Futuristický projekt od architekta Bjarke Ingelsa.Twitter.com/ Aasarchitecture/
StoryEditor

Bezklietkové safari parky či virtuálne objavovanie zvieracej ríše. Pozri si, akým smerom sa uberajú zoologické záhrady

Michal Čiernik22.04.2023., 10:00h

Sú zoologické záhrady humánne alebo nie? Pozri si pár tipov, akým smerom by sa podľa nás mohli zoologické záhrady uberať.

Lajkuj Brainee.sk na

Zoologické záhrady začali ako drahé zberateľské hobby vysokopostavených ľudí. Príkladom je aj najstaršia Zoo na svete, ktorá vznikla zo súkromnej zbierky Habsburgovcov ešte v roku 1752. Sprístupnenie verejnosti tohto súkromného zverinca vo Viedni prebudilo v ľudoch nevídaný záujem o divokú ríšu zvierat. Žiaľ, spolu so zvyšujúcim sa dopytom, rástol aj počet zoologických záhrad ktoré sa stávali akousi zástavou ľudskej dominancie nad prírodou.

Zvieratá ako bankomaty v klietkach

Po rokoch zmenšovania výbehov a ohrád za účelom väčšej druhovej rozmanitosti sa hlavná myšlienka týchto parkov začína meniť. Nehumánne zaobchádzanie so zvieratami v posledných rokoch otvorilo pálčivú tému o budúcnosti a ich skutočnom  využití.

Zvieratá chované odpadkami a pokazeným mäsom v Surabaya Zoo v Indonézii len aby ušetrili. Stiesnené a špinavé výbehy v Gíze, do ktorých púšťali návštevníkov za príplatok len aby zarobili. Až po Indickú Mumbai Zoo, kde slovu recyklácia dali nový význam. Namiesto záchrany zvierat ich nechávajú zomrieť a následne ich preparujú a vystavujú ďalej, ako vypchaté exponáty.

image

V rámci šetrenia nakúpila zoo lacnejšie ryby. Tučniaky nad nimi ohrnuli zobákmi a odmietajú ich jesť

Ako proti tomu bojovať?

Moderné zoologické záhrady pomaly menia svoj význam z turistických atrakcií na inštitúcie, ktoré pomáhajú či už ohrozeným druhom alebo zraneným či zachráneným zvieratám. Hľadajú spôsoby ako na jednej strane zlepšiť život divokým druhom a zároveň zlepšiť vnímanie verejnosť na zvieraciu ríšu a naučiť ich spolunažívať s prírodou.

Otvorené a bez klietkové ZOO

Jedným z možných príkladov akým smerom sa môžu uberať je The Wilds v Spojených štátoch, s rozlohou 37,04 kilometrov štvorcových je považovaná za najväčšiu zoo na svete. Vo voľnej prírode žijú vzácne a ohrozené druhy z celého sveta, ktoré žijú v prirodzených biotopoch s otvoreným areálom. Má významnú vtáčiu oblasť Audubona a biotop motýľov. Má viac ako 24 kilometrov turistických chodník a trás pre horské bicykle. V prostredí 150 jazier sa nachádza viac ako 300 zvierat zastúpených v menej ako 25 druhoch. V porovnaní so spomínanou Zoo v Indonézii kde žije 2800 zvierat na 15 hektároch (0,15 kilometrov štvorcových), sa tu majú zvieratá určite oveľa komfortnejšie.

Podobným smerom sa vydala aj Givskud Zoo v Dánsku. Bez klietková Zoo na štýl safari. V ich odvážnom novom projekte Zootopia od architekta Bjarke Ingelsa, sa návštevníci budú môcť tešiť na skutočnú futuristickú Zoo, v ktorej je na prvom mieste blahobyt zvierat.

image

Dánska bez klietková Zoo na štýl safari.

Twitter.com/ Aasarchitecture/

Najsevernejšia Zoo na svete spája ľudí s divokou prírodou

Nórska polárna zoologická záhrada je najsevernejšou zoologickou záhradou na svete a zoologickou záhradou s najväčšou rozlohou na zviera. Na 46 hektároch nórskej divočiny sa zameriavajú na miestnu faunu. V dvanástich výbehoch majú vlkov, medvede, rysy, ale aj sobov či losov. Návštevníkov sa snažia spojiť s prírodou zážitkovými atrakciami ako vytie s vlakmi, profesionálne fotky vo výbehu pod dozorom zamestnanca parku, či kŕmenie dravcov s ošetrovateľom.

Vo virtuálnych Zoo sú v bezpečí zvieratá aj ľudia

Ďalšou variantou, ako by sa informácie o exotických druhoch zvierat mohli dostať k verejnosti je virtuálna realita. Príkladom je Guangzhou Zoo v Číne, ktorá nahrádza živé zvieratá, holografickými laserovými projekciami. Po vstupe do zoologickej záhrady novej generácie dostanú návštevníci k dispozícii náhlavné súpravy VR, ktoré môžu použiť so svojimi smartfónmi na prezeranie interaktívnych exponátov. „Používame takmer všetky existujúce technológie, ako sú VR, AR, MR, 3D projekcia a holografia,“ povedal Xiang Xi, generálny riaditeľ spoločnosti Guangzhou Time Network Technology. „Turisti môžu komunikovať so zvieratami bez toho, aby ich rušili,“ dodáva Liang Fengyun, vedúci zoo Guangzhou.

image

Guangzhou Zoo v Číne, nahrádza živé zvieratá, holografickými laserovými projekciami.

Twitter.com/roblemvr/

S podobným interaktívnym nápadom prišliel aj projektový tím LightAnimal. Haruyoshi KAWAI a Keisuke SAIKAI vytvorili digitálnu výstavu podmorských živočíchov. dokáže poskytnúť virtuálne stretnutia s akýmkoľvek živočíšnym druhom. Jeho pohyblivé obrázky môžu byť zobrazené na akomkoľvek mieste, vo všetkých druhoch priestorov. Ďalším zaujímavým bonusom je, že Bytosti LightAnimal sú interaktívne, čo znamená, že v prípade potreby môžu vnímať a reagovať na členov publika, ktorí stoja pred obrazovkou.

Namiesto živých zvierat kamenné sochy

V kamennej Zoologickej záhrade na Kube si budeš môcť pohladkať vyše 400 zvierat. V bujne zarastenom parku s rozlohou jedného kilometra bude na teba čakať viac ako 400 kamenných sôch v podobe miestnych ale aj cudzokrajných zvierat. Všetky vyrezal otec Ángel Ínigo Blanco  so svojim synom Ángelom Íñigoom Pérezom. Počas pobytu spoznáte stovky zvierat , o ktorých ste nikdy nepočuli a budeš ohromený dobrodružstvami muža, ktorý stojí za touto netradičnou Zoo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 18:19