KFCUnsplash
StoryEditor

Slávna tajná zmes 11 byliniek a korenín KFC sa dostala na internet. Prezradil ju synovec samotného zakladateľa

Miroslav Kamody14.08.2024., 10:00h

Desiatky rokov nevedel, ako vyzerá jej zloženie a pomer surovín. A potom ich do sveta vytrúbil synovec zakladateľa.

Lajkuj Brainee.sk na

Chutné kura z dielne svetoznámeho fastfoodového reťazca KFC obľubujú aj mnohí Slováci. Spoločnosť vždy pripisovala „dokonalú” chuť perfektnej zmesi 11 byliniek a korenín (11 herbs and spices), ktorej recept zostal tajný. Teda až doteraz, píše portál Unilad. Plukovník Sanders, zakladateľ spoločnosti, zrejme nečakal, že recept svetu odhalí jeho synovec.

Ľudia chceli vždy vedieť, ako napodobniť ikonickú chuť kuraťa z KFC. Personál recept neprezrádza a najväčším náznakom za posledné roky bolo, že profil KFC na platforme X sleduje šesť mužov menom Herb a každú členku Spice Girls.

image

FOTO Audi, Puma, Tinder či Facebook. Ako by vyzerali logá slávnych spoločností, keby vznikli v stredoveku?

Strážené tajomstvo

Od svojho založenia v roku 1952 si KFC držalo svoje tajomstvo po celé desaťročia, no Sanders bol k svojim zákazníkom vždy úprimný a hovoril, že všetky prísady možno nájsť v ich domovoch. No bez ohľadu na to, v akých pomeroch ľudia pridávali soľ, koreniny alebo cesnak, nikdy sa im nepodarilo vytvoriť dokonalú zmes.

No a potom sa na scéne objavil Joe Ledington, synovec samotného plukovníka, ktorý recept vytrúbil do celého sveta. Počas stretnutia s Jayom Jonesom, reportérom z Chicago Tribune, povedal, že recept nie je pod žiadnym zámkom - v skutočnosti bol napísaný v rodinnom zošite na zadnej strane poslednej vôle Ledingtonovej tety Claudie.

Zoznam je písaný ručne modrým atramentom a má názov: „11 korenín – zmiešajte s 2 šálkami bielej múky.“ Ledington nenútene vysvetlil: „Toto je pôvodných 11 bylín a korenín, ktoré mali byť tajné.” Keď si však uvedomil, zrejme sa snažil situáciu ešte zachrániť: „Mohli by to byť ony, neviem to s určitosťou.“

Jednoduchý recept

Medzi hlavné ingrediencie receptu patria štyri polievkové lyžice papriky, tri polievkové lyžice bieleho korenia a dve polievkové lyžice cesnakovej soli. „Hlavnou ingredienciou je biele korenie,“ prezradil Ledington. „Tomu hovorím tajná ingrediencia. Nikto (v 50. rokoch) nevedel, čo je biele korenie. Nikto nevedel, ako ho použiť.“

image

Unikátne FOTO prvého socialistického fast foodu v Bratislave. Burger u Gurmana stál 10 korún, hranolky vyprážali na indulone

Medzi ďalšie bylinky a koreniny patrí tymián, bazalka a oregano, ale aj soľ – no nie hocijaká. Má ísť o tri samostatné druhy soli - cesnakovú, obyčajnú a zelerovú. Sušená horčica a paprika zodpovedajú za mierne pikantné kopnutie, pre dobré vyváženie chutí nechýba ani mletý zázvor.

Po tom, čo sa dostali k ingredienciám, spravodajský kanál znovu vytvoril recept podľa zoznamu a potvrdil, že je skutočne dobrý. Otázkou je, či dáš prednosť domácemu výtvoru, alebo si zájdeš na poctivý originál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 15:00