Recepty z Harryho Pottera pre všetkých milovníkov jedlaInstagram.com/
StoryEditor

Čokoládové žabky či ďatelinové pivo. Takto si doma pripravíš top pochúťky z Harryho Pottera!

Radka Rosenbergová01.11.2022., 10:00h

Každý fanúšik Harryho Pottera si pri nich príde na svoje. Vyskúšaj tieto recepty na známe čarodejnícke pokrmy. Budeš prekvapený, ale nie sú ani veľmi náročné na prípravu.

Lajkuj Brainee.sk na

Ďatelinové pivo 

Určite je ďatelinové pivo prvou vecou, ktorú by si chcel z Harryho Pottera vyskúšať. Jeho príprava nie je až taká náročná, toto budeš potrebovať: 

  • pohár nealkoholického piva
  • dve polievkové lyžice masla
  • dve polievkové lyžice práškového cukru
  • jedna polievková lyžica medu

POSTUP:

Pivo si zohrej v mikrovlnke po dobu asi 30 sekúnd, medzitým si nechaj rozpustiť maslo. Do teplého piva pridaj rozpustené maslo a med a miešaj, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Podávaj teplé, na vrch môžeš pridať vyšľahanú smotanu a sladký karamel. 

Tekvicový džús

Pamätáš si na sladučký tekvicový nápoj, ktorý obľubujú nielen študenti Rokfortu, ale aj jeho profesori? Ako už iste vieš, ide o tradičný nápoj na hostine k začiatku školského roka. Poďme si ho spolu pripraviť: 

Ingrediencie: 

  • dve šálky rozmixovanej tekvice 
  • dve šálky jablkového džúsu 
  • šálka ananásového džúsu
  • mletá škorica
  • šumivé víno alebo hroznový džús

PRÍPRAVA:

Všetky suroviny pridaj do veľkého hrnca a poriadne premiešaj. Na osladenie môžeš pridať čajovú lyžičku medu. Podávaj vychladené a so šľahačkou na vrchu. Dobrú chuť!

Rokfortské tyčinky

Profesorka McGonagallová má vždy pre študentov rôzne sladké maškrty. Pred koncom školského roka jej domáci škriatkovia pečú povestné Rokfortské tyčinky, ktoré si aj ty jednoducho pripravíš doma. Toto všetko na ne budeš potrebovať:

  • jeden a pol hrnčeka hladkej múky
  • 200 gramov masla
  • 200 gramov postrúhaného syra s modrou plesňou 
  • vajce
  • ľanové, sezamové, slnečnicové alebo tekvicové semiačka

POĎME SI ICH SPOLU UPIECŤ:

Do misky pridaj múku, maslo, syr, všetko to spolu zmiešaj a vypracuj na hladké cesto, ktoré rozvaľkaj približne na hrúbku jedného centimetra. Vykroj z neho asi 1,5 centimetrov hrubé tyčinky, ktoré potri rozšľahaným vajíčkom a posyp zmesou semiačok. Poukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie a peč pri 180 stupňoch približne desať minút.

via GIPHY

​Tekvicové taštičky

Máš chuť na niečo sladké? Vyskúšaj tieto povestné tekvicové taštičky z Hogwarts Express!

  • Suroviny: 
  • 175 gramov hladkej múky
  • polievková lyžica práškového cukru
  • štipka soli
  • 140 gramov masla
  • 2-3 polievkové lyžice vody
  • 100 gramov pečenej, rozmixovanej tekvice
  • pol lyžica mletej škorice
  • štipka mletého kardamónu
  • štipka muškátového orieška
  • polievková lyžica trstinového cukru
  • jeden žĺtok a dve lyžice mlieka na potretie
  • práškový cukor na posypanie

TAKTO ICH PRIPRAVÍŠ:

Vo veľkej mise zmiešaj múku, cukor a štipku soli, pridaj vychladené maslo, vodu a poriadne vymiešaj hladké cesto. Následne ho rozdeľ na dve časti, prikry potravinovou fóliou a odlož do chladničky, približne na dve hodiny. Medzitým si priprav plnku: do pyré z olúpanej upečenej tekvice pridaj všetky koreniny a cukor. Vychladnuté cesto rozvaľkaj na hrúbku približne tri milimetre. Pomocou pohára povykrajuj kruhy, do každého daj asi lyžičku plnky. Okraje spoj do tvaru polmesiaca a následne urob vidličkou čiarky. Taštičky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom každú potri žĺtkom zmiešaným s mliekom. Peč asi pätnásť minút pri teplote 190 °C. Vychladnuté taštičky môžeš posypať práškovým cukrom, vďaka čomu budú ešte sladšie.

Jazykoplazé karamelky Freda a Georga 

Ak ich budeš ochutnávať, dávaj si pozor na jazyk, pretože sa ľahko môže stať, že sa ti zväčší jazyk! Toto všetko budeš potrebovať na ich prípravu: 

  • dve šálky cukru
  • osem polievkových lyžíc masla
  • pol čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • jeden a pol šálky vody

POSTUP JE NASLEDOVNÝ:

V hrnci na miernom ohni zmiešaj všetky suroviny dovtedy, kým nezmäknú a pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Priveď do varu, až kým teplota nedosiahne 143 stupňov celzia, následne túto zmes odstav z ohňa. Nechaj ju vychladnúť a počkaj, kým trochu nestvrdne. Nakrájaj na kúsky a voilà, sladučké karamelky sú na svete!

Melasový koláčik

Na prípravu tohto sladkého dezertu budeš potrebovať:

  • dve šálky múky
  • 130 gramov masla
  • tri lyžice studenej vody
  • 400 gramov zlatého sirupu
  • 156 gramov strúhanky
  • citrónovú kôru a citrónovú šťavu
  • jedno rozšľahané vajce

POĎME NA TO:

Najskôr si pripravíme chrumkavú kôrku: zmiešame múku a maslo do hmoty, ktorá má pripomínať hrubý piesok. Pridáme vodu a miešame dovtedy, kým sa hmota nespojí. Cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minút odstáť v chladničke. Potom si predhrejeme rúru na približne 200 stupňov Celzia a pripravíme si vymastenú kruhový formu vysypanú múkou. Približne štvrtinu cesta odložíme do chladničky. Zo zvyšku rozvaľkáme kruh, ktorý opatrne pritlačíme do formy. Aby sa cesto nenafúklo, popicháme ho vidličkou, prevísajúce okraje orežeme. Vložíme ho opäť do chladničky, pričom odloženú štvrtinu cesta rozvaľkáme do kruhu a potrieme vajcom. 

Do hrnca pridáme zlatý sirup a ohrejem na miernom stupni. Primiešame strúhanku, citrónovú kôru a šťavu. Zmes nalejeme do formy na pripravené cesto a rovnomerne rozotrieme. Zo zvyšného cesta vykrojíme asi 1,5 centimetra hrubé pásy, z ktorých postupne vytvoríme na vrchu mriežku. Prevísajúce okraje orežeme a jemne pritlačíme. V rúre pečieme okolo 25-30 minút dozlatista. Koláč môžeme podávať buď teplý, s vanilkovou zmrzlinou na vrchu, no aj studený je veľmi chutný.

Čokoládové žabky

Obľúbenú sladkosť Rokfortských študentov si môžeš pripraviť aj ty. Budú síce bez zberateľských kartičiek, no aj tak si môžeš na nich pochutnať. Toto všetko budeš potrebovať na ich prípravu:

  • osem polievkových lyžíc želatíny
  • 430 mililitrov mlieka
  • dve polievkové lyžice vanilkového extraktu
  • štipku soli
  • 200 gramov čokolády na varenie
  • 145 gramov cukru

TAKTO ICH PRIPRAVÍŠ:

V miske zmiešaj 75 mililitrov mlieka a rozpustenú želatínu, nechaj na chvíľku odstáť. Zvyšné mlieko zohrej v hrnci, pridaj čokoládu, cukor a soľ, postupne miešaj, až kým sa všetko nerozpustí. Zmes nechaj vychladnúť, pridaj vanilkový extrakt a rozpustenú želatínu s mliekom. Dobre premiešaj, aby sa všetky ingrediencie spojili. Nalej do formičiek v tvare žabiek a nechaj stuhnúť v chladničke.

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. november 2024 04:16