Letušky sediace si na rukách.Henny Lim, Brainee X Canva/Tiktok, Canva
StoryEditor

Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý

Nikola Michalkova02.03.2024., 13:00h

Ak si si niekedy všimol letušku, ktorá si sedí na rukách počas vzlietania a pristávania, možno si premýšľal, prečo.

Lajkuj Brainee.sk na

Letušky a stevardov si väčšinou všímame, keď pobehujú na palube a obsluhujú cestujúcich. Málokto si posádku všíma v momente, keď lietadlo štartuje a pristáva a nie sú prítomní v uličke. Ak by si ale venoval pozornosť, pravdepodobne by si letušky videl, ako sedia v zvláštnej polohe, v ktorej si sedia na rukách. A má to svoj dôvod.

Vysvetlenie na TikToku

Henny Lim pracuje ako letuška v leteckej spoločnosti Cebu Pacific. Na svojom TikToku zdieľala dôvod, prečo si letušky zvyčajne sedia na rukách pri tom, keď lietadlo štartuje a pristáva v destinácii. Hoci to vyzerá, akoby sa pokúšali zahriať si ruky, v skutočnosti to tak nie je. Letušky sa túto polohu učia už na tréningu a je určená predovšetkým na bezpečnosť pri núdzových situáciách, píše sa na portáli Unilad.

Vo videu Lim ukazuje, ako poloha vyzerá. Nazýva sa „vzpriamená poloha“ a počas nej je potrebné zapnúť si bezpečnostný pás, sedieť vzpriamene, sadnúť si na dlane, ktoré smerujú hore, palce sú zastrčené a ruky uvoľnené. Chodidlá sú položené na podlahe. Cieľom tejto polohy udržať telo v rovnej a stabilnej polohe.

@_hennylim_ Why do cabin crew sit on their hands while in their jumpseats? Check this video out to know! Special guest for today’s video: Clare demecillo Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” Follow me on Instagram: _hennylim_ #fyp #HJL #cabincrewlife #bracingposition #cebupacific #groundstop ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Pravdou je, že to neznie úplne ako najpohodlnejšia poloha pri vzlietnutí a pristávaní lietadla. Lim ale vysvetlila, že poloha ochráni telo v prípade „akéhokoľvek nárazu pri neplánovanej núdzovej situácii. Vďaka tomu je pohyb tela obmedzený, takže v prípade nárazu je menšia pravdepodobnosť zranenia.“

Posádka ale ani počas tejto polohy nezabúdajú na svoje povinnosti a Lim hovorí, že si vždy nájdu čas na absolvovanie „tichej kontroly“. Zahŕňa uvedomenie si núdzového vybavenia na danom mieste, ovládanie dverí, vydávanie príkazov a akýchkoľvek vizuálnych náznakov. Samozrejme, asi každý z nás by bol rád, keby sme si tú polohu nemuseli vyskúšať pri nejakej havárii, ale vždy je lepšie byť pripravený.

image

Chystáš sa letieť lietadlom? Letušky prezradili veci, ktoré by pasažieri mali prestať robiť

Reakcie

Na TikToku sa pod videom objavilo množstvo reakcií. Hovoria, že informácie sú zaujímavé a možno si ľudia začnú posádku všímať viac ako doteraz. Niektorí ale nemohli ignorovať dôvod tejto pozície a jeden z nich napísal: „Takto sa stále pripravovať na nehodu je desivé.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:37