Naháči berú Francúzsko útokom.Profimedia.cz/
StoryEditor

Naháči berú Francúzsko útokom. Venujú sa pešej turistike, cyklistike a chodia do reštaurácií, divadiel či múzeí

iDnes.czČTK30.07.2024., 10:00h

Vo Francúzsku pribúda ľudí, ktorí sa v mene slobody zbavujú oblečenia. Obrovský bum nudizmu vznikol ešte počas pandémie covidu. Francúzi podľa zahraničných médií odvtedy odhadzujú spoločenské obmedzenia, pretože nahí sa cítia slobodnejší a zdravší.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred pandémiou bolo v krajine asi 2,5 milióna nudistov a 122 klubov, ktoré organizovali aktivity, ktoré bolo možné prevádzkovať nahý, napísal denník The Times. Teraz je tam 3,8 milióna praktizujúcich a 141 klubov, uviedla predsedníčka Francúzskej federácie naturiztov Viviane Tiar. Dodala, že podobné trendy sa objavili v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Chorvátsku a Bulharsku.

Rozširuje sa tiež rozsah pôsobnosti nudistov. Zatiaľ čo predtým sa väčšinou obmedzovali na svoje komunity, teraz sa podľa Tiar venujú pešej turistike a cyklistike, organizujú večierky, cvičia jogu, chodia do reštaurácií, divadiel a múzeí.

image

Len v Adamovom a Evinom rúchu. Takto oslavujú manželia nudisti vianočné sviatky s rodinou

Tento mesiac bola v Múzeu európskych a stredomorských civilizácií v Marseille otvorená výstava Naturiztického raja, ktorá sa venuje histórii tejto praxe. Táto udalosť je vnímaná ako dôležitá, prinajmenšom medzi nudistami, ktorí bojujú proti francúzskym zákonom, ktoré sú prísnejšie ako v Británii alebo Nemecku. „Cieľom výstavy je ukázať, že naturizmus nie je príbehom sexuality,“ povedala Amélia Lavinová, jedna z kurátoriek.

Viac nahoty, viac slobody

Dnešní nudisti túžia po alternatívnom životnom štýle, ktorý je považovaný za bližší prírode a zdravší ako ten, ktorý vyznávajú oblečení ľudia. Sú tiež presvedčení, že sú slobodnejší.

Sloboda však nie je vždy možná. Francúzsko má síce povesť krajiny s liberálnymi názormi, ale v praxi je právo pomerne konzervatívne a nahotu na verejnosti systematicky považuje za neslušné obnažovanie s výnimkou povolených miest, ako sú nudistické pláže.

Napríklad Británia je zhovievavejšia. Proti ľuďom, ktorí sa obnažujú na verejnosti, zakročuje iba vtedy, ak sa domnieva, že majú v úmysle spôsobiť šok alebo znepokojenie.

Francúzska federácia naturiztov sa usiluje o to, aby Francúzsko prijalo podobný postoj. Snaží sa tiež priblížiť nahotu širšiemu publiku. Nudistické túry sú teraz populárne a chodci hovoria, že ich ľudia, ktorých stretávajú na vidieckych cestách, obvykle zdravia bez nepriateľských reakcií. V Avignone sa koncom tohto roka plánuje divadelný festival pre nahých divákov a nahote sa otvárajú aj múzeá.

Múzeum v Marseille organizuje raz mesačne, kedy je pre verejnosť uzavreté, nahú prehliadku svojej expozície. Prvá sa konala minulý týždeň. Prišlo celkom 120 ľudí a miestne noviny La Provence venovali akcii dve stránky. 

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 00:33