Dominika Jakubová stojí za profilom Cestuj spoznávajArchív Dominika Jakubová
StoryEditor

Dominika stojí za profilom Cestuj spoznávaj: Na toto ľudia pri cestovaní zabúdajú, tieto destinácie sa tento rok oplatí navštíviť

Miroslav Kamody23.06.2023., 12:00h

Cestovanie ma naučilo, že skutočné bohatstvo spočíva v zážitkoch a vzťahoch, hovorí Dominika, ktorá si v roku 2021 založila cestovateľský profil, ktorý sledujú desiatky tisíc Slovákov.

Lajkuj Brainee.sk na

Dominika Jakubová stojí za profilom @cestujspoznavaj, ktorý v priebehu dvoch rokov začalo sledovať viac ako 36-tisíc ľudí. Aj keď spočiatku svoje cestovateľské tipy, triky a zážitky prezentovala anonymne, postupne sa na profile začala objavovať aj jej tvár.

„Musím povedať, že som veľmi prekvapená a vďačná za podporu a záujem, ktorú mi komunita prejavuje. Snažím sa neustále prinášať kvalitný obsah, inšpiráciu a užitočné informácie pre všetkých, ktorí ma sledujú,” hovorí Dominika v rozhovore pre Brainee.

image

Lacná dovolenka aj s drahšími letenkami? Pozreli sme sa na ceny v destináciách, do ktorých môžete letieť z Bratislavy

V ňom sme sa okrem iného pýtali aj na jej cestovateľské začiatky, tipy, ktoré využiješ pri cestovaní, destinácie, ktoré by určite nemali chýbať na tvojom zozname, ale aj chyby, ktoré ľudia pri dovolenkovaní robia.

Spomínaš si ešte na svoju prvú dovolenku za hranicami Slovenska?

Áno spomínam a veľmi dobre. Bola to nezabudnuteľná skúsenosť, ktorá zanechala v mojom srdci výraznú stopu. Moja prvá „klasická” dovolenka pri mori viedla na jeden z Balearských otrovov - konkrétne ostrov Malorka, a musím povedať, že to bol skutočný zlomový bod v mojom živote.

Od tej doby, som sa začala o cestovanie viac zaujímať. Vtedy som ešte nechápala, ako je možné, že cestovať dokážeme tak lacno. Letenky za 20 eur spiatočne? Neverila som, že je to možné. Až pokiaľ som sa o to nezačala viac zaujímať. 

image

Dominika Jakubová stojí za profilom Cestuj spoznávaj

Archív Dominika Jakubová

Aký štýl cestovania ti vyhovuje najviac?

Zatiaľ mi najviac vyhovuje backpakerský štýl cestovania. Mám rada slobodu a flexibilitu, ktorú tento štýl ponúka. Prináša pocit slobody, dobrodružstva a autenticity. Nerada so sebou vláčim ťažké kufre. Radšej si vezmem batoh a idem. Taktiež si cením minimalizmus pri balení. Cestovanie ako backpackerka ma núti byť efektívna vo výbere vecí, ktoré si so sebou vezmem.

Čo ti pomohlo pri prekonaní strachu zo sólo cestovania?

Mojim plánom nebolo cestovať sólo, vlastne sa ani na to nesústreďujem. Sólo cestujem iba vtedy, ak vyčerpám všetky ostatné možnosti. Moja prvá sólo cesta prišla spontánne.

Dlho som rozmýšľala, či ísť alebo neísť, no nakoniec bola túžba silnejšia ako strach. Svoju myseľ som si nastavila na pozitívne a odhodlané myslenie. Uvedomila som si, že strach je prirodzenou reakciou, ale nemá ma ovládať a obmedzovať. Možno to bude znieť ako klišé, ale pomohla mi otázka: Kedy, keď nie teraz?

image

Travel blogeri pre Brainee: Aké miesta doma i v zahraničí odporúča Milan bez mapy, Janka Travelhacker či Martin Navrátil?

Na ktoré weby či aplikácie nedáš pri cestovaní dopustiť?

Fúú, tak je ich naozaj mnoho. V mojom prípade najčastejšie využívam služby od Google. Využívam Google Letenky na vyhľadávanie a porovnávanie letových cien, Google Cestovanie pre inšpiráciu a plánovanie výletov, Google Mapy pre navigáciu a presný popis trás, Google Recenzie na získanie hodnotení a skúseností iných cestovateľov a Google Prekladač na prekladanie jazykových bariér.

Ďalej využívam aplikácie, ktoré mi pomáhajú vyhľadávať ubytovanie, ako napríklad Booking, Agoda či Airbnb. Čo sa týka dopravy, tam využívam aplikácie ako Rome2rio či Moovit. Ak by som mala takto pokračovať, tak zaplním celú A4 aplikáciami a webmi, ktoré mi pomáhajú pri cestovaní. V súčasnej dobe máme skutočne neuveriteľný výber a možnosti v cestovateľskej sfére.

Ktoré miesto ti najviac prirástlo k srdcu?

Najviac mi prirástli k srdcu Kanárske ostrovy. Každý ostrov má svoje jedinečné čaro - krásne sopky, zelené údolia, úchvatné pláže a prekrásne dedinky. Okrem toho, Kanárske ostrovy majú stabilné podnebie, čo znamená, že si môžete užívať slnko a teplo počas celého roka.

Zaujímavosťou je aj miestna kultúra a gastronómia. Zatiaľ som nenavštívila všetky ostrovy, ale tie, ktoré som už mala možnosť spoznať, ma úplne očarili. Verím, že v budúcnosti sa mi podarí objaviť aj zvyšok tohto nádherného súostrovia.

A ktoré miesto ťa, naopak, najviac sklamalo?

Jedno miesto, ktoré ma naopak najviac sklamalo, boli Atény. Očakávala som od nich oveľa viac. Keďže Atény sú považované za kolísku západnej civilizácie a majú bohatú históriu, mala som vysoké očakávania. Avšak, počas môjho pobytu som sa stretla so sklamaním.

Samotné mesto mi pripadalo chaotické a zanedbané. Zúfalé premávky, vysoká hlučnosť a obrovské množstvo odpadkov v niektorých častiach mesta ma sklamali. No každá cestovateľská skúsenosť je subjektívna a môže sa líšiť, možno keď sa tam vrátim nabudúce, bude to iné... lepšie.

Čo ti pri cestovaní najviac zmenilo život?

To, že som sa naučila žiť viac v prítomnosti a byť viac vďačná za každý moment. Otvorilo mi oči a umožnilo mi objavovať a spoznávať nové miesta, kultúry a ľudí. Sústreďujem sa viac na to, čo ma skutočne napĺňa a robí šťastnou. Cestovanie ma naučilo, že skutočné bohatstvo spočíva v zážitkoch a vzťahoch.

Akú najväčšiu chybu podľa teba ľudia pri cestovaní robia? 

Myslím, že sa ľudia snažia o nadmerné zaplnenie itinerára. Mnohí sa snažia naplánovať príliš veľa aktivít a miest na navštívenie, čo vedie k nestíhačkam a stresu. Myslia si, že musia vidieť a zažiť všetko, čo je možné, no zabúdajú, že cestovanie by malo byť aj o oddychu a vychutnávaní si miestneho života.

Dôležité je nechať si dostatok času na „neplánované aktivity” a objavovanie skrytých kútov destinácie. Nie všetko musí byť nacvičené a precízne naplánované, pretože niektoré z najkrajších zážitkov prídu spontánne. Pri plánovaní cesty je dobré mať flexibilný harmonogram, aby sa dalo užiť aj nepredvídané a neočakávané zážitky.

image

Účet, pri ktorom ti zabehne. Pozreli sme sa, v ktorých európskych hlavných mestách zaplatíš za večeru najviac a najmenej

Množstvo ľudí v súvislosti s cestovaním hovorí, že si ho jednoducho nemôžu dovoliť. Vnímaš aj ty, že ceny naozaj rastú, alebo je to len o tom, že ľudia nevedia hľadať? 

Každý má iné priority a možnosti, no dôležité je si uvedomiť, že aj s obmedzeným rozpočtom si môžeme užiť cestovanie. Ceny rastú, o tom niet pochýb, avšak existuje mnoho spôsobov, ako prispôsobiť cestovanie svojim možnostiam a objavovať krásy sveta bez toho, aby sme minuli majland.

V konečnom dôsledku platí, že čím viac investuješ času, tým menej peňazí potrebuješ utrácať. Ak sa nechceš venovať hľadaniu a plánovaniu, budeš pravdepodobne musieť priplatiť za pohodlie a rýchlejšie riešenia.

Pravidelne sleduješ rôzne weby a blogy o cestovaní, aktívne sleduješ ceny leteniek. Čo bude podľa teba top destináciou pre toto leto?

Je ťažké určiť TOP destináciu. Každý máme pri výbere destinácie individuálne preferencie a záujmy. Pre väčšinu Slovákov je v lete Európa veľmi obľúbenou destináciou. Má to veľa výhod, vrátane pomerne krátkej vzdialenosti a jednoduchého cestovania medzi krajinami v rámci kontinentu. Každá krajina v Európe má však svoje vlastné čaro a unikátne atrakcie, ktoré môžu zaujať rôzne typy cestovateľov.

Medzi najpopulárnejšie letné destinácie v Európe patrí napríklad Španielsko s jeho slnečnými plážami a živým nočným životom, Grécko s jeho kultúrou a krásnymi ostrovmi, Taliansko s jeho bohatou históriou a lahodnou kuchyňou, Francúzsko s romantikou Paríža a šarmom francúzskeho vidieka, Chorvátsko s jeho pobrežím a národnými parkmi a mnoho ďalších.

Ja viem, že sa na to nedá odpovedať všeobecne – ale ktorá destinácia je aktuálne pre Slovákov bezkonkurenčne najlacnejšia? 

To máš pravdu, nedá, avšak vieme sa nato pozrieť z hľadiska životných nákladov. Napríklad také Maďarsko či Čierna Hora majú porovnateľne nižšie životné náklady, čo znamená, že cestovatelia získajú za svoje peniaze viac.

Maďarsko je známe svojimi cenovo dostupnými reštauráciami, ubytovaním a pamiatkami (nie len) v Budapešti, zatiaľ čo Čierna Hora ponúka krásne pláže, nádherné prírodné scenérie a cenovo dostupné ubytovanie v letoviskách ako Budva a Kotor.

image

Európa za lacno. Objav s nami nádherné mestá, kde na letnú dovolenku neminieš celý majetok

Čo je podľa teba absolútny základ pri plánovaní dovolenky, no ľudia naň často zabúdajú?

Podľa mňa je absolútnym základom pri plánovaní dovolenky primerané plánovanie financií. Veľa ľudí zabúda na to, že je dôležité mať prehľad a rozpočet na dovolenku. Často sa stáva, že ľudia sa zamerajú len na výber destinácie a letenky, ale zanedbajú faktory ako ubytovanie, stravovanie, doprava, vstupy do pamiatok a iné výdavky.

Veľkosť potrebného rozpočtu vieme zistiť ľahko prostredníctvom internetu a rôznych aplikácií. Je na to aj super stránka numbeo alebo priceoftravel, kde si vieme pozrieť približné ceny, čo koľko stojí v danej destinácií do ktorej sa chystáme. Napríklad koľko stojí chlieb, voda, menu v reštaurácii a podobne.

Svoj instagramový profil cestujspoznavaj si založila koncom roka 2021. Aktuálne tvoje zážitky a tipy o cestovaní sleduje viac ako 35-tisíc ľudí. Čakala si takýto úspech?

Pri zakladaní môjho profilu som nemala žiadne očakávania. Začala som ho vytvárať inkognito, jednoducho som sa venovala tomu, čo ma baví. Postupne som však začala získavať viac a viac sledovateľov a dnes ma už nasleduje viac ako 35-tisíc ľudí.

image

Dominika Jakubová stojí za profilom Cestuj spoznávaj

Archív Dominika Jakubová

Musím povedať, že som veľmi prekvapená a vďačná za podporu a záujem, ktorú mi komunita prejavuje. Snažím sa neustále prinášať kvalitný obsah, inšpiráciu a užitočné informácie pre všetkých, ktorí ma sledujú. Je to pre mňa veľká motivácia a radosť vidieť, že moje zážitky a tipy o cestovaní oslovujú ľudí a prinášajú im hodnotu. 

S akými otázkami ťa najčastejšie kontaktujú ľudia?

Medzi najčastejšie otázky patrí jednoznačne tá, kde môžu kúpiť lacné letenky. V tejto oblasti jednoznačne odporúčam kupovať letenky priamo od nízkonákladových leteckých spoločností (najmä pri krátkych trasách).

Druhou veľmi častou otázkou je batožina, či už ide o príručnú alebo podpalubnú. Ľudia sa zaujímajú o povolené rozmery, váhové obmedzenia a hlavne to, do akej miery je to kontrolované. Okrem týchto otázok sa ma ľudia tiež pýtajú na rady ohľadom ubytovania a miest, ktoré by som odporúčala v danej destinácií navštíviť.

image

Dovolenka vlakom? Pozreli sme sa, kde všade sa dostanete z bratislavskej Hlavnej stanice

Koľko si najviac zaplatila za jednu dovolenku a kam to bolo?

V roku 2019 som mala jednu z mojich najdrahších dovoleniek, keď som na vlastnú päsť cestovala do Izraela a odtiaľ ďalej do Egypta. Presnú sumu si už nepamätám, ale táto dovolenka bola pomerne nákladná. Užila som si množstvo aktivít vrátane plávania s delfínmi.

Ubytovanie som mala v 5-hviezdičkovom hoteli s komplet servisom a celkovo to bola na moje pomery pomerne drahá dovolenka. Spomínam si, že som v priemere denne minula okolo 150 - 180 eur. Pre niekoho môže to byť málo, pre niekoho veľa. Pre mňa, v tom čase ako študentku, to boli obrovské peniaze.

Dokáže ťa blogovanie o cestovaní reálne uživiť, alebo máš popri projekte cestujspoznavaj aj inú prácu?

Projekt cestujspoznavaj je momentálne moje hobby a neživí ma to. Mimo tohto projektu mám trvalý pracovný pomer, ktorý mi prináša stabilný príjem. 

Blíži sa top letná sezóna – ako vyzerajú tvoje najbližšie cestovateľské plány?

Ak sa zadarí, tak sa v lete chystám objaviť krásy Balkánu s jeho úchvatnou prírodou a bohatou históriou. V pláne mám aj rôzne festivaly na Slovensku a jeho okolí. Niekedy je fajn vyraziť aj na niečo neplanované a spestriť si tak bežné dni.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 16:36