Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato.X/Antzkiwi/
StoryEditor

Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur

Michal Čiernik21.04.2024., 10:00h

Jedna z najaktívnejších sopiek na svete denne vychrlí zlato za tisíce eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Známe prirovnania - ako peniaze rastúce na stromoch či padajúce z neba - nemusia byť až tak vzdialené. Na Antarktíde sa totiž nachádza najjužnejšia aktívna sopka na svete. Z Mount Erebus doslova lietajú poklady.

Objavil ju James Ross v roku 1841 a pomenoval ju podľa jednej zo svojich lodí (HMS Erebus). Či sa Tolkien v roku 1937 pri písaní Hobita inšpiroval práve touto horou nevieme, názov je však až príliš podobný.

image

Viac ako polstoročie unikala pozornosti. Vedci na Marse našli obrovskú sopku. Ako dlho je aktívna zatiaľ nevedia

Ešte zaujímavejšia je však ďalšia spojitosť medzi fiktívnou horou Erebor zo Stredozeme plnou zlata a pokladov, a vulkánom na Antarktíde. Erebus totiž chrlí do ovzdušia mikročastice zlata.

Ani to však Tolkien v tridsiatych rokoch minulého storočia nemohol tušiť. Tento jav je totiž známy od roku 1991, kedy ho podľa New Scientist objavili americkí geológovia.

V tom čase geológovia našli častice zlata vo vulkanických plynoch a v snehu v blízkosti sopky, pričom IFL Science uviedla, že častice vzácneho kovu boli dokonca detegované aj vo vzdialenosti tisíc kilometrov.

image

Nejde však o žiadne obrovské zlaté nugety. V skutočnosti sa objavené zlaté čiastočky pohybovali od 0,1 a 20 mikrometrov v sopečných plynoch a 60 mikrometrov v snehu.

Wikimedia/

Nejde však o žiadne obrovské zlaté nugety. V skutočnosti sa objavené zlaté čiastočky pohybovali od 0,1 až 20 mikrometrov v sopečných plynoch a 60 mikrometrov v snehu.

Napriek tomu, hoci sa toto množstvo môže zdať nepatrné, vedci odhadujú, že v priebehu jedného dňa sopka vychrlí okolo 80 gramov (2,8 unce) zlata. Podľa Gold.co.uk je v čase písania tohto článku aktuálna cena gramu zlata 71,79 eur. To znamená, že sopka každý deň vyvrhne zlato v hodnote okolo 5 700 eur.

image

VIDEO Pri vodách Japonska sa za pár dní vynoril úplne nový ostrov. Vytvoril ho prírodný úkaz, ktorému stále presne nerozumieme

Miesto tragédie

Existuje však oveľa vážnejší a menej radostný dôvod, prečo ľudia navštevujú túto horu. 28. novembra 1979 totiž let 901 spoločnosti Air New Zealand narazil do jej boku.

Lietadlo letelo nad Rossovým ostrovom, kde sa Mount Erebus nachádza, v rámci svojich pravidelných vyhliadkových letov na Antarktídu. Pri havárii zahynulo všetkých 237 cestujúcich a 20 členov posádky. Od toho dňa Air New Zealand zastavila všetky svoje prelety cez Antarktídu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:15