CyberGame 2024
StoryEditor

Povolanie budúcnosti? Hacker, alebo iná hviezda kybernetickej bezpečnosti

red11.04.2024., 00:00h

Aby bol niekto hviezda vo svojej brandži, denne trénuje. Platí to pre športovcov, muzikantov aj hackerov. Tí najlepší pen testeri a analytici trénujú v súťažiach, ktoré simulujú reálne scenáre.

Lajkuj Brainee.sk na

Chceš vedieť, či máš talent na obrancu alebo útočníka? Tak hraj!

Kyberbezpečnostná súťaž CyberGame je určená študentom, programátorom, bezpečnostným profesionálom aj talentovaným hráčom. Na účasť stačí počítač a voľne dostupné analytické nástroje.

Tretí ročník národnej kyberbezpečnostnej súťaže CyberGame obsahuje viac ako sedemdesiat úloh rôznej náročnosti v šiestich hracích vetvách. Scenáre sú inšpirované aktuálnymi udalosťami, keďže úlohy pripravujú profesionáli z Národného centra kybernetickej bezpečnosti.

CyberGame má od začiatku apríla už vyše tisíc registrovaných účastníkov. Hrá sa desať týždňov, až do 9. júna, a na celkového víťaza aj najlepšieho študenta čaká brutálny hráčsky notebook. Notebook čaká aj na najlepšiu hráčku a najmladšieho hráča.

Tretí ročník CyberGame ponúka hráčom tri analytické vetvy – malvérová, forenzná a OSINT analýza, čiže analýza z otvorených zdrojov.  Ďalšie hracie vetvy sú Kryptografii a Procesy a riadenie bezpečnosti, aby sa mohli „hrať“ aj budúci právnici či manažéri.

Novinkou je Ofenzívna bezpečnosť, ktorá reprezentuje proaktívny prístup k bezpečnosti. Taktiky, techniky a postupy, ktoré používajú experti na ofenzívnu bezpečnosť, sú rovnaké ako tie, ktoré používajú útočníci. Medzi kľúčové zručnosti patrí penetračné testovanie, red teaming, čiže tréningový útočný tím, vyhľadávanie zraniteľností, sociálne inžinierstvo a vývoj exploitov.

Každý si môže vybrať, kedy a ako bude hrať, a na veku nezáleží. V minulom ročníku vyše 600 hráčov uviedlo, že má do 25 rokov. Hrali študenti, zamestnanci verejnej správy aj súkromného sektora a najmladší úspešný hráč mal trinásť rokov. Priemerný vek trojice víťazov CyberGame bol 25 rokov!

Hráči do 25 rokov majú totiž možnosť v registrácii uviesť, či majú záujem o zaradenie do nominácie reprezentačného tímu. Team Slovakia nás reprezentuje v prestížnej súťaži European Cyber Security Challenge 2024.

V tomto roku je vek pre členov tímu ohraničený́ rokmi narodenia 1999 – 2004 vrátane. Do výberu národného tímu sú zaradení účastníci CyberGame, ktorí spĺňajú vekový limit, v registračnom formulári uviedli záujem o nomináciu a aktívne hrajú.

„V prvej fáze oslovíme dvadsať účastníkov, pričom cieľom je zohratý desaťčlenný tím,“ hovorí Alexandra Húsková, tímová manažérka Team Slovakia.

Tím bude tvoriť päť účastníkov do 21 rokov, druhá polovica je do 25 rokov. Čaká ich viacej ako desať bootcampov, kde sa hráči spoznajú, rozdelia sa podľa zručností a technický kouč overí úroveň ich vedomostí či dispozície. Finále súťaže ECSC bude v októbri 2024 v Turíne.

Tréning a koordináciu tímu zabezpečuje Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti v spolupráci s odborným garantom CyberGame. Nezabudnuteľný zážitok je zaručený a štart k hviezdnej kariére s veľkou pravdepodobnosťou tiež.

CyberGame 2024 sa hrá desať týždňov od 1.4. do 9.6. 2024. Registrácia www.cybergame.sk

image
CyberGame 2024
menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 18:07