Ktoré miesta v Maďarsku sa oplatí navštíviť?Unsplash
StoryEditor

Letný výlet v Maďarsku? Vybrali sme pre teba 5 dokonalých miest, ktoré nie sú Budapešť a rozhodne ich musíš navštíviť

Miroslav Kamody31.05.2024., 12:00h

Nie sú ďaleko od Slovenska, dýchajú históriou, ponúkajú dobré jedno aj skvelé spoty na fotky na tvoje sociálne siete. Ktoré maďarské mesto ťa zaujme najviac?

Lajkuj Brainee.sk na

Maďarsko nepatrí k prvoplánovým destináciám na krátkodobé výlety. A ak už aj áno, väčšina Slovákov zamieri do Budapešti. Hlavné mesto tejto krajiny je bezpochyby jedným z najkrajších miest v Európe. Maďarsko však ponúka omnoho viac.

Aj preto sme pre teba vybrali päť najzaujímavejších miest mimo Budapešti, ktoré sa oplatí vidieť. Sú vhodné na krátkodobé víkendové výlety, prípadne na dlhší roadtrip naprieč našim južným susedom. Ktoré si ťa získa najviac?

Ostrihom

Mesto na hraniciach zo Slovenskom, na druhom brehu Dunaja ako Štúrovo, je sídlom rímskokatolíckej cirkvi a domovom jednej z najpôsobivejších katedrál v krajine. Ostrihomská bazilika je najväčšia katedrála v krajine a pochváliť sa môže najväčším obrazom na plátna na celom svete, kaplnkou z červeného mramoru či hlbokou kryptou v egyptskom štýle.

image

Ostrihom

Unsplash/Minek Neked

Za kostolom sa nachádza biskupská štvrť Víziváros z 13. storočia, ktorá má pohlcujúcu stredovekú atmosféru. Spája v sebe neoklasicistické budovy, európske parky a osmanskú históriu, takže pri prechádzke sa dozvieš o všetkom, čo mesto naprieč históriou ovplyvňovalo.

Hlavné Szechenyiho námestie je oslavou baroka a rokoka, pričom toto kedysi stredoveké trhovisko sa v súčasnosti premenilo na centrum kaviarní a historických pamiatok.

image

Ostrihom

Unsplash/Árpád Czapp

Eger

Historické mesto Eger (u nás známe aj ako Jáger) sa tiež nachádza na severe krajiny. Zaujme najmä termálnymi kúpeľmi, barokovou architektúrou, legendárnou gastroscénou a nádherným hradom, ktorý dokonale dopĺňa scenériu mesta.

Zaujímavosťou je, že sa tu nachádza  Egerský minaret, najsevernejší osmanský minaret v Európe. Pochádza zo 17. storočia, keď túto časť Európy obliehali Turci. Dnes ponúka jedinečné výhľady na celé okolie.

image

Eger

Unsplash/BĀBI

Egerský hrad je výnimočný tým, že sa v ňom nachádzajú ruiny katedrály z 10. storočia. Žiadna návšteva tohto mesta sa nezaobíde bez toho, aby si si nedal jeden alebo dva poháre Egri Bikavér, doslova „Býčia krv z Egeru“, miestneho červeného vína. Mesto sa totiž nachádza na okraji vinohradníckej oblasti, ktorá ponúka množstvo miest na výlety.

Debrecín

Vedel si, že toto druhé najväčšie mesto krajiny bolo na konci 2. svetovej vojny niekoľko rokov hlavným mestom Maďarska? Nájdeš tu nielen najstaršiu nepretržite fungujúcu univerzitu v krajine, ale aj citrónovožltý Veľký kostol, symbol protestantizmu v Maďarsku, múzeum kalvínskej histórie mesta či slávne múzeum Déri.

image

Debrecín

Unsplash/Biro Zoltan

Kúsok od centra mesta sa nachádza národný park Hortobágy, srdce maďarskej oblasti Severnej Veľkej nížiny. Nájdeš tu najväčšiu súvislú prírodnú trávnatú step v Európe a jednu z troch maďarských oblastí tmavej oblohy. 

Keszthely

Očarujúce mesto leží na západnom brehu najväčšieho maďarského jazera Balaton. Už od 14. storočia slúžilo ako trhové mesto, vďaka čomu sa vo veľkom rozbehol jeho stredoveký rozvoj.

image

Keszthely

Unsplash

Na romantické stredoveké časy môžeš zaspomínať na hlavnom námestí Fő tér, kde na mieste trhových stánkov vyrástli roztomilé kaviarničky. 

Najväčšia atrakcia Keszthely je vzdialená 10 minút chôdze od námestia. Zámok Festetics, postavený v rokoch 1745 až 1885, je barokový palác monumentálnych rozmerov so záhradou v anglickom štýle. Teraz sa v ňom nachádza múzeum s obrovskou zbierkou kníh, portrétov či konských povozov.

image

Keszthely

Unsplash

Kőszeg

Hradné mestečko leží na úpätí pohoria Álp pri rakúsko-maďarskej hranici. Prechádzať sa môžeš po dláždených uliciach plných historických pamiatok a zachovaných stredovekých stavieb - nie náhodou Kőszeg prezávajú aj klenotnicou Maďarska. Mesto má jedno z najčistejších ovzduší v krajine vďaka čerstvému alpskému vzduchu, ktorý tlačí nadol západný vietor.

Nachádza sa tu aj rozhľadňa Irottko - stavba situovaná na najvyššom vrchu Maďarska a Burgenlandu, ktorá ponúka jedinečné výhľady z ohromujúcej výšky 883 metrov. Priamo na hranici bývalej železnej opony je veža unikátna tým, že jedna časť stojí na maďarskom pozemku, druhá časť patrí Rakúsku. Okrem toho mesto ponúka zachované stredoveké stavby, ktoré si ťa rozhodne získajú

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. jún 2024 19:45