Odjakživa ich miloval Homer, hlava žltej rodinky Simpsonovcov a z filmov sme nadobudli pocit, že americkí policajti nejedia nič iné. Donuty, respektíve šišky, majú stovky rôznych farieb a desiatky príchutí, takže si vie vybrať naozaj každý.
Vo svete bol tento dezert s dierou v strede známy už pred takmer 200 rokmi V najnovšej časti našej série príbehov slávnych jedál sme sa preto pozreli práve na túto obľúbenú sladkú bombu.
V rámci série Príbehy slávnych jedál sme ti už priniesli:
- Na chuť jej prišiel takmer každý. Toto je história milovanej pizze
- Hot Dog má naozaj pôvod v psom mäse, jedol sa v Bielom dome aj na Mesiaci
- Kebab je z fast foodu zrejme najzdravší, jedli ho aj v Osmanskej ríši
- Tofu mnohí považujú za novinku, no v skutočnosti má cez 2-tisíc rokov
- Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána
- Zmrzlina je 2500 rokov starý symbol leta, jeden kopček spracuješ na 50 líznutí
- Cestoviny sa jedli už pred 7-tisíc rokmi. Taliani si ich bránia, no zrejme pochádzajú z druhej strany Zeme
- Sushi sa jedlo už stovky rokov pred Kristom. S trochou šikovnosti si ho pripravíš aj doma
- Prečo jeme na Štedrý deň kapra a ako sa stal symbolom našich Vianoc?
Na úvod sa zhodnime na tom, že budeme hovoriť o donutoch a nie šiškách. Tie si totiž na Slovensku zvyčajne spájame skôr s koláčom bez „dierky” v strede.
Zo starovekého Ríma až do severnej Európy
História donutov pôvodne siaha stáročia do minulosti, ďaleko pred časy, kedy Európania objavili Nový svet. Už v starovekom Ríme a Grécku kuchári vyprážali prúžky cesta a natierali ich medom alebo rybou omáčkou.
V stredoveku potom začali arabskí kuchári a pekári vyprávať malé kúsky nesladeného kysnutého cesta. Tieto vyprážané guľôčky potom namáčali do cukrového sirupu, aby ich poriadne osladili.
Táto sladká pochúťka, ktorej sa niekde hovorilo aj arabské lievance, dostala do severnej Európy. Následne sa okolo roku 1400 stali mimoriadne populárne v Anglicku, Nemecku a Holandsku.
Málo cukru a cesta do Ameriky
V 15. storočí však bol v niektorých krajinách, napríklad v Nemecku, veľký nedostatok cukru, a preto sa táto predchodcovia donutov, ešte stále bez dierok v strede, piekli na slano s mäsovou alebo hubovou náplňou. Ich najväčší rozmach však mal ešte len prísť.
Začiatkom 18. storočia toto jedlo priniesli do Nového sveta Holanďania, ktorí priplávali do Nového sveta, konkrétne do Nového Amsterdamu. Toto mesto však zmenilo názov a dnes ho budeš zrejme skôr poznať pod názvom New York.
Holanďania donuty volali olykoek („olejový koláč“). Jednu z prvých zmienok o donutoch môžeme nájsť v knihe Washingtona Irvinga z roku 1809 - História New Yorku, od začiatku sveta po koniec holandskej dynastie. Stále však išlo o guľôčky sladeného cesta bez dierky v strede.
Mimochodom, úplne prvou knihou so zmienkou o donutoch je anglický zväzok z roku 1803, v ktorom sa šišky uvádzajú v prílohe amerických receptov. Tu sa taktiež spomína holandský olykoek ako predchodca a hlavná inšpirácia.
Príbeh slávnej dierky
No dobre, a ako sa teda dostala do stredu donutu diera? Tento vynález prekvapivo prišiel z núdze. V určitom bode sa totiž do cesta začali pridávať vaječné žĺtky, vďaka ktorým boli vo výsledku bohatšie a pevnejšie.
Problémom však bolo, že donuty boli po vyprážaní veľmi často v strede surové. Vonkajšia časť bola hotová omnoho skôr ako vnútorná. A práve pridanie otvoru v strede celý problém vyriešilo.
Tento vynález sa vo všeobecnosti pripisuje kapitánovi Hansonovi Gregorymu, aj keď nepoznáme skutočné príčiny. Jedna verzia príbehu hovorí, že 2. júna 1847 zasiahla jeho loď náhla búrka. Šišku napichol na jeden z hrotov kormidla, aby mal voľné ruky.
Ako si sa už v našom seriáli o známych jedlách mohol veľakrát presvedčiť, Američania majú pomerne krátku pamäť. V polovici 19. storočia už donuty považovali za čisto americké jedlo.
Donutové dievčatá
Vlasteneckú podporu získali v prvej línii počas prvej svetovej vojny. Pracovníčky Armády spásy totiž vyprážali a rozdávali donuty americkým vojakom bojujúcim vo Francúzsku. Stali sa známe ako „Doughnut Girls“, vojaci zase ako „Doughboys“.
To sa už pomaly dostávame do prítomnosti, kedy si donuty môžeš kúpiť v takmer každom obchode, prípadne si ich bezproblémov pripraviť aj doma. Vo svete nájdeš viacero fast foodových reťazcov zameraných na tento pokrm, napríklad Krispy Kreme či Dunkin‘. Na Slovensku sa zase darí napríklad sieti La Donuteria.
Na záver ešte musíme spomenúť židovskú kuchyňu. Donuty, respektíve ich plnenú verziu bez dierky, majú v židovskej kultúre mimoriadne dlhú kultúru. Medzi Mizrachi a sefardskými Židmi sa dnes vyprážané guľky z cesta, známe ako sufganiyot alebo bimuelos, pripravujú podobne ako pred viac ako tisíc rokmi.
A bol to práve židovský utečenec z cárskeho Ruska menom Adolph Levitt, ktorý bol zodpovedný za vynájdenie prvého automatického stroja na donuty v roku 1920. Vďaka spoločnosti Levitt boli strojom vyrábané šišky označené na svetovej výstave v Chicagu v roku 1934 ako „Hit Food of the Century of Progress“.
Mimochodom, donuty majú aj svoj vlastný deň. Národný deň šišiek alebo Národný deň šišiek, ktorý sa oslavuje v Spojených štátoch a v niektorých ďalších krajinách, sa každý rok oslavuje prvý júnový piatok