Patricia v TalianskuWikipedia/Beatrice
StoryEditor

VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod

Miroslav Kamody07.04.2024., 10:30h

Patricia v Taliansku vyzerá ako z dokonalého sna. Rieši však kuriózny problém, kvôli ktorému nevie nalákať ľudí ani na domy za jedno euro.

Lajkuj Brainee.sk na

Predaj domov za symbolické euro v Taliansku spôsobil v posledných rokoch hotové šialenstvo. Ako píše CNN, desiatky ľudí sa rozhodli kúpiť opustené nehnuteľnosti v niektorých vyľudnených mestách, čo pomohlo k tomu, aby definitívne nezanikli. Samotní ľudia zase získali jedinečné nehnuteľnosti, ktorým je potrebné venovať čas, lásku a peniaze.

No zatiaľ čo niektorým, ako napríklad Mussomeli na Sicílii a Zungoli v Kampánii, sa darí dobre, iné majú problémy svoje prázdne domy predať. Medzi nimi je aj Patrica, vzdialená stredoveká dedina so sotva 3-tisíc obyvateľmi, ktorá sa nachádza južne od Ríma.

image

Máš chuť začať odznova? Máme pre teba zoznam miest naprieč Európou, kde ti zaplatia za to, že sa tam nasťahuješ

Do dnešných dní tu bolo zničených viac ako 40 nehnuteľností, ktoré boli začiatkom 20. storočia opustené. Patrica, stojaca na skalnatej plošine s výhľadom na údolie Sacco v strednom Taliansku, je idylickým miestom, no život tu v minulosti nebol pre miestnych jednoduchý.

Čas na novú šancu

Mnohí odišli hľadať svetlejšiu budúcnosť inam a svoje domovy nechali celé desaťročia prázdne. V snahe vdýchnuť nový život do umierajúcej dediny sa starosta mesta Lucio Fiordaliso snaží napodobniť úspech iných talianskych dedín, ktoré dali svoje prázdne domy na predaj za jedno euro. Bezúspešne.

„Najskôr sme zmapovali všetky opustené domy a oficiálne sme vyzvali pôvodných vlastníkov, aby odovzdali svoje schátrané rodinné nehnuteľnosti, ale podarilo sa nám predať len dva domy za jedno euro,“ hovorí Fiordaliso pre CNN.

Problém je ten, že zatiaľ čo miestne úrady v mestách, ktoré zostali nedostatočne zaľudnené v dôsledku zemetrasení a iných prírodných katastrof, majú právomoc dať opustené domy na predaj bez povolenia vlastníkov, v prípade Patrice a iných podobných miest to neplatí.

Hľadanie ihly v kope sena

„Najskôr potrebujeme zistiť dostupnosť vlastníkov alebo ich dedičov pri likvidácii ich starých domov,“ hovorí Fiordaliso. Až potom sa z ich súhlasom môžu budovy dostať do predaja. Podľa starostu je to však nemožné - buď je náročné ich vôbec nájsť, prípadne je vlastníkov toľko, že sa vždy nájde niekto, kto nesúhlasí.

V niektorých prípadoch dokonca neboli domy v minulosti nikdy oficiálne rozdelené medzi dedičov, takže vlastnícka línia sa po ceste prerušila bez toho, aby bolo jasné, kto by mal byť súčasným vlastníkom.

Jediné dva opustené domy, ktoré sa Patrici podarilo predať v rámci jednoeurovej schémy, boli v úplnom vlastníctve dvoch miestnych obyvateľov, takže nebolo potrebné žiadne spojenie s bratrancami alebo prapravnukmi zo štvrtého kolena. 

Boja sa

Pôvodní majitelia, ktorí sa nehlásia, sa boja aj toho, že by im mohli naúčtovať nezaplatené dane a poplatky za likvidáciu odpadu až do výšky 2 500 eur ročne a k tomu účty za energie. Okrem toho stav niektorých budov v meste nie je ideálny.

image

Žena urobila to, po čom túžia tisíce Slovákov: Na Sicílii kúpila tri domy za tri eurá. Pozri sa, čo nasledovalo potom

„Uvedomili sme si, že to nikto nikdy nekúpi,“ hovorí Patrica Gianni Valleco, ktorá chcela predať nehnuteľnosť aj s bratmi.. „Je to zlá investícia, ktorá si vyžaduje veľa peňazí na prestavbu domu. Viac sa oplatí kúpiť malú vidiecku chatu v okolí.“

Do Patricie však predsa len prišli ľudia nielen z Európy, ale aj Spojených štátov, aby si nehnuteľnosti prezreli. Záujem bol vraj veľký, no podľa starostu im nemali veľmi čo ponúknuť. Radnica však nedávno financovala úpravu vonkajších fasád niektorých starobylých palácov, pričom sa pridali aj niektorí miestni. 

Svitanie na lepšie časy

Miestna obyvateľka Alessandra Pagliarosi išla ešte o krok ďalej a premenila sídlo z 50. rokov, ktoré zdedil jej manžel, na elegantný penzión s názvom Patricia.

Tí, ktorí sa rozhodnú rozbehnúť v mestečku komerčnú činnosť, ako je ubytovanie alebo remeselnícky butik v starobylej štvrti, sú oslobodení od platenia daní za likvidáciu odpadu, reklamu a využívanie verejného priestoru na 10 rokov a sú im udelené daňové úľavy na náklady na reštrukturalizáciu.

Nárok na daňové výhody majú aj cudzinci, ktorí sa plánujú presťahovať do Patrice a založiť si malý podnik. Vďaka tomu sa zatiaľ otvorili dva nové penzióny a jedna reštaurácia. Jeden z miestnych realitných maklérov povedal, že do oblasti chodia ľudia zo zahraničia, no omnoho viac ich zaujali mestské domy pripravené na bývanie - dvojizbové sa predávajú už od 20-tisíc eur.

„Záujem je, ale keď mnohí (cudzinci) skutočne uvidia zlý stav starých domov, radšej by sa rozhodli pre byty na kľúč, ktoré sú už prerobené alebo potrebujú len drobné opravy,“ hovorí. Starosta sa však nevzdáva a dúfa, že mesto čakajú lepšie časy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 12:56