Pozná to takmer každý študent. Mešká autobus či vlak, utekáš na prednášku, začínaš byť hladný, ale nemáš čas niečo si zahryznúť. Po skončení jednej prednášky často nasleduje ďalšia, pričom prestávky medzi nimi sú krátke a ponúkajú nedostatočný čas na zaobstaranie si poriadneho jedla. My sme zisťovali, či a ako sa zhoršila študentom strava.
Nepravidelnosť
Vybehli sme na chodby Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde sme sa zaujímali a pýtali o to, ako zmenu stravovania vnímajú mladí. Prezradili nám, že výrazným problémom je nepravidelnosť stravy. Môže za to práve spomínaný fakt, že majú krátky čas medzi prednáškami. Svoje o tom vie Barbara, ktorá je v druhom ročníku bakalárskeho štúdia. Hovorí, že síce nemala nikdy výrazne pravidelnú stravu, ale po nástupe na vysokú školu sa to ešte zhoršilo. „Často mávam nezdravé a rýchle raňajky, fastfood alebo polotovary. Obedy niekedy nestíham, ale večere mávam normálne doma.“
Problém, ktorý súvisí s nedostatkom času vníma aj tretiačka Barbora, ktorá takisto vyzdvihuje fakt, že sa medzi prednáškami musí najesť veľmi rýchlo. „Zvyknem si nosiť jedlo z domu na internát, pretože zohriať si ho je rýchlejšie ako varenie. Okrem toho, na internáte je len jedna kuchyňa na poschodie a väčšinu času je obsadená a treba striehnuť, kým sa uvoľní.“
Anet tiež patrila medzi študentov, ktorí na vysokej škole nemali takú stravu ako v pohodlí domova. „Do školy som chodila s desiatou rožok alebo chlieb. Jednoducho suchá strava. Keďže som niekedy mávala prednášky od rána do večera a denne som dochádzala niekoľko kilometrov, nemohla som si dovoliť každý deň obed.“
Stres a málo času
Barbora hovorí, že má na jedlo málo času a stres. „Často sa snažím robiť veci do školy a strácam pojem o čase. Nie som ani hladná a uvedomím si, že som ešte nejedla až po dlhšej dobe.“
Celiakia a intolerancie
V extrémnych prípadoch môže stravu zhoršiť aj stres a psychický nátlak v skúškovom období. Anet počas skúškového znášala nátlak od profesorky. Počas skúškového totiž zostala chorá a musela ísť na istý čas do nemocnice. „Profesorka mi neumožnila náhradný termín skúšky a spadla som kvôli nej do medziročníka.“ Okrem toho jej postupom času začalo bývať zle, podstúpila niekoľko vyšetrení, až napokon zistila, že má intoleranciu na laktózu a musí dodržiavať bezlepkovú diétu.
Sú aj študenti, ktorí potrebujú špeciálnu stravu. Oliver, takisto predtým, ako mu diagnostikovali celiakiu, patril medzi študentov, ktorí sa stravujú vo fastfoodoch, niekedy v reštaurácii. Pravidelnosť a výdatnosť stravy sa ale počas štúdia na vysokej škole výrazne zhoršila. „Ak zostanem v škole aj po vyučovaní, je dobré mať z domu aj večeru. Väčšina reštaurácii na Slovensku stále neponúka kvalitné bezlepkové jedlo.“
Problémom je, že síce nájde v ponuke reštaurácie, ktoré majú bezlepkovú stravu, ale podľa Olivera je to stále risk. „Neviem, ako bolo jedlo pripravované a či nebolo kontaminované normálnymi potravinami.“ Škola takisto v ponuke bezlepkové varianty nemá. Oliver vysvetľuje, že v reštauráciách jedlo nie je skutočne bezlepkové. „Nevedia, že bezlepkový burger nemôžu pripravovať na tom istom mieste, kde päť minút predtým pripravovali bežnú žemľu. Aspoň nie bez toho, aby strávili dvadsať minút čistením.“
Oliver teraz musí predvídať, kde a ako dlho bude, pričom si vždy musí nájsť miesta, kde sa bude môcť najesť. „V bežných malých obchodoch s potravinami nenájdete bez lepku takmer nič. V supermarketoch je výber o niečo širší.“
Potrebujú viac času
Z toho vyplýva, že študenti väčšinu čas dňa trávia práve v školách, pričom nie každá univerzita ponúka možnosť obedov, preto sú študenti nútení nosiť si jedlo z domu, pričom počas cesty vychladne, alebo je strava oveľa v menšom množstve. Ani internát študentom nezaručuje, že ich strava bude na pravidelnej báze práve pre nedostatok času medzi prednáškami. Riešením by, samozrejme bolo, keby každá univerzita mala svoju jedáleň, kde by sa študenti mohli stravovať a ponúkali by aj stravu pre ľudí s celiakiou či intoleranciou na laktózu. A taktiež, aby na jedlo mali viac času, keďže aj tento bod je niekedy naozaj častým problémom.