Bagetka na Račku funguje už 21 rokov a za ten čas si v Bratislave vybudovala veľmi dobrú povesť.Osobný Archív/Brainee X Canva/
StoryEditor

Objednáva si z legendárnej Bagetky na Račku aj prezidentka? Majiteľ potvrdil, že do sortimentu plánuje pridať sušený hmyz

Marek Moravčík22.04.2023., 11:00h

Obľúbený bratislavský podnik bol minulý rok v rámci súťaže Restaurant Awards ocenený ako „skrytý poklad“. Tento rok bol opäť nominovaný, a to v kategórii „ľudová voľba“. Oslovili sme majiteľa, aby nám o bagetárni povedal viac.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si mal niekedy v Bratislave opicu a zhodou okolností si sa nachádzal na Račku či Trnavskom mýte, neprekvapilo by nás, keby si na druhý deň siahol práve po bohato obložených bagetách. Bagetka sa nachádza v parku na Račianskom mýte, hneď oproti zastávke MHD a to hneď v dvoch verziách: Bagetka 1 a Bagetka 2, ktorá vznikla tri roky po jednotke. 

image

Gastropodnik PalmStreetBoyz ukazuje, že Prievidza nie je len diera. Dvojica bratov doniesla do centra mesta kvalitnú Áziu

Vo svojej širokej ponuke mysleli aj na vegetariánov a bezmäsité jedlá, takže pochutí si naozaj každý. Cenovo sa zmestíš do štyroch eur a objednať si môžeš aj kávu, či už máš rád lattéčko, kapučíno, alebo klasiku.

Dušan Takáč, majiteľ oboch prevádzok, nám prezradil aj dôvod, prečo svoj podnik zduplikoval. „Záujem zákazníkov sa neustále zvyšoval a hneď vedľa sa uvoľnil priestor, chceli sme aj rozšíriť sortiment druhov bagiet, preto som neváhal a dodnes fungujeme v dvoch prevádzkach, ktoré sú vedľa seba,“ povedal v rozhovore.

A síce názov sa nelíši len číslovkou, ponuka je taktiež rozdielna, pričom sa pri zostavovaní menu myslelo aj na vegánov a vegetariánov, ktorí si tu tiež prídu na svoje. Tento rok pribudla dokonca aj možnosť vybrať si bezlepkové pečivo, pripomenul Dušan. 

Zaujímavým je aj obrat, ktorým si podnik prešiel. V začiatkoch hlavnú klientelu Bagetky tvorili hlavne študenti a mladí ľudia. Ale už po pár rokoch sa karta otočila. „Dnes to sú, dá sa povedať, všetky vekové kategórie vrátane starších ľudí, ktorí si naše bagety taktiež obľúbili,“ hrdí sa právom Dušan.

image

​Šéfkuchár Oliver otvoril v Bratislave unikátne bistro: Kúpiš drahšie - predáš drahšie, iná cesta nie je, hovorí o zdražovaní

Dušan aj zamestnanci sa tešia vysokej miere spokojnosti, ktorú im zákazníci pravidelne prejavujú nie len svojou rutinnou návštevou, ale aj milými slovami. Ustavične sa k nim vracajú aj zákazníci, ktorí Bagetku navštevovali, keď chodili ešte na stredné školy v okolí a odbehli si na rýchlu desiatu. Do podniku prichádzajú aj po 15-tich rokoch, niekedy aj so svojím rodinami. Pričom vône a chute vedia byť najlepším premostením k spomienkam a nostalgickým pocitom. 

„Ohlasy na naše bagety sú zväčša veľmi pozitívne, ľuďom chutí a to ma napĺňa spokojnosťou, že to robíme dobre,“ dodal ešte Dušan. 

Bagetka má pred sebou aj vízie do budúcnosti. Predsa len, prežila 21 rokov turbulentných období aj kríz, ktoré nadobro vymazali už viaceré gastro podniky. Stratégiou na nadchádzajúce roky sú najmä udržanie si aktuálnej kvality a zabezpečiť čo najlepší prístup k svojim zákazníkom. 

image

Chceme prelomiť najmä tabu, ktoré tu ľudia voči queer komunite stále majú, hovorí majiteľ nového gej baru Ru!Do

„Sortiment bagiet rozširujeme len opatrne, lebo ani na najobľúbenejšej bagete - šunka, syr, paradajka, šalát nič nevylepšíte, je to len o kvalitnom pečive a surovinách. V posledných mesiacoch sme pridali bagetu so 100 percentnou hovädzou šunkou a bagetu s hovädzím Pastrami, ktoré si našli svoju klientelu,“ doplnil Dušan a zároveň dodal: „V blízkej budúcnosti dúfame, že sa nám podarí prekvapiť našich zákazníkov bagetou s jedlým hmyzom.“

Aspoň vieme, že bagetu si u Dušana kúpiš aj v prípade klimatickej katastrofy, ktorá by mohla produkciu mäsa obmedziť na minimum. Naviac, čo sa svetových katastrof týka, Bagetke sa zázrakom podarilo ustáť aj tú pandemickú. Zatvorení boli len necelé tri týždne a potom sa vynašli.

„Našťastie sme mohli fungovať ako okienkový predaj, čo nám pomohlo prekonať ťažké prvé mesiace pandémie. Pomohlo nám aj to, že presne v tomto období sme začali spolupracovať s druhou donáškovou službou.“

image

Do Street foodu vrazili 70-tisíc eur, a to je len začiatok. PoPichi otvorili na Obchodnej napriek tomu, že to môže byť aj risk

Ekonomika ich tlačí ako všetky podniky

Ako druhá katastrofa prišla inflácia, ktorá ceny niektorých nákladov „navýšila až o sto percent“. Dušan sa snažil, aby sa pri úprave konečných cien za jednak udržali tržby na rovnakej úrovni a za jednak, aby čo ceny čo najmenej rástli. 

Viac sa dočítaš na druhej strane

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. november 2024 01:18