Vojnové trofeje z rusko-ukrajinskej vojny idú na dračkuX/Peterclifford1/
StoryEditor

Zakrvavené uniformy či použitá výbava po mŕtvych vojakoch. Vojnové trofeje z rusko-ukrajinskej vojny idú na internete na dračku

iDnes.cz05.06.2024., 13:00h

Dlhotrvajúca vojna na Ukrajine rozbehla kontroverzný biznis. Na e-shopoch sa vo veľkom objavuje vojenská výbava mŕtvych ruských vojakov. Čím viac krvi a dier, tým je predmet vzácnejší.

Lajkuj Brainee.sk na

Do bytu na juhovýchode Ukrajiny nesie muž, ktorý si hovorí Gregg, zvláštne balíky. Obsahujú vojenské uniformy, helmy a batohy. Bežné sú aj nepriestrelné vesty a úlomky zostrelených rakiet. Gregg ich predáva online do sveta. A vôbec nie je jediný.

image

Konflikt na Ukrajine trvá už dva roky. Pozri si v číslach, akú katastrofu spôsobila invázia Putinovej armády

Zákazníci požadujú výhradne predmety s dierami po guľkách, vysvetľuje iný priekupník s vojenskými trofejami a vyslúžilý britský výsadkár Babbs. Dopyt je tiež po kusoch zostrelených stíhačiek Suchoj aj črepinách bômb alebo nábojniciach.

Prilba mŕtveho za tisícku

S vojnovými trofejami sa obchoduje už od staroveku. Táto neobvyklá zberateľská záľuba pochopiteľne niečo stojí. Napríklad prilby mŕtvych ruských vojakov, niekedy aj s vyrytým menom, sa dajú kúpiť v prepočte za necelých 1300 eur. Kľúčenka vyrobená z „vojnových vrakov“ vyjde asi na 180 eur. Záujem je aj o uniformy Specnaz, ruských špeciálnych síl. Kupujúci môže dostať to, čo chce, v priebehu niekoľkých dní od nálezu na fronte.

Väčšina ziskov z predaja sa ale vracia späť na bojisko, pretože mnohí ukrajinskí priekupníci sa vzdávajú svojho podielu v prospech ukrajinskej armády.

Gregg, čo je prezývka Ukrajinca zo Záporožia, ktorý rovnako ako Babbs nechcel týždenníku The Economist prezradiť celé svoje meno, peniaze využíva na domácu výrobu dronov. Vojenské trofeje mu posielajú domov priamo ukrajinskí vojaci z frontu. Tvrdí, že poštou. Prilbu s kúskami mozgu ale z predaja vyradil.

Predmety nechá „uloviť“

Nemenovaný zranený veterán pracuje na zákazku. Kupujúci si od neho vyžiada konkrétny predmet a priatelia bývalého vojaka ho majú za úlohu na bojisku „uloviť“.

Niekoľko mesiacov po začiatku vojny – teda pred viac ako dvoma rokmi – sa podľa denníka The New York Times niektorí Ukrajinci veľmi divili, že má niekto záujem tieto predmety zbierať. „Tieto veci sem prichádzajú, aby nás zabili,“ povedal vtedy Vova Hurcyj z ostreľovanej Donbaskej oblasti. Skutočnosť, že z ich predaja možno financovať napríklad zdravotnícke potreby pre ukrajinských vojakov alebo nepriestrelné vesty, ale už vtedy napadlo mnohých.

„Berieme veci, ktoré predtým zabíjali ľudí, aby sme teraz zachraňovali životy,“ poznamenala Taťjana Ochtinová, dobrovoľníčka z Ľvova. Pätnásť vojnových trosiek predala za viac ako 3700 eur. Podľa jej slov boli najväčším hitom obyčajné kovové vojne, čo však sú telá rakiet využívaných ukrajinskou armádou.

Teraz obchodníci považujú vyváženie vojnových trofejí za marketing a uvažujú o ňom viac pragmaticky. Okrem iného sa domnievajú, že tak udržujú záujem obyvateľov Západu o dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 16:32