V tejto krajine sú najväčším lákadlom obetné jaskyne strachu, ktoré sú vstupom priamo do pekla.  X/Pacz_tour, Wikimedia/Peter Andersen/
StoryEditor

Tajomné relikvie a rituály. V tejto krajine sú stále prístupné obetné jaskyne strachu, ktoré majú ústiť priamo do pekla

Michal Čiernik07.02.2024., 10:00h

V Belize sú stovky jaskýň, ktoré slúžili ako brány do toho, čo Mayovia nazývali Xibalba – domov starovekých bohov smrti, rituálov a tajomných relikvií, ktoré tam dodnes zostali.

Lajkuj Brainee.sk na

Jaskyňa kamenného hrobu

Jedným z najobľúbenejších jaskynných zážitkov v Belize je Actun Tunichil Muknal v západnom Belize, neďaleko San Ignacio. Prírodný úkaz tiež známy ako Jaskyňa kamenného hrobu je považovaný za posvätné miesto.

Jaskyňa chráni totiž kosti 13 mužov, žien, a detí vrátane slávnej „Kryštálovej panny“. Všetky pozostatky patria rituálnym obetiam, ktoré Mayovia priniesli svojim bohom pred viac ako tisíc rokmi.

Najznámejším artefaktom je však kostra 17-ročného chlapca známeho ako „Kryštálová panna“. Pôvodne si totiž archeológovia mysleli, že ide o kostru ženy. Až bližšie skúmanie odhalilo, že sa mýlili. Niektorí sprievodcovia ho preto údajne označujú ako „Kryštálového princa“.

image

Najznámejším artefaktom je však kostra 17-ročného chlapca známeho ako „Kryštálová panna“.

Wikimedia/Peter Andersen/

Kostra je jedinečná svojim polohovaním a tým, že má rozdrvené dva stavce. Výskumníci sa preto domnievajú, že táto osoba mohla zomrieť obzvlášť násilným spôsobom predtým, ako bola uložená na mieste, kde leží už najmenej posledných 1100 rokov. Kostra tam bola v skutočnosti tak dlho, že úplne zvápenatela, čo dáva kostiam iskrivý, mierne bacuľatý vzhľad, ktorý inšpiroval kryštalickú prezývku.

Koncom mája 2012 však turistovi omylom spadol fotoaparát a robil ním jednu ľudskú lebku, ktorej vek sa odhaduje na viac ako tisíc rokov. V dôsledku toho sú od vtedy všetky kamery bez výnimky zakázané. Ďalší turista raz zlomil inú lebku tým, že na ňu náhodne stúpil. Všetkým návštevníkom sa preto odporúča, aby si pri vstupe do hornej suchej komory vyzuli topánky a nosili ponožky, aby sa minimalizovali škody.

Rituály ako súčasť kultúry

Ďalšou obľúbenou cestou do mayského podsvetia je plavba na kanoe do jaskyni Barton Creek, najdlhšej podzemnej jaskyni v krajine. Črepy keramiky, šperky a pozostatky najmenej 28 jedincov od detí až po dospelých sa našli vo vnútri 10 prírodných ríms, ktoré boli kedysi obradnými oltármi.

image

Ďalšou obľúbenou cestou do mayského podsvetia je plavba na kanoe do jaskyni Barton Creek, najdlhšej podzemnej jaskyni v krajine.

X/Gomayabelize/

Miguel Choco, mayský sprievodca pre The Lodge at Chaa Creek hovorí, že návšteva Xibalby je kľúčom k pochopeniu starovekých Mayov a ich histórie. „Je dôležité dozvedieť sa o [kontexte] obradných aktivít v jaskyniach a o tom, prečo končili ľudskou obeťou,“ hovorí, čo sa zvyčajne stávalo, keď obyvateľstvo pustošilo sucho, neplodnosť a hlad.

Choco dodáva, že zobrať návštevníkov do jaskýň mu umožňuje podeliť sa o mayskú históriu a o to, ako sa jej odkaz neobmedzuje len na minulosť. „Svet musí vedieť, že stále udržiavame čo najviac kultúry,“ dodal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 10:14