Fotografia vytvorená pomocou umelej inteligencieBrainee x Deeply
StoryEditor

ZOZNAM lacných potravín, z ktorých sa dá urobiť veľké množstvo jedál. Čo nám odporučila umelá inteligencia, aby sme ušetrili?

Miroslav Kamody31.07.2023., 08:00h

Aké lacné potraviny by si si mal kupovať podľa ChatGPT, aby si mal „veľa muziky za málo peňazí”?

Lajkuj Brainee.sk na

Aj ty máš pocit, že si už šetril na všetkom, na čom si vedel? Hudbu počúvaš zadarmo, namiesto predplácania streamovacích platforiem si sa vrátil k ilegálnemu sťahovaniu filmov či seriálov a všade sa prepravuješ pešo?

Aj keď to vyzerá, že najhoršie máme za sebou a inflácia klesá, stále ide o dvojciferné číslo. Jednoducho povedané - na konci mesiaca máš v peňaženke menej peňazí, než ako si bol zvyknutý.

image

Čaká ťa pohovor a nechceš pohorieť? ChatGPT môže byť veľkým pomocníkom. Poradí ti, ako sa najlepšie pripraviť

Tipy umelej inteligencie

Kde si už nevieme dať rady my, tam už dnes máme umelú inteligenciu. Oslovili sme preto ChatGPT s jednoduchou otázkou - z ktorých najlacnejších potravín si vieme urobiť čo najviac odlišných jedál? 

V rámci odpovede nás umelá inteligencia ubezpečila, že nasledujúce potraviny sú „často cenovo dostupné a môžu slúžiť ako základ pre rôzne chutné pokrmy.” Vyberieš si z jeho rád niečo aj ty?

Cestoviny - sú cenovo výhodné a príprava je veľmi jednoduchá. Môžeš variť rôzne omáčky, pridávať zeleninu alebo mäso a vytvárať rôzne jedlá ako napríklad špagety s paradajkovou omáčkou, cestoviny s kuracím mäsom, špenátové cestoviny a ďalšie.

image

Cestoviny

Unsplash/Danijela Prijovic

Ryža -  je cenovo dostupná a využíva sa v mnohých kuchyniach po celom svete. Môžeš ju pripraviť samostatne, alebo ju kombinovať s fazuľou, zeleninou alebo mäsom na vytvorenie chutných jedál ako napríklad ryžová polievka, paella alebo ryžové placky.

Fazuľa a šošovica - tieto strukoviny sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a sú cenovo dostupné. Môžeš variť fazuľové polievky, šaláty s fazuľou, šošovicové kari a mnoho ďalších pokrmov.

Zemiaky - sú výbornou prílohou a dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby - pečené, varené, zapečené alebo opečené. Sú výborným základom pre rôzne jedlá, ako napríklad bramboráky, zemiakový šalát alebo pečené zemiaky so zeleninou.

Vajcia - sú cenovo dostupný zdroj bielkovín a dajú sa využiť na prípravu mnohých jedál, napríklad omeleta, volské oko, pečené vajcia so zeleninou alebo miešané vajíčka.

image

Vyskúšal som mesiac žiť z minimálnej mzdy. Na auto, vyváženú stravu a Veľkú noc som mohol zabudnúť

Cibuľa a cesnak - sú základnými ingredienciami mnohých jedál a dodávajú im vynikajúcu chuť. Môžeš ich pridať do omáčok, polievok, pečených jedál a ďalších receptov.

Sezónna zelenina - kupuj zeleninu, ktorá práve dozrieva, pretože je väčšinou lacnejšia a čerstvejšia. Zelenina môže byť pridaná do cestovín, šalátov, príloh alebo pripravená na grile.

Konzerva paradajkovej omáčky - je vynikajúcim základom mnohých jedál, od špagiet až po kuracie mäso. Paradajkovú omáčku môžeš využiť aj na varenie rôznych polievok.

image

Paradajková omáčka

Unsplash/Fidel Fernando

Ovsené vločky -  sú cenovo dostupné a vynikajúci zdroj vlákniny. Môžeš ich použiť na prípravu kaše, smoothies alebo do pečiva.

Pšeničná múka - je základom pre mnohé pečenie a prípravu cesta. S ňou môžeš piecť chlieb, koláče, palacinky a ďalšie pečivo.

Tieto potraviny tvoria základný sortiment, z ktorého si môžeš pripraviť množstvo chutných jedál. Kombináciou rôznych ingrediencií a kuchynských techník môžeš vytvárať rôznorodé pokrmy bez toho, aby si musel preplácať za drahšie suroviny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:19