Záber z filmu GladiatorUniversal Pictures
StoryEditor

Do talianskych Pompejí sa tento rok vrátia gladiátorské zápasy. Za ich sledovanie zaplatíš smiešnu sumu

ČTK31.03.2024., 13:30h

Do talianskych Pompejí sa tento rok vrátia gladiátorské zápasy, pôjde ale len o niekoľko špeciálnych akcií pre turistov. Tí budú môcť zhliadnuť zápasníkov ako z čias starého Ríma v historicky verných odevoch bojujúcich vtedajšími technikami.

Lajkuj Brainee.sk na

Do amfiteátra v archeologickom parku Pompejí tiež niekoľkokrát dorazia v dobovej výzbroji skupiny rímskych légií, ktorých členovia predvedú aj slávne bojové formácie zvané testádo. A gladiátori budú trénovať ako kedysi v gladiátorských školách.

image

Ako často myslíš na Rímsku ríšu? Na TikToku sa šíri nový trend. Odpoveď niektorých mužov ťa prekvapí

Prvé predstavenie sa uskutoční už 7. apríla, potom 19. mája a 8. septembra a bude ich vždy niekoľko za deň. Návštevníci si priplatia iba päť eur navyše ku vstupnému do archeologického parku.

Neočakávaná katastrofa

Antický prístav Pompeje, ktorý leží neďaleko Neapola, bol zničený pri erupcii sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu. Spolu s ním boli zasypané popolom či zavalené sopečnou lávou a bahnom tiež rímske mestá Herculaneum, Stabiae a Oplontis.

Obyvateľov zastihla katastrofa nepripravených a mnoho z nich potom zatuhlý popol verne zachytil v posledných chvíľach života. Archeologický park Pompeje, ktorý je tiež pamiatkou UNESCO, patrí k turisticky najnavštevovanejším miestam v Taliansku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 17:44