Vegánska strava už dávno nie je o výstrednosti. Prešli na ňu ľudia nielen zo zdravotných dôvodov, ale aj kvôli uvedomeniu si vplyvu chovu zvierat na životné prostredie a zmenu klímy. A Bratislava na tento trend naskočila v najlepšom možnom čase.
Aby toho nebolo málo, podľa prieskumu z konca minulého roka sa naše hlavné mesto sa umiestnilo aj v prestížnom rebríčku. Ten porovnával viac ako 21-tisíc vegánskych reštaurácií v 62 veľkých mestách v Európe, aby zistil, ktoré z metropol sú k vegánom najpriaznivejšie. Bratislava sa umiestnila na fantastickom piatom mieste.
Aj preto sme sa pozreli na to najlepšie, čo naša metropola vegánom ponúka. Nechýbajú overené klasiky, ale aj novšie podniky, ktoré stoja za tvoju návštevu. Na záver sme si pre teba pripravili aj jeden bonus, po ktorom sa budeš určite zalizovať.
Balans bistro
Nie nadarmo sme tento podnik v minulosti označili ako raj pre vegánov. Príbeh Balans bistra sa začal písať v čase, keď vegánske možnosti v Bratislave boli ešte veľmi obmedzené, čisto vegánskych a vegetariánskych podnikov bolo málo a klasické podniky ešte neponúkali toľko rastlinných alternatív ako dnes.
Dopriať si tu môžeš skvelé burge, burrito, bezlepkový bowl, vegan gyros či klasické obedové menu, ktoré ťa poriadne zasýti. A ich recept na úspech? „Je dôležité nerobiť to pre peniaze,” hovorí v rozhovore pre Brainee spolumajiteľka bistra Renáta Mišová.
BEMBA
Tento podnik na Kollárovom námestí môžeme označiť za historický míľnik pre Bratislavu. Počas otvorenia v roku 2011 totiž išlo o vôbec prvú raw food a plant-based reštauráciu v celom meste. Už viac sa ako desať rokov si domáci aj turisti môžu pochutnať na vynikajúcich a čerstvo pripravených jedlách, šalátoch, dezertoch a nápojoch.
Ochutnať tu môžeš známe kelpové ázijské nudle, cuketové špagety, kokosový jogurt či skvelú kimči gazpacho polievku, ktorú si jednoducho zamiluješ. Prevádzkovatelia mysleli skutočne na všetko, takže medzi prílohami nechýba kešu majonéza, raw horčica alebo edamame.
Vegan Sushi Šmak
Tento vegánsky podnik spája dokopy až tri super veci: dobrú hudbu, ešte chutnejšie jedlo a jasné vymedzenie sa voči politickému extrémizmu. To určite stojí za ochutnávku. Ako už napovedá samotný názov, naložiť si môžeš vynikajúce sushi rolky, polievky či rastlinné limonády.
Prevádzku nájdeš na Klariskej ulici v Starom meste Bratislavy; na skok od zastávky Zochova alebo Kapucínska. Je na ľahko viditeľnom mieste - aj keď je možné, že skôr než tabuľu s menu, si asi všimneš antifašistickú vlajku s dúhovými pruhmi v okne. Pokiaľ ťa zaujíma, akú ponuku v Šmaku majú a kto stojí za jeho vznikom, prečítaj si náš rozhovor.
Made with laf
Tento podnik pôvodne začínal na Dunajskej, nakoniec si svoje stále miesto našiel na Kyčerského neďaleko Úradu vlády a Slovenského rozhlasu. Aj keď sa priestor zmenil, kvalita zostala.
Na tanier ti tu naložia všetko od výmyslu sveta - od šošovicových fašírok či zeleninového wrapu až po nebryndzový demikát s pažítkou a vegánske halászlé. A pokiaľ máš chuť na niečo netradične-tradične slovenské, ochutnať tu môžeš aj obľúbené nebryndzové halušky s neslaninkou.
Góvinda
Táto reštaurácia už od roku 2004 ponúka svojim návštevníkom pestré vegetarianské, vegánske a bezlepkové menu inšpirované prevažne indickou, ale aj domácou a medzinárodnou kuchyňou. Nachádza sa v pekných pivničných priestoroch na Obchodnej v centre mesta a je súčasťou celosvetovej siete reštaurácií, ktorá pôsobí vo viac ako 72 krajinách sveta.
Góvinda si ťa získa skvelými chuťami, no napríklad aj tým, že jeden z mála podnikov v meste nepoužíva pri príprave svojich jedál cibuľu ani cesnak. Preto je možné toto jedlo nazývať sattvickým, čo ocenia najmä milovníci jogy.
BONUS - SoupCulture
Nataliia Baran a Sergij Gavrylko, mladý pár z Ukrajiny, spôsobili pred rokmi na Slovensku revolúciu v rýchlom stravovaní. Otvorili spoločne SoupCulture, podnik, ktorý ti naservíruje chutné a hlavne zdravé polievky do jedlých pohárov. Z Košíc sa postupne rozšírili po celom Slovensku a nájdeš ich aj v Bratislave.
Okrem originálneho konceptu myslia v Soup Culture aj na ekológiu. Tým, že ti polievku naservírujú v chlebových pohárikoch, minimalizujú odpad. Na výber máš vždy z niekoľkých druhov polievok aj pohárikov, takže si môžeš namixovať chuť presne tak, ako ju máš najradšej. Viac sa o SoupCulture dozvieš v našom rozhovore.