Vedel si, že niektoré vitamíny  by si ráno brať nemal?Brainee X Canva/
StoryEditor

Beriete každé ráno vitamíny? Chyba. Niektoré nie je dobré užívať po prebudení, sú to tieto

Michal Čiernik14.10.2023., 11:00h

Je skvelé, keď sa každý deň staráš o svoju imunity doplňovaním vitamínov. Vedel si však, že niektoré by si ráno brať nemal?

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď sa ti môže zdať, že zapíjanie vitamínov z pohárom čerstvého ovocného džúsu je ideálna ranná rutina pred odchodom do práce či školy. Užívať ich v rôznych časoch v priebehu dňa z nich získaš oveľa viac výhod.

„Veľa ľudí užíva všetky svoje doplnky ráno naraz, ale je tu niekoľko, ktoré by ste mohli využiť v optimálnych časoch počas dňa,“ hovorí Kate Booker, odborníčka na výživu zo spoločnosti Nutrition Geeks.

Ráno začať s B-čkom

Vo všeobecnosti platí, že vitamíny B (je ich spolu osem) pomáhajú uvoľňovať energiu z potravy a zároveň udržujú tvoju krv, pokožku a nervový systém zdravý. „Vitamíny B je vždy najlepšie užívať ráno, pretože môžu byť stimulujúce a pomôcť zvýšiť energiu na naštartovanie dňa,“ hovorí Buker.

image

Vitamíny ako reklamný trik. Never všetkému, čo sa píše na obaloch, môžeš si uškodiť

Ostatné doplnky je najlepšie užívať počas dňa. „Vitamín C je rozpustný vo vode a nadbytočné množstvo len vylúčite močom,“ vysvetľuje odborníčka. „Takže si radšej svoju dennú dávku rozdeľte a užite ju priebežne počas dňa, než naraz,“ radí Buker.

Vitamín D na obed

Všetci vieme, že vitamín D je veľmi dobrým doplnkom hlavne v na jeseň a v zime, kedy ho mávame zo slnka nedostatok. Vitamín D prispieva k udržaniu zdravých kostí, zubov a svalov. „Vitamín D je najlepšie užívať uprostred dňa,“ hovorí Kate. „Pretože to je čas, keď si ho najčastejšie telo prirodzene vytvára zo slnka,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.

Deň by si mal zakončiť dávkou horčíka alebo výťažkom z upokojujúcej ashwagandhy, tiež známej ako indický ženšen či zimná čerešňa. Podľa odborníčky horčík pomáha uvoľniť telo a preto by sa mal brať pred spaním. S podobného dôvodu Buker odporúča aj ashwagandhu. „Môže pomôcť vášmu telu lepšie reagovať na stres a znížiť úzkosť ,“ hovorí Kate na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:04