Obrázok vygenerovala umelá inteligencia spoločnosti Photoleapapp, na zadanie: Dotyk s umelou inteligenciou.Photoleapapp/
StoryEditor

ChatGTP: Umelá inteligencia bude formovať svet tak ako kedysi revolúcia s iPhonom, hovorí šéf OpenAI

mor29.01.2023., 15:00h

Umelá inteligencia bude v najbližšej budúcnosti zohrávať zásadnú rolu v smerovaní ľudstva. Tento vplyv bude taký veľký, že ani človek, ktorý vedie tento AI start-up, si ho nedokáže predstaviť úplne.

Lajkuj Brainee.sk na

ChatGPT je chatbotom vyvinutým spoločnosťou OpenAI, vyškoleným na veľkom množstve textovým dát. Vďaka tomu je chatbot schopný dopovedať na otázky, riešiť úlohy, ale aj vygenerovať príbeh. Od svojho vydania v novembri minulého roka sa z ChatGPT stal zatiaľ najpokročilejší AI jazykový model a medzi ľuďmi nabral rapídne na popularite. 

Sam Altman je spoluzakladateľom a CEO spoločnosti OpenAI. Vplyv umelej inteligencia na svet prirovnal k revolúcii spred 15 rokov, keď na svet prišiel prvý iPhone, hovorí vo videu StrictlyVC.

Chatbot dokáže písať eseje, články a básne, prekladať text a generovať nápady na takmer čokoľvek.  Vie ti dať tipy ako zlepšiť odkazy na webovú stránku alebo ti pomôže s plánovaním párty s tvojimi kamošmi. 

Dotyk s budúcnosťou

AI modely budú pre našu spoločnosť v nasledujúcich desaťročiach veľmi dôležité. Budú nám schopné pomáhať nie len s automatizáciou našich výrobných procesov či vo vede a technológiách, ale aj s celým radom iných a zásadnejších problémov, ako napr. riešenie klimatickej krízy.

image

Nechaj umelú inteligenciu, nech pracuje za teba. Našli sme stránky, ktoré ti dokážu, že sci-fi už žijeme

Do "pretekov" v tom, kto všetko bude v procese vývoja umelej inteligencie prítomný, sa zapojila aj spoločnosť Microsoft. Počítačový gigakorporát tento týždeň oznámil, že do OpenAI investuje ďalšie miliardy. Spolu s Google-om sa zatiaľ pretekajú v tom, kto do spoločnosti nasype viacej peňazí. 

ChatGPT ako odpoveď na všetko?

Altman predpokladá, že AI modely pomôžu ľudstvu vyriešiť záhady, ktoré by inak trvali tisícročia. Verí, že vďaka vplyvu umelej inteligencie bude možné zlepšiť viaceré aspekty nášho života a pomôže nám ho žiť čo najkvalitnejšie, ako sa dá.

Čo však všetky tie postapo a dystopické filmy, ktorých hlavou témou bolo práve AI? Altman povedal, že sa skôr neobáva, že by sa z AI stal nekontrolovateľný a zlý robot. Väčšie nebezpečenstvo vidí skôr v zneužití umelej inteligencie človekom, ktorý by ju použil pre svoje vlastné ciele a upevnenie moci.

image

Programátor si vytvoril vlastnú manželku s umelou inteligenciou. Rozprávali sa tak veľmi, až ju nakoniec musel eutanázovať

CEO OpenAI však verejnosŤ vo videu upokojil tým, že najnovšie a najpokročilejšie verzie ChatGPT budú dostupné a rozširované postupne. Takýmto spôsobom sa budú môcť ľudia, inštitúcie a tvorcovia politík zoznámiť s tým, ako chatbot funguje a "uvažovať o dôsledkoch, precítiť technológiu, získať predstavu o tom, čo dokáže a čo nedokáže," vysvetlil. Neuviedol však žiadne špecifickejšie termíny, v ktorých by sa aktualizácie a rozšírené funkcie chatbota k ľuďom dostali.

Spoločenské výzvy

Existuje už viacero reportáži aj svedectiev o tom, ako študenti zneužívajú túto umelú inteligenciu pri skúškach či písaní svojich seminárnych prác či esejí. "Rozumiem, prečo sa pedagógovia cítia tak, ako sa cítia, a pravdepodobne je toto len načrtnutie toho, aké ďalšie problémy ešte v blízkom čase uvidíme aj v mnohých ďalších oblastiach," povedal Altman.

Treba však dodať, že OpenAI niektoré z problémov už rieši. Napríklad pracuje na spôsobe, akým by sa dalo dopomôcť učiteľom zistiť, či práce, ktoré študenti odovzdávajú, nie sú písané umelou inteligenciou. Altman však zároveň podotkol, že aj keď prišiel Google, bolo veľa vecí, ktoré sme sa museli naučiť robiť inak. Napríklad pred prehliadačom bolo veľmi dôležité pamätať si fakty a nakoniec sa aj to zmenilo. K prispôsobeniu prichádza rýchlejšie, než si myslíme. 

image

Robot zložil prijímacie skúšky na právnickú fakultu. Napísal eseje, v matematike však neuspel

Altman to však vidí ružovo a verí, že tak ako mnohé ďalšie nástroje aj na umelú inteligenciu si časom zvykneme a naučíme sa ju využívať. "Prispôsobili sme sa kalkulačkám a zmenili sme spôsob, akým sme študentov na hodinách matematiky skúšali. Predpokladám, že toto je niečo extrémnejšia verzia tohto príkladu, bez pochýb. Ale taktiež aj prínosy, ktoré nástroj prináša, sú väčšie a extrémnejšie," povedal. "Žijeme v meniacom sa svete a nakoniec sa všetci prispôsobíme. Myslím, že na tom budeme lepšie. Nepôjdeme späť."

Treba si stanoviť hranice

Atlman sa vo videu vyjadril, že tak ako si spoločnosť stanovila limity pre slobodu prejavu, bude musieť stanoviť hranice aj pre ChatGPT. Spoločnosť sama sa musí rozhodnúť, čo umelá alebo strojová inteligencia nesmie nikdy spraviť a ani vykonávať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/startupy, menuAlias = startupy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 13:52