Muži v Indii zložili sľuby, a nesadli si niekoľko rokov.Shree - Isshq/Youtube
StoryEditor

Spravil by si to pre náboženstvo? Dvaja muži stáli vkuse niekoľko rokov, pretože zložili sľub

Nikola Michalkova11.12.2022., 08:00h

Muži v Indii zložili sľub, že zostanú stáť. A ten aj dodržali. Obaja si skutočne nesadli niekoľko rokov, čo si len málokto dokáže predstaviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Vieš si predstaviť, že by si si niekoľko rokov nesadol? Pravdepodobne veľmi ťažko. Muž z Indie si nesadol dlhých 12 rokov, píše sa na portáli Unilad. 

Skladajú sľuby

V epizóde série Travel Channel z roku 2007 moderátorka Shenaz Treasuryvala cestovala do „zábavného, rušného a energického“ mesta Bombaj nachádzajúceho sa v Indii, aby našla muža, ktorý dostal prezývku „Standing Baba.“ Pomenovanie Baba je súčasťou „subkultúry“ v Indii, ktorá sa vyskytuje v Bombaji. „Zriekajú sa hmotného majetku a skladajú neuveriteľné sľuby, aby sa priblížili k Bohu,“ uvádza sa.

Hostiteľ vysvetľuje, že „Babas“ sú „samotárski, indickí svätí muži, ktorí sa zdržujú akéhokoľvek ľudského potešenia a vedú veľmi jednoduchý a strohý život.“

Zložili rôzne sľuby

Niektorí z nich sa rozhodli, že budú po celý svoj život stáť, zatiaľ čo iní sa rozhodli navždy mlčať a nikdy už neprehovoriť. Kultúra po celom svete býva rôzna a ukrýva v sebe mnoho absurdných zvykov a hodnôt, ktoré uctievajú. Môžeme ich len rešpektovať a spoznávať, pretože svet je rôznorodý a ponúka nám mnoho neprebádaných vecí. 

Čestné pomenovanie „Baba“ má perzský pôvod a používa sa v niekoľkých kultúrach západnej a južnej Ázie. 

Moderátorka Treasuryvala našla Babu Raj Natha, ktorý je prezývaný ako stojaci Baba, doma práve vtedy, keď si myslela, že pátranie skončí neúspechom. Stál celých 12 rokov, pričom mnohí z nás to používame ako metaforu pri čakaní na autobus, ktorý nie a nie prísť. V tomto prípade ide o akt spirituality, ktorý je až neuveriteľný. Otázkou je, čo ho prinútilo zložiť práve takýto sľub. Odpoveď ťa možno prekvapí. „Inšpiroval ma k tomu môj duchovný učiteľ niečím, čo mi urobil,“ hovorí. „Požiadal ma, aby som urobil chlieb, ale nevedel som ako. Spálil som ho. Nahneval sa, zbil ma a vyhodil ma von. Z hnevu som zložil sľub na 12 rokov.“

Duchovní učitelia pravdepodobne museli mať veľký vplyv na svojich študentov, keďže moderátorka stretla ďalšieho muža s týmto čestným titulom, ktorý si nesadol deväť rokov. Tiež bol motivovaný jeho duchovným učiteľom, ale tentokrát nebol spálený žiadny chlieb. „Môj učiteľ mi povedal, aby som zostal stáť ako príkaz na jeho potešenie,“ povedal muž, ktorého meno sa neuvádza. „Tak som len nasledoval jeho inštrukcie.“

Stál dlhých deväť rokov a ako sám povedal, za ten čas pocítil potrebu sadnúť si. „Muž tam hore sa pozerá. Všetci okolo sa pozerajú. Ak si sadnem, všetci to uvidia,“ uvádza sa v dokumente.

Muž často dvíha a spúšťa nohy, ale nehlásil žiadnu vážnu fyzickú bolesť či zranenie aj napriek tomu, že stál nepretržite takmer celých desať rokov. „Ak cítim slabšiu bolesť, môj kamarát ma pomasíruje.“ Tomu sa hovorí pravý kamarát. 

Moderátorka vysvetľuje, že pre hinduistov „duchovné osvietenie vždy predstavovalo najvyšší životný cieľ. „Babas“ veria, že tým, že svoje telá vystavia extrémnym ťažkostiam, môžu tak spáliť všetku svoju zlú karmu, uniknúť kolobehu života a smrti a dostať sa tak priamo k spáse.“ 

My si môžeme len veľmi ťažko predstavovať, akú bolesť museli prežívať, keď stáli niekoľko rokov na nohách. Veď si len spomeň, ako bolia nohy len po celodennom státí na nohách. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 13:29