Košice majú turistom čo ponúknuťBrainee X Canva/
StoryEditor

Slovenské mestá za víkend - Košice. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Miroslav Kamody27.08.2022., 13:30h

Pripravili sme si pre teba dokonalý víkendový plán, ktorý ťa nielen presvedčí o tom, že Košice sú skvelé miesto na víkendový výlet, ale zároveň ponúkne aj ceny a tipy podľa toho, aký máš budget.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ máš na konci leta ešte chuť na malý víkendový výlet, Košice sú na to ako stvorené. Druhé najväčšie mesto Slovenska a centrum východu našej krajiny ponúkajú množstvo skvelých miest a aktivít, ktoré musíš vyskúšať. Aké to sú?

Prečítaj si druhú časť nášho cestovateľského seriálu Slovenské mestá za víkend. V tej prvej sme sa pozreli na to, čo ponúka naše hlavné mesto - Bratislava.

image

Slovenské mestá za víkend - Bratislava. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Z Bratislavy/Viedne aj letecky

Do Košíc sa pohodlne dostaneš vlakom, autom aj autobusom. Pokiaľ si dobrodruh a cestuješ z Bratislavy, môžeš do Košíc dokonca aj letieť. Letenka ťa vyjde na 30 eur, jediným problémom je, že prestúpiť musíš na londýnskom Stanstede. Ak ti nevadí cestovanie z Viedne, letenka ťa vyjde len na päť eur. Stále je to však lacnejšie a vo svojej podstate aj kratšie, ako ísť vlakom či autobusom.

Mestská hromadná doprava v Košiciach nie je k turistom príliš zhovievavá. Najviac sa ti oplatí kupovať si 24-hodinové lístky, ktoré stoja 3,20 eura. Okrem toho je v ponuke 30 minútový lístok (90 centov), 60 minútový lístok (rovné euro) a potom až sedemdňový, ktorý sa ti počas víkendovej návštevy rozhodne neoplatí.

image

Víkend v Košiciach si zamiluješ

Unsplash/victor Serban/

Po príchode (a ubytovaní) by tvoje kroky mali viesť priamo do historického centra, ktorými sú Košice najviac známe. Okrem väčšiny reštaurácií a múzeí sa na šošovkovitom námestí nachádza aj architektonická ikona celého mesta - Dóm sv. Alžbety. Ten si môžeš pozrieť sám alebo so sprievodcom.

Historické centrum

Dóm ponúka až päť rôznych vstupov, ktoré ťa prevedú časťami chrámu, no najrozumnejšie je si za 10 eur kompletnú prehliadku so sprievodcom, pričom v cene už máš aj vstup na Urbanovu vežu. Hneď vedľa nej sa nachádza slávna spievajúca fontána, ktorú sa oplatí vidieť nielen cez deň, ale aj večer. Oproti nej zase nájdeš nádhernú budovu Štátneho divadla.

Po prechádzke historickým centrom môžeš natrafiť na množstvo zaujímavých budov. Navštíviť môžeš gotickú Miklušovu väznicu spolu s bytom Kata, Východoslovenské múzeum a určite stihneš ešte aj návštevu Slovenského technického múzea. Okrem toho sa môžeš poprechádzať po veľkom parku.

image

Máme pre teba výber najlepších road movies. Po ich sledovaní budeš mať hneď chuť na dobrodružnú jazdu

Pri návrate do historického centra môžeš prejsť okolo Jakabovho paláca, ktorý bol istý čas sídlom prezidenta obnovenej Česko-Slovenskej republiky Edvarda Beneša. Pokiaľ sa rád túlaš po meste, určite oceníš aj OMG - otvorenú murálovú galéru. Ide o galériu veľkoplošných malieb, ktoré nájdeš roztrúsené v uliciach historického centra a na košických sídliskách.

Večer nemôžeš vynechať návštevu legendárneho podniku Tabačka Kulturfabrik, prípadne môžeš zájsť do Kina Úsmev, ktoré sa premenilo na skvelý kultúrny priestor. Okrem toho odporúčame aj podnik Dobré časy, kde sa na 50 výčapoch striedajú pivá zo stredných a malých pivovarov z Čiech, Slovenska, Belgicka, Nemecka, Škótska, USA, Anglicka, Írska či Dánska.

Nie je to len o historickom centre

Na druhý deň môžeš navštíviť Košickú Zoo, v ktorej žije viac ako 320 druhov zvierat a na rozdiel od Bratislavy tu ešte stále funguje aj DinoPark. Pokiaľ máš rád ľahkú turistiku, určite by sa mal vydať na vyhliadkovú vežu Hradová. Nachádza sa na severnom okraji mesta Košice a z parkoviska ti cesta zaberie približne 20 minút. Dospelý za vstup zaplatí 1,50 eura.

image

Zákutia Košíc

Unsplash/tomas Trajan/

Pokiaľ máš rád netradičné zážitky, môžeš sa previezť historickou železnicou až do oblasti Alpinka, ktorá sa dá porovnať s bratislavskou Železnou studničkou. Ak nechceš zostať len v Košiciach, 25 kilometrov sa nachádzajú Herľany, kde je jediný studený gejzír v Európe.

Pozrieť sa môžeš ísť do Múzea letectva, prípadne sa pešo z centra môžeš prejsť do Kulturparku, prerobených vojenských kasární na kultúrny priestor, kde sa vždy niečo deje.

Stravovanie

Lacné - Soupculture. Tento netradičný fast food nájdeš vo viacerých slovenských mestách, začínal však v Košiciach. Na výber máš z viacerých polievok, ktoré dostaneš do jedlých hrnčekov, opäť podľa výberu. Za pár eur tak získaš netradičné a plnohodnotné jedlo.

Drahé (a vegánske) - Dobré bistro. Táto reštaurácia patrí k najlepšie hodnoteným podnikom v Košiciach. Nachádza sa síce trošku ďalej od historického centra, no podľa recenzií návštevníkov rozhodne stojí za to. Poteší široký výber pre vegetariánov, vegánov a dokonca aj ľudí s laktózovou intoleranciou. Menu však vyjde na 12 až 14 eur bez polievky, tá je v ponuke za 2,50.

image

Pavúky po celom strope či stretnutie so sektou. Ľudia sa podelili o najpodivneješie zážitky na ubytovaní cez Airbnb

Klasické - Slavia. Reštaurácia je absolútnou košickou klasikou, do ktorej sa ti však oplatí ísť len vtedy, keď nemáš hlboko do vrecka. Pekné priestory priamo v centre neďaleko Dómu sv. Alžbety ťa prenesú v čase, za denné menu s polievkou zaplatíš 12 - 13 eur.

Netradičné - Le Colonial Restaurant. Táto reštaurácia neponúka len skvelé jedlo, ale zároveň aj unikátny priestor, ktorý si ťa získa už na prvý pohľad. Cenové rozpätie sa pohybuje od šesť do 26 eur. Nájdeš ju neďaleko Dolnej brány v historickom centre mesta.

Ubytovanie

Najlacnejšie - Old Town Budget Traveller (privátne ubytovanie). Pokiaľ patríš k ľuďom, ktorí sa počas víkendového výletu potrebujú iba niekde vyspať, toto ubytovanie je ako stvorené pre teba. Výhodou je, že sa nachádza priamo v Starom meste, tri minúty pešo od Dómu sv. Alžbety. Za noc v izbe so zdieľanou kúpeľňou zaplatia dvaja ľudia 33 eur. 

image

Centrum Košíc s Dómom sv. Alžbety

Unsplash/mohammed Thoufik/

Najrozumnejšie - Dorfel (privátne ubytovanie). Za 53 eur sa môžeš ubytovať v izbe dizajnového hotela, ktorý sa nachádza nielen na webe Booking, ale aj na Airbnb. Nachádza sa doslova len pár metrov od Dómu sv. Alžbety a pre seba budeš mať klasické ubytovanie s vlastnou kúpeľňou.

Najdrahšie - Podkrovný byt s vírivkou (privátne ubytovanie). Ak si ten typ cestovateľa, pre ktorého je samotné ubytovanie rovnako dôležité ako samotné zážitky, podkrovný byt v historickom centre s vlastnou vírivkou je pre teba jasnou voľbou. Podľa všetkého ide o novú ponuku za 234 eur za celý byt na noc, pretože ešte nemá žiadne hodnotenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 08:02