Sväté mesto
Váránasí leží na brehoch rieky Gangy v severnej časti Indie a už od samého začiatku bolo pútnickým miestom. Starobylé mesto je hlavným náboženským centrom hinduistov, ktorých je na svete približne 1, 2 miliardy a zohralo aj kľúčovú úlohu pri rozvoji budhizmu. Predpokladá sa totiž, že práve tu založil Budha svoje náboženstvo v roku 528 pred Kristom.
Hinduisti veria, že Váránasí je tým najlepším miestom na spokojnú smrť, pretože tu môžu dosiahnuť mókší (oslobodenie z kolobehu života). Naše kroky sem však neviedla cesta za očistením duše, skôr nám išlo o naše brucho. Prišli sme sem totiž ochutnať miestne vegetariánske špeciality. Píše BBC.
Raj vegetariánov
V Indii 80% ľudí vyznáva hinduizmus a 20% celkovej populácie sú vegetariáni. Bezmäsité jedlá tam preto môžeš nájsť na každom kroku.
„Moja rodina a ja sme boli čistými vegetariánmi po celé generácie. Odmietame čo i len piť vodu v domácnosti, kde sa konzumuje mäso," hovorí Rakesh Giri, miestny šofér.
Rovnako ako väčšina obyvateľov Váránasí, Giri je horlivý šivaista (uctievač boha Šivu). A keďže stúpenci Šivu veria, že je vegetariánskym bohom, on a väčšina ostatných obyvateľov Váránasí dodržiavajú prísnu sattvickú („čistú vegetariánsku“) stravu.
Sattvická strava sa spája s cvičením jogy a Ajurvédou. Ide o potraviny, ktoré by mali ľuďom pomáhať nájsť harmóniu a kľud v živote. Patrí sem napríklad čerstvá zelenina a ovocie, klíčky, obilniny, oriešky, mungo fazuľky, ryža basmati, med, koriander, bazalka a ďalšie potraviny.
Vegetariánska strava obyvateľov Váránasí je silno ovplyvnená tunajším zmyslom pre spiritualitu.
Sattvické menu je založené na ajurvédskych princípoch a dodržiava najprísnejšie štandardy vegetariánstva predpísané Sanatana dharmou, absolútnou formou hinduizmu. Tá napríklad zakazuje pri varení používať cibuľu a cesnak, pretože údajne rozvíjajú hnev, agresivitu a úzkosť.
Zákaz mäsa
Kedysi sa v mnohých reštauráciách vo Váránasí podávalo mäso pre západných turistov a nevegetariánskych hinduistických pútnikov. Miestna sattvická kuchyňa sa jedla predovšetkým doma, no v roku 2019 hinduisticko-nacionalistická vláda BJP zakázala predaj a konzumáciu mäsa v okruhu 250 metrov od všetkých chrámov a pamiatok v meste.
To povzbudilo reštaurácie, aby začali ponúkať miestne vegetariánske a sattvické recepty, ktoré sa v miestnych domácnostiach odovzdávali po generácie, ale pre návštevníkov predtým neboli dostupné.
Vegetariánsky trend
Miestna kuchyňa sa stáva čoraz populárnejšou a vynachváliť si ju nevie ani šéfkuchár Vikas Khanna, ocenený Michelinskou hviezdou.
„Zbožňujem pohánkové palacinky, ktoré sa podávajú v chráme vo Váránasí. Predstavil som ich hosťom vo svojej kuchyni na Manhattene, " vysvetľuje slávny kuchár.
Ďalší michelinský kuchár Atul Kochhar zase pomenoval svoju indickú reštauráciu v Londýne Benares, čo bol názov Váránasí počas britskej nadvlády. Šéfkuchár dokonca napísal kuchársku knihu, ktorá vychádza z miestnej stravy a predstavuje vegetariánske fusion recepty, ako sú cícerové palacinky či tradičný paradajkový šalát.