, Sam Fender, YUNGBLUD, Foals, Jamie xx, M83, Moderat, Frank Carter & The Rattlesnakes, Sven Väth, Mimi Webb, Nothing But Thieves, Two Feet, Viagra Boys, Macklemore, Mumford & Sons, Lorde, ale aj Loyle Carner, Bonobo, Tale Of Us a mnohí ďalší.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:43