Tequila zabíja netopiere.Unsplash/Rene Riegal, Iam_os/
StoryEditor

Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle

iDnes.czČTK30.03.2024., 09:00h

Netopiere čelia mnohým hrozbám kvôli premenám prostredia a poľnohospodárskych postupov. Na týchto zvieratách pritom závisí produkcia mnohých obľúbených potravín, ako sú banány, čokoláda alebo káva.

Lajkuj Brainee.sk na

Jedným z problémov je aj rastúci dopyt po niektorých liehovinách, napríklad tequile, ktorá sa vyrába z agávy. Túto rastlinu pestovatelia kvôli väčšiemu dopytu stále častejšie spracovávajú, čo netopiere ohrozuje.

image

Muž prevážal cez hranice do Nemecka dodávku pečených netopierov. Pašerákovi teraz hrozí väzenie

Netopiere majú v ľudskom potravinovom systéme niekoľko významných úloh. Niektorí pôsobia ako prirodzená ochrana proti škodcom, iní opeľujú rastliny, ktoré plodia banány, kokosové orechy či avokádo.

Túto úlohu si pritom mnoho ľudí spája skôr so včelami a motýľmi. Druhy netopierov, ktoré sa živia ovocím, však pomáhajú udržiavať voľne rastúce rastliny šírením ich semien.

image

Jedným z problémov je aj rastúci dopyt po niektorých liehovinách, napríklad tequile, ktorá sa vyrába z agávy.

Unsplash/Dylan Freedom/

Vďaka netopierom sa podľa biologičky Jade Florencovej v celej poľnohospodárskej produkcii ročne ušetria viac ako tri miliardy dolárov. „Ich obyčajná prítomnosť na poliach môže znížiť aktivitu škodcov,“ povedala pre The Guardian ochrankyňa netopierov Kristen Learová. Napriek všetkým spôsobom, akými títo tvorovia pomáhajú, sa na nich často zabúda, dodala.

Agáve je na netopieroch závislá

Napríklad alkoholický nápoj tequila sa vyrába z agávy, ktorá je kvôli opeľovaniu a šíreniu semien na netopieroch závislá. „Rastúci dopyt po týchto liehovinách je pre rastliny, netopiere aj celú biodiverzitu problémom,“ oznámila lesná inžinierka Diana Pinzónová.

Podľa nej sú tak pestovatelia nútení pestovať dlhodobo neudržateľným spôsobom. Na mnohých miestach sú rastliny agáve zberané ešte pred vykvitnutím. Netopiere, ktoré sú však závislí od ich nektáru, majú kvôli tomu o zdroj potravy menej.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 16:01