Emigranti zo Slovenska po prečítaní Šustekových cestopisov už mohli vidieť aj Sochu slobodyWikipedia/frank Leslie‘s Illustrated Newspaper/
StoryEditor

Daniel Šustek pritiahol v 19. storočí do Ameriky stovky Slovákov. Lákal ich podobne ako dnešní influenceri

Miroslav Kamody28.10.2022., 08:00h
Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď je dnes pomenovanie influencer už pomaly považované za nadávku, pred pár rokmi to tak ešte nebolo. Vtedy ešte išlo o známe osobnosti, športovcov či ľudí s veľkým dosahom, ktoré propagovali rôzne výrobky. Dnes je influencerom každý s tisíckou sledovateľov na Instagrame, kde vo veľkom propaguje čokoľvek, akokoľvek a často bez označenia reklamného príspevku.

Vráťme sa však do minulosti. Za prvých známych influencerov môžeme považovať kráľovnú a pápeža, ktorí obhajovali používanie liekov obyčajnými ľuďmi. Známym príkladom je aj Josiah Wedgwood, ktorý v 60. rokoch 18. storočia získal súhlas od anglického kráľa Juraja III. na predaj keramiky, ktorý využil na propagáciu a predaj svojich výrobkov.

image

Za ikonickými žltými taxíkmi stojí Slovák. Toto je príbeh Johna Hertza, ktorý písal americké dejiny

Kto bol však prvým slovenským influencerom? Bol to zrejme Daniel Šustek, ktorý vďaka svojim cestopisným textom prilákal do Ameriky stovky Slovákov. 

Tovarišská vandrovka

Šustek sa narodil 27. januára 1846 v Slovenskej Ľupči. Vyštudoval nižšie evanjelické gymnázium v Banskej Bystrici a neskôr sa v rodnej obci vyučil za stolára. Svoje zručnosti zúročil v Banskej Bystrici, kde však ako stolár pracoval iba jeden rok. Rozhodol sa totiž vybrať na tovarišskú vandrovku.

Najprv si to namieril do Budapešti, no 18-ročný mladík túžil vidieť zo sveta viac. Navštívil nielen Merano, ale aj Carihrad (dnešný Istanbul), Palestínu, Egypt či Sýriu. Ako píše Forbes, Šustek si zrejme pamätal bratove pútavé rozprávanie o svojich dobrodružných cestách, a tak sa počas pobytu v Paríži rozhodol, že chce ostatných informovať o tom, čo vo svete videl.

image

Prisťahovalci v New Yorku

Wikipedia/us Library Of Congress/

Cestovateľská spolupráca

Spojil sa preto s Danielom Lichardom, ktorý vydával Obzor - noviny pre hospodárstvo, remeslo a domáci život. Práve v tejto tlači Šustek podrobne opísal svoje cestovateľské dobrodružstvá či odchod a život v Amerike, ktoré neskôr mnohých nalákali na začatie nového života. Jeho cestopisy sú voľne dostupné skrz Zlatý fond.

„Všetkých cestujúcich nás bolo 350, a to zo všetkých končín sveta. Čo do ich rokov boli tu zastúpené všetky obdobia ľudského veku: od dojčiat až po skľúčenú babičku a zhrbeného starčeka. Jeden cestoval iba z dobrej vôle, druhý za vedeckým cieľom, tretí vidieť „kus sveta“, štvrtého hnali obchodné záležitosti, piaty šiel za remeselníckym zárobkom atď,“ píše Šustek.

A prečo sa rozhodol cestovať tam práve on? „Na túto otázku mohol by som vám odpovedať, drahí rodáci, že preto, pre čo temer všetci ostatní spolu, ale „po gavaliersky“ odpoviem, že z pasie, vidieť svety a nových ľudí.“ Cestoval z Liverpoolu spolu s Karolom Hermannom na lodi City of New York.

image

Syn slovenských migrantov zmenil svet. Ivan Getting vymyslel GPS, bez neho dodnes používame papierové mapy

Príchod do nového sveta

Tá bola Šusteka vraj taká obrovská, „že by sa v jej vnútri dala umiestiť malá dedinka s domkami aj s jej obyvateľmi.“ Počas cesty zažili aj pohreb mladej Angličanky, ktorá zomrela po rýchlej chorobe, nehovoriac o nepríjemnom zážitku so spolucestujúcim, ktorý spal na prični nad ním a dostal morskú chorobu. „Vystrčil som hlavu trochu dopredu, aby som sa naňho pozrel, a tu máš! Iste uhádnete, aký nemilý kúpeľ som dostal práve do tváre.“

Do New Yorku loď dorazila 29. decembra 1872. Ak si automaticky predstavuješ, že ich vítala Socha slobody, si na veľkom omyle. Postavili ju totiž až o 14 rokov neskôr. V prosperujúcom New Yorku veľmi rýchlo prišiel na to, že robotníkov je tam príliš veľa, a preto sa rozhodol odísť do Chicaga, ktoré zažívalo rozmach po zničujúcom požiari.

image

Požiar Chicaga

Wikipedia/john R. Chapin/

O všetkom pravidelne písal do Obzoru, no treba zdôrazniť, že nemal ružové okuliare. Kritizoval veľké triedne rozdiely, slabé stavby (na rozdiel od slovenských dreveníc!) a nízke platy pre ľudí, ktorí pracovali v baniach. Za jedným si však pevne stál - žilo sa tam lepšie ako doma. 

Podporovateľ Slovákov v Amerike

V Chicagu pracoval ako umelecký stolár a návrhár a po piatich rokoch sa rozhodol kúpiť farmárske pozemky v Iowe. Od železničnej spoločnosti si so švagrom kúpili vyše 10-tisíc štvorcových metrov s myšlienkou založiť slovenskú osadu pre ľudí, ktorí by do Ameriky prišli. To sa im však napokon nepodarilo.

Vrátil sa do Chicaga, kde sa z neho stal úspešný podnikateľ, mecén hospodárskych a politických akcií Slovákov, dozorca hlavného odboru Národného slovenského spolku a spoluzakladateľ Matice slovenskej v USA.

image

Mapa Chicaga

Wikipedia/rufus Blanchard/

Jeho príbehy v slovenských novinách mnohých presvedčili o tom, aby opustili rodnú zem a vydali sa na strastiplnú cestu do Spojených štátov. Jeho slová plné osobných skúseností a príležitostného humoru mali na ľudí veľký vplyv, nehovoriac o vidine lepších zajtrajškov. Aj preto môžeme Šusteka, po ktorom je pomenovaná aj ulica v bratislavskej Petržalke, považovať za vôbec prvého slovenského influencera.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 00:25