Lego vyrobilo kocky zo skutočného meteoritového prachuLego
StoryEditor

FOTO Lego predstavilo kocky vyrobené z meteoritového prachu. Pozrieť si ich môžeš aj na vlastné oči

Miroslav Kamody03.07.2024., 08:00h

Lego kocky už boli vo vesmíre, teraz je vesmír v kockách Lego.

Lajkuj Brainee.sk na

Exsituje množstvo setov Lega, v ktorých sú astronauti, ale vôbec po prvýkrát tu máme kocky vyrobené z vecí, ktoré vo vesmírnej prázdnote nájdu samotní astrinauti. Ako píše portál Engadget, dánska spoločnosť sa spojila s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a výsledkom sú Lego kocky vytvorené z meteoritového prachu.

Sú vystavené nv niekoľkých predajniach Lego do 20. septembra vrátane veľkej pobočky 5th Avenue na Manhattane. Najbližšie k Slovensku sú predajne v nemeckom Mníchove a Kolíne nad Rýnom.

image

Snaha Lega o ekologické stavebnice zlyhala. Dva roky testovania nepriniesli želaný výsledok

Nie len pre zábavu

Tento projekt nie je len pre smiech, aj keď je celkom zábavný. Je to dôkaz konceptu, ktorý ukazuje, ako by astronauti mohli použiť mesačný prach na stavbu lunárnych štruktúr. Myslieť treba na obrovské množstvo energie a peňazí, ktoré sú potrebné na prepravu stavebného materiálu zo Zeme na Mesiac.

Znamenalo by to zmenu hry, keby sme namiesto toho postavili všetko z už existujúcich lunárnych materiálov. Na povrchu Mesiaca je vrstva hornín a minerálnych ložísk, ktorá sa nazýva lunárny regolit. Dlho sa predpokladalo, že nejaká forma regolitu bude potrebná na vybudovanie našich prvých mimozemských kolónií.

image

Lego vyrobilo kocky zo skutočného meteoritového prachu

Lego

Je ľahko dostupný a existuje niekoľko perspektívnych spôsobov, ako ho premeniť na stavebné materiály. Koniec koncov, ľudia už tisíce rokov vyrábajú štruktúry zo špiny, pôdy a piesku. Na Zemi však nie je príliš veľa lunárneho regolitu, s ktorým by ľudia mohli experimentovať.

Prvá lunárna základňa

Vedci ESA vytvorili svoj vlastný regolit rozomletím skutočného starého meteoritu. Prach z tohto meteoritu sa zmenil na zmes, ktorá sa použila na 3D tlač kúskov Lega. Voila - mesačné tehly. Zacvaknú sa do seba rovnako ako bežné Lego kocky, hoci sú len v jednej farbe (samozrejme vo vesmírnej šedej).

image

Lego vyrobilo kocky zo skutočného meteoritového prachu

Lego

„Nikto nepostavil štruktúru na Mesiaci, takže bolo skvelé mať flexibilitu na vyskúšanie všetkých druhov návrhov a stavebných techník s našimi vesmírnymi kockami. Bolo to zábavné aj užitočné pri vedeckom pochopení hraníc týchto techník,” povedal vedecký dôstojník ESA Aidan Cowley.

Ľudstvo sa v skutočnosti dostáva bližšie ako kedykoľvek predtým na našu prvú skutočnú lunárnu základňu. NASA sa spojila s talianskou vesmírnou agentúrou a vesmírnou korporáciou Thales Alenia, aby vybudovali prvú stálu ľudskú základňu na Mesiaci, aj keď sa tak nestane minimálne do 30. rokov tohto storočia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 03:35