Hoci na Slovensku ju zvykneme nazývať skôr mediteránska diéta a nie kuchyňa, s diétou to nemá nič spoločné. Je to životný štýl, súčasťou ktorého je iný druh stravovania sa, pomerne odlišný v porovnaní s našou tradičnou slovenskou kuchyňou.
Stredozemné more a na tanieri španielska paella
Dať prednosť šalátu s feta syrom pred bryndzovými haluškami neznamená držať diétu, ale siahnuť po bežnej každodennej južanskej kuchyni. Základom je čerstvá zelenina, ovocie, strukoviny, ryby, morské plody, hydina, pšenica, ale hlavne olivový olej a už spomínané víno. Mnoho domácich obyvateľov považuje za nevyhnutnú ingredienciu aj cesnak, ktorý vo veľkom znižuje cholesterol a krvný tlak.
Práve preto sa vraj Južania dožívajú vyššieho veku a majú menej srdcových problémov ako napríklad Slováci. Dôležité je minimum červeného mäsa, cukru, tukov, múky a repkového oleja.
Zdravotné výhody
Zmeniť životný štýl zo dňa na deň je nesmierne náročné a môže priniesť aj negatíva. Zo zmien sme podráždený, telu bude chýbať cukor či červené mäso. Začať môžete postupným pridávaním elementov mediteránskej stravy. Napríklad tanier šalátu denne, pretože reguluje črevnú flóru a dodáva veľa vlákniny. Zároveň pravidelná konzumácia strukovín reguluje hladinu cukru v krvi.
Kladne ju hodnotí aj výživový poradca a fitnestréner Milan. ,,Mediteránska strava je super hlavne v tom, že obsahuje málo nasýtených mastných kyselín a naopak podporuje konzumáciu rýb a omega tri mastných kyselín. Je extrémne bohatá na ovocie, zeleninu a syry, čo výrazne pomáha k doplneniu všetkých minerálov a vitamínov. Nehovoriac o kvalite v pomere s energetickou hodnotou potravín, ktorú obsahuje,“ pochvaľuje vyváženú stravu odborník.
Začiatok dňa s pomarančovým džúsom človeka naplní energiou a dobrou náladou. Pravidelné jedenie paradajok znižuje riziko mozgovej príhody a hrozno zase chráni pokožku pred ultrafialovými lúčmi slnka.
Benefity vína
Podľa mediteráncov jesť hrozno alebo piť víno v lete je preto nevyhnutné. Pravidelná konzumácia vína podľa vedeckého týždenníka eliminuje baktérie, ktoré spôsobujú zubné choroby, vedie k menšiemu počtu bodnutí hmyzom či znižuje riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby. Takto vyvážená strava plná zeleniny, ovocia a strukovín vedie k ďalším príjemným benefitom – znižovaniu hmotnosti či celkového zlepšenia nálady. A to už je niečo, vďaka čomu sa oplatí mediteránsku stravu aspoň skúsiť, čo poviete? Mediteránsky druh stravovania sa nevznikol zo dňa na deň. Nesie so sebou dlhú históriu a dokonca je na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Začni víkend na mediteránsky spôsob:
Tradičný stredomorský šalát
100 g miešaných šalátových listov
6 sušených paradajok (ak sú v konzerve, odložte si olej na zálievku)
hrsť čiernych olív
1 malá plechovka ančovičiek v oleji
75 g syra feta, mozzarella alebo čerstvý syr podľa vášho výberu
listy bazalky
hrsť kapár
Šalátový dresing – vinaigrette:
extra panenský olivový olej
ocot z bieleho vína
štipka cesnaku
soľ
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Príprava:
1. Dobre umytý šalát poukladáme do misy alebo na servírovací podnos a navrch poukladáme zvyšok ingrediencií.
2. Na prípravu vinaigretty použijeme olej z ančovičiek a zo sušených paradajok. Dobre premiešame a podľa potreby pridáme ešte extra panenský olivový olej.
3. Pridáme ocot a trochu soli. Rozdrvíme cesnak a lístky bazalky (niektoré si vyhradíme celé).
4. Všetko premiešame a podávame hotový šalát.