Sprievodný program.Facebook/fest Anca, Šimon Lupták/
StoryEditor

REPORTÁŽ Keď animovaný film otvára dúhovú bránu do utopického sveta. Ikonický ročník Fest Anča priniesol nezabudnuteľné zážitky

Michal Čiernik04.07.2023., 11:30h

Už po šestnástykrát ponúkol medzinárodný festival animácie v Žiline originálny pohľad na svet nielen prostredníctvom krátkych filmov, ale aj silného posolstva. A my sme boli pri tom.

Lajkuj Brainee.sk na

Štyri dni plné filmov, ktoré na Netflixe nenájdeš, bohatý sprievodný program a hlavne silná atmosféra priateľskej komunity. Hoci je festival primárne zameraný na dospelého diváka, nikdy nezabúdal ani na deti, ku ktorým animované príbehy neodmysliteľne patria. Dôkazom toho bol aj pestrý detský program a premietanie pre najmenších, ktoré začalo už v stredu, zadarmo na Mariánskom námestí v Žiline.

Otvárací ceremoniál sa konal vo štvrtok 29.7. v Mestskom divadle Žilina, ktoré obsadili zástavami s bielo-červenou Ančou. Počas neho programový riaditeľ Jakub Spevák predstavil tému festivalu. „Svet, v ktorom dnes žijeme nie je dokonalý – je plný strachu i nenávisti a to, že má tak ďaleko od ideálneho stavu, sa nás veľmi dotýka. Aj z toho dôvodu sme sa rozhodli na tohtoročnej Fest Anči upriamiť pozornosť na utópie,“ priblížil Spevák.

Utópia s dúhovými krídlami 

Téma Utópie sa niesla celým festivalom. Do vymyslených, viac či menej ideálnych svetov nás vtiahlo šesť, viac ako hodinových, tematických blokov animovaných krátkych filmov. V strede bojového poľa medzi dystopickým, no často odrážajúcim reálny svet a utopickým, farebným rajom, sme sa ocitli aj vďaka celovečerným animákom. Príkladom bol legendárny francúzsko-československý koprodukčný sci-film Divoká planéta, hneď po otváracom ceremoniály.

Zaujal nás aj nový maďarsko-slovenský film Umelohmotné nebo. Príbeh sa odohrával v roku 2123, v ktorom ľudská rasa čelí ubúdajúcim zdrojom a môže prežiť len vďaka veľmi nezvyčajnému opatreniu. Ľudia sa totiž v 50. roku svojho života mohli zmeniť na stromy. Tí najmenší si zase mohli pozrieť film slovenskej režisérky Kataríny Kerekesovej Websterovci vo filme (2022), ktorý nadväzuje na úspešný animovaný televízny seriál o originálnej pavúčej rodinke.

Sprievodný program

Festival nebol len o filmoch. Organizátorom sa podarilo skombinovať premietanie spolu s bohatým kultúrnym program, ktoré do seba perfektne zapadlo. Či už išlo o prednášky v Novej synagóge, detský program v kníhkupectve Artforum, alebo prepojenie filmov a koncertov v kultúrnom centre Stanica Žilina-Zárečie. Tam sa areál, inak funkčnej železničnej stanice, premenil na utopický dúhový svet. Premietanie filmov pod holým nebom, respektíve pod mostom, striedali koncerty svetových ale aj domácich hudobných umelcov. No a v piatok, presne o pol noci, sa podkrovie stanice nad živým tanečným parketom, zmenilo na surealistický Mordor, plný filmov pre náročného diváka.

image

Fest Anča Stanica Žilina-Zárečie

Facebook/fest Anca, Šimon Lupták/

Celkový dobrý dojem dopĺňala aj skvelá organizácia festivalu, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bolo aj viac ako 70 dobrovoľníkov, ktorí sa starali o plynulý priebeh akcie. „Ďakujeme, všetkými dobrovoľníkom, ktorý sa k nám vracajú, pomáhajú nám a robia tento festival lepším,“ poďakovala riaditeľka festivalu Ivana Sujová, ktorá začínala na Fest Anči práve ako dobrovoľníčka a po rokoch spolupráce to dotiahla až na riaditeľku.

Kvalifikačný festival na Oscary 

Medzinárodný festival animácie Fest Anča mal však ďalšie dôležité poslanie. Vyhodnotiť najlepšie krátke animované filmy. A tu sa dostávame, prečo bol tento ročník špecifický aj pre organizátorov. Tesne pred začatím sa totiž dozvedeli, že sa stali jediným slovenským kvalifikačným festivalom na Ceny Akadémie. To znamená, že výhercovia v dvoch kategóriach z celkových piatich budú môcť zabojovať s svojim filmom na 96. udeľovaní Oscarov.

image

Festival Anča prevalcoval švajčiarsky film. Pozri sa, kto je víťazom obľúbeného filmového festivalu

Medzinárodná porota toto privilégium udelila konkrétne v kategórii Najlepší slovenský krátky animovaný film režisérke Adely Križovenskej z pražskej FAMU za snímku Pochyby. Anča Award za Najlepší krátky animovaný film si potom odniesla švajčiarska režisérka Élodie Dermange s filmom Armat. Okrem originálnej sošky a možnosti súťažiť na najprestížnejšom filmovom festivale si odniesli aj finančnú hotovosť tisíc eur.

Ceremoniálom však festival neskončil a program a premietanie pokračovalo aj v nedeľu. Kedy mohli všetky vekové kategórie ešte na chvíľu vstúpiť do vysnívaného utopického sveta a zabudnúť na každodenné problémy. Dúfame že v podobnom duchu bude festival pokračovať aj ďalšie ročníky, pretože upozorňovať produktívnym a originálnym spôsobom na celospoločenské problémy a zároveň ponúkať od nich únik nedokáže každý.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 03:57