Startup Dorohlíku dobýja ČeskoMafra/Jakub Stadler
StoryEditor

FOTO Párkom odzvonilo. Český podnikateľ leje do rožkov sviečkovú a dobýva benzínky po celej krajine

Na pracovných cestách sa podnikateľ v gastronómii Lukáš Nádvorník prejedol párkov v rožku. Napadlo ho, že by do pečiva mohol dávať aj niečo iné ako lacnú údeninu. A začal v rožkoch experimentovať so sviečkovou, španielskym vtáčikom alebo napríklad s ragú z diviaka. Prvú pobočku konceptu nazvaného Dorohlíka otvoril pred rokom a pol v pražskej Lazarskej ulici, teraz expandoval aj na benzíny OMV.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohohodinové pracovné cesty bývali pre Lukáša Nádvorníka a jeho obchodného partnera gastronomickým očistcom. Obvykle sa na čerpacích staniciach odbavili nezdravými jedlami s nevalnou chuťou, sendvičmi alebo bagetami, píše Veronika Bělohlávková z portálu iDnes.

„Pri jednej z mnohých ciest som začal premýšľať, čo a ako zmeniť. A obyčajný párok v rožku mi vnukol jedinečný nápad. Naplniť čerstvo rozpečený rožok chutným kvalitným jedlom,“ spomína.

image

V Mexiku udelili michelinskú hviezdu malému stánku s tacos. Zaradil sa tak medzi tie najlepšie gastro prevádzky na svete

Hneď po návrate do Prahy začali so šéfkuchárom reštaurácie Monarch, ktorú Nádvorník prevádzkuje, skúšať desiatky obľúbených jedál - kura na paprike, hovädzí stroganov, sviečkovú. Ale doladiť konzistenciu, aby sa jedlo z rožku pohodlne jedlo, nebolo nič jednoduché.

Náročné začiatky

„Pamätám si, že naplniť prvé rožky trvalo pol hodiny a navyše sa hneď rozmočili,“ hovorí Nádvorník s tým, že teraz má zákazník jedlo v ruke dvoch minút. Celý proces skúšania a vymýšľania, ako rožok dobre naplniť nakoniec trval šesť mesiacov.

image

Zľava Lukáš Nádvorník, zakladateľ Dorohlíku a vpravo Michal Janda z OMV

Mafra/Jakub Stadler

Keď prvé rožky, ktoré na zákazku pečú pekári z Moravskej Třebovej, prešli zaťažkávacou skúškou a kritikou priateľov, prišla na rad logistika. Ako uvariť všetky jedlá v reštauračnej kuchyni, ako v predajniach plniť čerstvé rožky jedlom a ako dosiahnuť čo najlepšiu cenu.

Čerstvé jedlá pripravuje tím kuchárov na čele so šéfkuchárom Alanom Phanom v zázemí na Pankráci. Tam sa naplnia kapsule vyrobené z potravinárskej nereze, šokovo sa schladia a putujú buď do pobočky v Lazarskej alebo novo aj na čerpacie stanice.

image

Startup Dorohlíku dobýja Česko

Mafra/Jakub Stadler

„Kapsule sú vratné a znovuplniteľné a za rok a pol, čo ich používame v Lazarskej, sú bez poškodenia,“ konštatuje Nádvorník s tým, že sú naopak vyššie výrobné náklady samotnej kapsule.

Sviečková aj vtáčik

Na pobočke v Lazarskej sa denne predá v priemere šesťdesiat rožkov. Väčší odbyt ale čaká podnikateľ od spolupráce s benzínkami OMV, ktorú rozbehol vlani v decembri. „Na testovacej prevádzke sme sa dohodli najskôr na jednej čerpacej stanici a teraz pribudli ďalšie štyri,“ opisuje s tým, že jeho firma dodala na pobočky výrobný stroj, rozpekač rožkov aj suroviny.

image

Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu

„Na prvý pohľad to vyzerá ako hot-dog. Druhý dojem odhalí, že v rozpečenom rožku nie je párok ani klobása. Po ochutnaní sa forma plnohodnotného jedla v podobe rýchleho občerstvenia na cestách stáva takmer návykovou,“ konštatuje Michal Janda, manažér obchodu a gastronómie českej odnože OMV, ktorá teraz český vynález ponúka pri troch benzínkach v Prahe, po jednej potom v Brne a Havlíčkovom Brode.

Lákavá cena

Na čerpacej stanici sa už Nádvorníkovej novinke darí počtom predaných kusov atakovať predaje tradičných párkov v rožku. Cena za jednu porciu činí 89 korún (3,60 eura) a vystačí buď ako väčšia desiata alebo menší obed. „Jedna porcia má 80 gramov jedla, čo je síce menej ako v reštaurácii, ale tomu sme prispôsobili aj cenu,“ hovorí Nádvorník.

Jedným z najvyhľadávanejších jedál Dorohlíka je tradičný španielsky vtáčik - zadné hovädzie so slaninou, nakladanou uhorkou a vajcom v rozpečenom rožku.

Chystajú sa aj na festivaly

Jedlá v kapsuliach majú dvojmesačnú trvanlivosť, avšak niektoré pokrmy sa v nich tak dlho skladovať nedajú. „Uvarili sme výbornú kačicu s kapustou, avšak po týždni sa z jedla stalo suché nič. Kapusta totiž z ostatných ingrediencií vytiahla všetku vodu,“ popisuje pokusy Lukáš Nádvorník s tým, že nefunguje ani caprese, ryby, steak či kysnuté knedle.

Okrem omáčok sa naopak do rožku hodí napríklad krevetový koktail, vajíčka so slaninou, Nutella alebo žemľovka. „Najviac nám ale do rožku pasujú klasické šaláty ako pochúťkový či vlašský. S týmito produktmi, ktoré majú trvanlivosť len niekoľko dní, budeme v lete s foodtruckom obchádzať české festivaly,“ hovorí Nádvorník.

ANKETA
Ako vnímaš tolyamoriu?

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 03:41