2. septembra 1967 Roy Bates založil vlastné kniežactvo Sealand.Flickr.com/ryan Lackey/
StoryEditor

Bizarné kniežatstvo na pobreží Anglicka. Bývalá vojenská pevnosť je najmenším neuznaným štátom na svete

Michal Čiernik29.08.2022., 14:00h

Má rozlohu len 550 metrov štvorcových a žije v nej len 30 ľudí. Najmenšia oficiálne neuznaná krajina leží len dvanásť kilometrov od Suffolku v Severnom mori.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si si myslel, že je Sealand ostrov, mýliš sa. V skutočnosti ide o protilietadlovú platformu z obdobia druhej svetovej vojny, postavenú v roku 1942 pod názvom HM Fort Roughs. Od evakuácie v roku 1956 bola vojenská stanica opustená až do roku 1966, kedy ju obsadil bývalý major britskej armády, čím sa zrodil nový malý mikronárod.

2. septembra 1967 Roy v sprievode manželky Joan v deň jej narodenín, syna Michaela (14), dcéry Penelope (16) a niekoľkých priateľov a nasledovníkov vyhlásil Sealandské kniežatstvo. Založenie tejto krajiny bolo poznačené vztýčením novonavrhnutej vlajky a mimoriadne romantickým narodeninovým gestom udelenia nového titulu svojej milovanej manželke, ktorá bola od tej chvíle známa ako „princezná Joan“.

Základňa sa nachádza v medzinárodných vodách, čiže nepatrí do Spojeného kráľovstva

Ako je to možné? Vojenská pevnosť bola totiž vybudovaná približne sedem námorných míľ od pobrežia. To je viac ako dvojnásobok vtedy platného rozsahu troch míľ teritoriálnych vôd. Stručne povedané, tento ostrov sa nachádzal v medzinárodných vodách Severného mora.

Podobné pevnosti, vzhľadom na ich nelegálnu výstavbu v medzinárodných vodách v čase svetovej krízy mali byť v súlade s medzinárodným právom zničené. Z právneho hľadiska sa teda jednalo o terra nullius, zem nikoho a predstavovalo cudzie územie, ktoré nespadalo pod Veľkú Britániu. Tento fakt využil Roy Bates, ktorý si túto opustenú základňu zabral.

 

 

Kuba pri východnom pobreží Anglicka

Netrvalo dlho a britská vláda rozhodla, že nemôže mať to, čo ministri opísali ako možnú „Kubu pri východnom pobreží Anglicka“. Armáda bola okamžite vyslaná, aby zničila všetky ostatné zostávajúce pevnosti nachádzajúce sa v medzinárodných vodách. Batesova rodina sa prizerala, ako obrovské explózie ničia okolité pevnosti a potápajú ich na dno mora. 

O chvíľu neskôr sa vládne plavidlo prirútilo do vzdialenosti 15 metrov od Sealandu. Princ Michael okamžite vystrelil varovné výstrely, čo spôsobilo, že sa loď rýchlo otočila smerom na Britániu. Keďže Roy bol stále britským občanom, bolo vydané predvolanie podľa britského „zákona o strelných zbraniach“. 

25. novembra 1968 sa Roy a Michael ocitli pred porotou v Crown Court of Chelmsford v Essexe. Sudca však nakoniec dospel k záveru, že Spojené kráľovstvo v tomto prípade nemá žiadnu právomoc a de facto po prvý raz uznal Sealand.

image

Tvrdíš o sebe, že si cestovateľ? Tak nám daj vedieť, či rozoznáš najznámejšie letiská sveta na základe jedinej fotky

Štát z rozkvitajúcou ekonomikou

Po Royovej smrti vo veku 91 rokov v roku 2012 sa ujal vlády jeho syn Michael Bates. Teraz slúži ako hlava štátu a hlava vlády mikronároda a zároveň je vlastníkom podniku na lov srdcoviek, ktoré vyváža do Španielska.

image

Žiadne povinné očkovanie a cestovanie zadarmo. Podvodníci vytvorili fiktívny štát, ľudí okradli o státisíce

Momentálne je šanca navštíviť Sealand veľmi malá

Podľa ich vládnej webovej stránky sa uvádza, že: „Vzhľadom na súčasnú medzinárodnú situáciu a iné faktory nie sú návštevy Sealandského kniežatstva bežne povolené. V súlade s tým je zoznam žiadostí o víza momentálne uzavretý.“

Návštevy Sealandu sa možno v dohľadnej dobe neuskutočnia, no aj tak sa môžete stať Lordom alebo Lady tohto bizarného štátu za poplatok 29,99 £ (35 eur). Okrem toho si môžete zakúpiť aj preukaz totožnosti Sealand. Ak však chcete vyšší status, je tu možnosť zaplatiť úchvatných 499,99 £ (588 eur), aby ste sa stali vojvodom alebo vojvodkyňou zo Sealandu. To je ponuka, ktorá sa neodmieta.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 05:48