Mladí Číňania chodia do práce v pyžame.X/Frank James - Tweeterer
StoryEditor

Mladí Číňania sa odmietajú snažiť. Do práce nechodia v oblekoch, zo vzdoru ich vymenili za pyžamá

ČTKiDnes.cz01.04.2024., 13:00h

Mladí Číňania si obľúbili nový štýl pracovných outfitov. Do práce stále častejšie vyrážajú oblečení v pyžamách, domácich teplákoch alebo v papučiach. Fotografie z kancelárií v oblečení na doma potom hrdo zdieľajú na sociálnych sieťach. Trend takzvaných „nechutných outfitov“ podľa denníka The New York Times ukazuje, že niektorí mladí Číňania odmietajú večné životné snaženie sa.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa v decembri ochladilo, tak Cindy Luová začala do kancelárie nosiť huňaté pyžamo. Nosenie pyžama do práce sa pre ňu za krátku dobu stalo zvykom a čoskoro sa už ani neobťažovala nosiť rovnaký spodný a vrchný diel a brala si na seba jednoducho to, v čom sa cítila najpohodlnejšie, uvádza sa na portáli iDnes.cz.

Pohodlnosť je prednejšia

O niekoľko mesiacov neskôr zdieľala svoju fotografiu na sieti Siao-chung-šu, činskej napodobenine Instagramu, kde už podobné snímky s označením „nechutné outfity v práci“ zverejňovali desiatky tisíc mladých zamestnancovi. „Chcem jednoducho nosiť, čo sa mi zachce. Nemyslím si, že má cenu míňať peniaze za oblečenie do práce, keď tam len sedím,“ vysvetlila 30-ročná Luová, ktorá pracuje ako interiérová dizajnérka vo Wu-chane.

image

Naozaj si vyhorel, alebo sa len v práci nudíš? Odborníci prezradili jednoduchý spôsob, ako zistíš definitívnu odpoveď

Neochota plniť očakávania ohľadom vhodného vzhľadu v práci odráža podľa amerického denníka rastúcu nechuť mladých Číňanov usilovať sa o život plný ambícií a snaženia sa, ktorý bol typický v predchádzajúcich rokoch. Na pozadí toho, ako spomaľuje hospodársky rast a sľubných príležitostí je menej, mladých to ťahá k trendu, ktorý sa nazýva „ľahnúť si na chrbát“. Usiluje sa o pohodový životný štýl bez zbytočných komplikácií.

Trend a diskusie

Z nosenia čo najležérnejšieho oblečenia do kancelárie sa stal trend na čínskych sociálnych sieťach, keď používateľka s prezývkou Kendou S- zverejnila video na platforme Tou-jin (podobné TikToku), v ktorom ukázala, v čom chodí do práce.

image

Papuče sú tiež súčasťou outfitov

X/Christy Isham

Mala na sebe hnedý chlpatý sveter po kolená, kockované pyžamové nohavice, ružovú prešívanú bundu a huňaté hnedé papuče. Vo videu sa jeho autorka zverila, že ju kvôli jej outfitu niekoľkokrát napomenul nadriadený a jej vzhľad označil za nechutný. Video získalo vyše 735 tisíc lajkov a vyše milión používateľov ho zdieľalo.

Označenie „nechutné outfity v práci“ sa potom rozšírilo na niekoľkých činských sociálnych sieťach. Používatelia sa začali predbiehať, kto si oblečie najodpudivejšie oblečenie. Na sociálnej sieti Weibo súvisiaci obsah videli stovky miliónov ľudí a vznikli tam diskusie, prečo sa mladí ľudia nechcú v dnešnej dobe špeciálne obliekať do práce.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 04:12