Ak si mal niekedy v Bratislave opicu a zhodou okolností si sa nachádzal na Račku či Trnavskom mýte, neprekvapilo by nás, keby si na druhý deň siahol práve po bohato obložených bagetách. Bagetka sa nachádza v parku na Račianskom mýte, hneď oproti zastávke MHD a to hneď v dvoch verziách: Bagetka 1 a Bagetka 2, ktorá vznikla tri roky po jednotke.
Vo svojej širokej ponuke mysleli aj na vegetariánov a bezmäsité jedlá, takže pochutí si naozaj každý. Cenovo sa zmestíš do štyroch eur a objednať si môžeš aj kávu, či už máš rád lattéčko, kapučíno, alebo klasiku.
Dušan Takáč, majiteľ oboch prevádzok, nám prezradil aj dôvod, prečo svoj podnik zduplikoval. „Záujem zákazníkov sa neustále zvyšoval a hneď vedľa sa uvoľnil priestor, chceli sme aj rozšíriť sortiment druhov bagiet, preto som neváhal a dodnes fungujeme v dvoch prevádzkach, ktoré sú vedľa seba,“ povedal v rozhovore.
A síce názov sa nelíši len číslovkou, ponuka je taktiež rozdielna, pričom sa pri zostavovaní menu myslelo aj na vegánov a vegetariánov, ktorí si tu tiež prídu na svoje. Tento rok pribudla dokonca aj možnosť vybrať si bezlepkové pečivo, pripomenul Dušan.
Zaujímavým je aj obrat, ktorým si podnik prešiel. V začiatkoch hlavnú klientelu Bagetky tvorili hlavne študenti a mladí ľudia. Ale už po pár rokoch sa karta otočila. „Dnes to sú, dá sa povedať, všetky vekové kategórie vrátane starších ľudí, ktorí si naše bagety taktiež obľúbili,“ hrdí sa právom Dušan.
Dušan aj zamestnanci sa tešia vysokej miere spokojnosti, ktorú im zákazníci pravidelne prejavujú nie len svojou rutinnou návštevou, ale aj milými slovami. Ustavične sa k nim vracajú aj zákazníci, ktorí Bagetku navštevovali, keď chodili ešte na stredné školy v okolí a odbehli si na rýchlu desiatu. Do podniku prichádzajú aj po 15-tich rokoch, niekedy aj so svojím rodinami. Pričom vône a chute vedia byť najlepším premostením k spomienkam a nostalgickým pocitom.
„Ohlasy na naše bagety sú zväčša veľmi pozitívne, ľuďom chutí a to ma napĺňa spokojnosťou, že to robíme dobre,“ dodal ešte Dušan.
Bagetka má pred sebou aj vízie do budúcnosti. Predsa len, prežila 21 rokov turbulentných období aj kríz, ktoré nadobro vymazali už viaceré gastro podniky. Stratégiou na nadchádzajúce roky sú najmä udržanie si aktuálnej kvality a zabezpečiť čo najlepší prístup k svojim zákazníkom.
„Sortiment bagiet rozširujeme len opatrne, lebo ani na najobľúbenejšej bagete - šunka, syr, paradajka, šalát nič nevylepšíte, je to len o kvalitnom pečive a surovinách. V posledných mesiacoch sme pridali bagetu so 100 percentnou hovädzou šunkou a bagetu s hovädzím Pastrami, ktoré si našli svoju klientelu,“ doplnil Dušan a zároveň dodal: „V blízkej budúcnosti dúfame, že sa nám podarí prekvapiť našich zákazníkov bagetou s jedlým hmyzom.“
Aspoň vieme, že bagetu si u Dušana kúpiš aj v prípade klimatickej katastrofy, ktorá by mohla produkciu mäsa obmedziť na minimum. Naviac, čo sa svetových katastrof týka, Bagetke sa zázrakom podarilo ustáť aj tú pandemickú. Zatvorení boli len necelé tri týždne a potom sa vynašli.
„Našťastie sme mohli fungovať ako okienkový predaj, čo nám pomohlo prekonať ťažké prvé mesiace pandémie. Pomohlo nám aj to, že presne v tomto období sme začali spolupracovať s druhou donáškovou službou.“
Ekonomika ich tlačí ako všetky podniky
Ako druhá katastrofa prišla inflácia, ktorá ceny niektorých nákladov „navýšila až o sto percent“. Dušan sa snažil, aby sa pri úprave konečných cien za jednak udržali tržby na rovnakej úrovni a za jednak, aby čo ceny čo najmenej rástli.
Viac sa dočítaš na druhej strane